Home
facebooktwitter 

Colombiaanse vrede

rio-public-transport-chaos

Een middelvinger van de kerk

Braziliaanse gevangenissen

Een wasmand vol ledematen

Radio reportages

marjon-op-reportageAl meer dan tien jaar loop ik met mijn microfoon door Latijns Amerika. Herriemaken, kakelen, schreeuwen, huilen, lachen en zingen hoort hier tot de dagelijkse behoeften.
Een paradijs voor radiomakers.
Luister, geniet, lach, en huiver mee.


 

 


 • De hoogste toren van Latijns Amerika

  vrijdag, 27 juni 2003

  torre-mayorDe Torre Mayor van maar liefst 225 meter is het prestige-project van president Fox. Het wordt het  hoogste gebouw van Latijns-Amerika. De Torre Mayor is ontworpen om aarbevingen met een kracht van meer dan 8,5 op de schaal van Richter te kunnen weerstaan. Dat is wel nodig in Mexico stad dat regelmatig door zware aardbevingen wordt getroffen.

  Lees meer...
 • Shell tanker vervuilt Magdalena

  zaterdag, 14 juni 2003

  petroleo-costa-magdalena-argentinaIn januari 1999 verongelukte een tanker van Shell voor de kust van het Argentijnse plaatsje Magdalena aan de Rio de la Plata. 5300 liter ruwe olie liep de zee in en riet en stranden werden onbruikbaar. In twee dagen tijd bedekte de olie dertig kilometer kustlijn. De rechter oordeelde in 2002 dat de aanpak van de milieuschade neerkwam op 35 miljoen dollar. Shell ontkende verantwoordelijkheid. De bevolking zocht steun bij prinses Máxima.

  Lees meer...
 • Dirigent in het gekkenhuis

  vrijdag, 25 april 2003

  revolucion_cubanaTwintig jaar geleden zaten ze er al. Een volledig professioneel orkest. Met dirigent. Het enige publiek is de bevolking van een afgelegen gekkenhuis op Cuba. De enige droom van de dirigent is dat de hele wereld de muziek van zijn orkest zou kennen. Dat is de droom van de dirigent van de psychiatrische inrichting Cuba, maar aan zijn patiënten vraagt hij het niet.

  Uit het archief: Het gekkenhuis luistert niet meer, NRC Handelsblad, 5 augustus 1999

  Lees meer...
 • Nanko van Buuren

  dinsdag, 25 maart 2003

  nankoKoningin Beatrix, Prins Willem Alexander en Prinses Maxima bezochten de stad Rio de Janeiro. Ze waren diep getroffen door de sociale en maatschappelijke uisluiting van krottenwijkbewoners, het geweld in de favela's en het enorme aantal zeer jonge "soldados" in de drugsoorlog. Ze uitte veel waardering voor de ontwikkelings-organisatie IBISS.  De IBISS-projecten in de sloppenwijken werden té gevaarlijk geacht voor een bezoek. Marjon van Royen interviewt  IBISS directeur Nanko van Buuren.

  >> Lees ook: Ook kindsoldaten in Rio de Janeiro

  Lees meer...
 • De koning van Bahia

  maandag, 10 maart 2003

  acmOver de praktijken van één van de machtigste politici van Brazilië: Antônio Carlos Magalhães, kortweg ACM. De koning van de staat Bahia. "Met mijn minnares naar bed? Ik maak je voor eeuwig kapot, worm."

  Lees meer...
 • Kindsoldaatjes in Rio

  vrijdag, 13 december 2002

  soldadosNet als in Afrika zijn ook in Rio duizenden kindsoldaten. Ze werken voor de drugsbazen die de sloppenwijken beheersen. Wat is hun leven? Waarom doen ze dit? Marjon praat met ze op de boca de fumo - de verkooppunten voor de drugs.

  Lees meer...
 • Stakingen tegen Chávez

  zaterdag, 07 december 2002

  vlaggen-venezuelaVenezuela wordt lamgelegd door algemene stakingen tegen de regering van de linkse president Hugo Chávez. Zo'n achttienduizend managers en kantoorbedienden van de PDVSA, het nationale oliebedrijf, hebben het werk neergelegd. De algemene staking die al vijf dagen duurt, is bedoeld om een referendum af te dwingen over Chávez' presidentsschap.

  Lees meer...
 • Linkse kandidaat Lula wint mogelijk verkiezingen

  zaterdag, 05 oktober 2002

  lula2002Uit peilingen blijkt dat de linkse kandidaat Luiz Inácio 'Lula' da Silva zondag kans maakt al in de eerste ronde de presidentsverkiezingen in Brazilië te winnen. Dan  verkiest het voor het eerst een voormalige vakbondsleider zonder diploma hoger onderwijs.

  Uit het archief:
  Cocktail van pessimisme overspoelt Brazilië, NRC Handelsblad, 28 september 2002
  Lula op weg naar historische zege, De Standaard, 26 oktober 2002
  Brazilianen innig gelukkig met Lula, NRC Handelsblad, 28 oktober 2002

  Lees meer...
 • Nederland is toch niet bang van mij?

  zaterdag, 06 april 2002

  chavez-globeDe linkse Mussolini van Latijns Amerika, zo wordt de Venezolaans president Hugo Chávez soms genoemd vanwege zijn luidruchtige redevoeringen. Ontwikkelt hij zich tot dictator? Marjon van Royen bezoekt een uitzending van "Aló Presidente" (nummer 99) en krijgt een kus van de de president. "In Nederland zijn ze toch niet bang van mij?"

  Lees meer...

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL


Video CV in English

marjon-correspondent3

All English Language Videos

De nacht van de schreeuw

rainbow_cover

De pers:
‘Leest als een roman' NRC Handelsblad

‘Het Mexico dat Marjon en Sandra bij elkaar beleefd hebben staat in geen enkele reisgids' De Morgen

ISBN: 9789041707284
Oorspronkelijke Nederlandse uitgave:
Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam

Uitgave als Rainbow Pocket: februari 2009
Rainbow Pocketboek nr: 508
Prijs: € 7.95

Uitgeverij Fosfor heeft Nacht van de schreeuw opnieuw uitgegeven (Juni 2015). Nu ook als E-book (ePub zonder DRM / 178.000 woorden; leestijd ca. 15 uur / eerste druk 2005). Ook verkrijgbaar via bol.com.

Omslagillustratie: Wim Hardeman

Bekijk de foto's horend bij 'De nacht van de schreeuw'


Tags