Home Radio reportages
facebooktwitter 

Colombiaanse vrede

rio-public-transport-chaos

Een middelvinger van de kerk

Braziliaanse gevangenissen

Een wasmand vol ledematen

Reportages Radio 1 Journaal

marjon-op-reportageAl meer dan tien jaar loop ik met mijn microfoon door Latijns Amerika. Herriemaken, kakelen, schreeuwen, huilen, lachen en zingen hoort hier tot de dagelijkse behoeften.
Een paradijs voor radiomakers.
Luister, geniet, lach, en huiver mee.


 

 


 • Braziliaanse parlement stemt over nieuwe boswet

  dinsdag, 24 mei 2011

  brasil-selvaHet Braziliaanse parlement stemt vandaag over een nieuwe boswet. Die is zeer omstreden want het wetsontwerp dat nu op tafel ligt, legaliseert eigenlijk de houtkap in de Amazone. En het geeft ook nog eens de overtreders van de huidige wet amnestie. We praten erover met onze correspondent in Brazilie, Marjon van Royen.

  Lees meer...
 • Opgraven lichaam Allende om doodsoorzaak te achterhalen

  maandag, 23 mei 2011

  allendeVeertig jaar na de dood van Salvador Allende wordt het lichaam van de socialist opgegraven. Hij kwam om tijdens een militaire coup het leger onder leiding van Generaal Pinochet. Maar over de doodsoorzaak bestaan nog steeds veel vragen. Correspondent Marjon van Royen kijkt terug in de wazige geschiedenis.

  Lees meer...
 • Op zoek naar gelijkheid op het gay-strand van Rio

  woensdag, 18 mei 2011

  gay-rioHomostellen in Brazilië krijgen dezelfde financiële en sociale rechten als getrouwde heteroseksuelen. Maar dat betekent niet dat zij ook hetzelfde worden behandeld. Geweld tegen homo's is aan de orde van de dag. Marjon van Royen ging naar het homostrand in Rio de Janeiro, de homohoofdstad van Latijns-Amerika.

  video NOS op 3: Brazilië minder homovriendelijk dan gedacht

  Lees meer...
 • Wapens inleveren in Brazilië

  zaterdag, 07 mei 2011

  armasIn Brazilië wordt een campagne gehouden tegen illegaal wapenbezit. De wapens kunnen zonder straf en tegen een beloning worden ingeleverd. Een revolver levert 50 euro op, een geweer 150. Marjon van Royen was gisteren bij de eerste inzamelingsdag.

  Lees meer...
 • 'Drugsslachtoffers Mexico zijn vaker gewone burgers'

  dinsdag, 26 april 2011

  muertosDe oorlog van de Mexicaanse regering tegen de drugskartels levert steeds meer geweld op, in plaats van minder. De narco's bevechten elkaar om elk stukje territorium, en hebben grote delen van Mexico onleefbaar gemaakt.

  Lees meer...
 • Mensenrechten voor chimpansees

  zaterdag, 23 april 2011

  jimmyChimpansees moeten dezelfde rechten krijgen als mensen. Dat vinden dierenrechtenorganisaties in Brazilië. Ze legden die eis voor aan de rechter. Want, zo zeggen ze: de aap is genetisch bijna gelijk aan de mens. Maar de rechtbank wees de eis af. Correspondent Marjon van Royen zoekt uit waarom.

  Lees meer...
 • Obama brengt bezoek aan sloppenwijken Rio de Janeiro

  zaterdag, 19 maart 2011

  cidade-de-deusDe Amerikaanse president Obama is op een korte rondreis door Latijns Amerika. Morgen bezoekt hij één van de 14 sloppenwijken in Rio de Janeiro die het afgelopen jaar werd 'gepacificeerd'. Het uitroeien van de drugshandel en installeren van nieuwe, niet corrupte politie eenheden in de sloppenwijken van de stad, is de trots van de Braziliaanse autoriteiten. Het moet Rio klaarmaken voor het WK voetbal en de Olympische Spelen die er in Brazilië aan komen.

  Lees meer...
 • Jongste politiechef Mexico op de vlucht naar VS

  donderdag, 10 maart 2011

  marjon-marisol-kleinZe werd de 'moedigste vrouw van Mexico' genoemd. Marisol Valles was 20 jaar en de jongste politiechef van Mexico. Eind vorig jaar trad ze aan. Nu is ze gevlucht naar de Verenigde Staten, waar ze op dit moment asiel aanvraagt.

  Lees meer...
 • Carnaval in Rio de Janeiro

  vrijdag, 04 maart 2011

  carnaval2011bBegin februari brandden er in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro een paar werkplaatsen voor praalwagens af. En dat vlak voor het carnaval. Een grote klap, want carnaval is een groot feest maar ook een wedstrijd in Rio om het bouwen van de mooiste wagen. Correspondent Marjon van Royen ging naar één van de werkplaatsen.

  Lees meer...
 • Massaontslagen in Cuba

  vrijdag, 07 januari 2011

  cuba-ontslagenVoor de Cubanen wordt het een jaar van doorbijten. Het wordt het jaar van de massaontslagen. De komende zes maanden zullen ruim half miljoen Cubanen hun overheidsbaan verliezen. Het regime van Raul Castro wil dat ze voor zich zelf beginnen en op eigen benen leren staan. Past allemaal in de plannen van de machthebbers om van het communistische Cuba meer een markteconomie te maken.

  Lees meer...

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL


Video CV in English

marjon-correspondent3

All English Language Videos

De nacht van de schreeuw

rainbow_cover

De pers:
‘Leest als een roman' NRC Handelsblad

‘Het Mexico dat Marjon en Sandra bij elkaar beleefd hebben staat in geen enkele reisgids' De Morgen

ISBN: 9789041707284
Oorspronkelijke Nederlandse uitgave:
Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam

Uitgave als Rainbow Pocket: februari 2009
Rainbow Pocketboek nr: 508
Prijs: € 7.95

Uitgeverij Fosfor heeft Nacht van de schreeuw opnieuw uitgegeven (Juni 2015). Nu ook als E-book (ePub zonder DRM / 178.000 woorden; leestijd ca. 15 uur / eerste druk 2005). Ook verkrijgbaar via bol.com.

Omslagillustratie: Wim Hardeman

Bekijk de foto's horend bij 'De nacht van de schreeuw'


Tags