facebooktwitter 

Colombiaanse vrede

rio-public-transport-chaos

Een middelvinger van de kerk

Braziliaanse gevangenissen

Een wasmand vol ledematen

Bolivia

 • 'Op 1 mei nationaliseert Morales altijd iets'

  woensdag, 02 mei 2012

  Na Argentinië heeft nu ook Bolivia een Spaans bedrijf genationaliseerd. De Boliviaanse president Evo Morales gaf het leger gisteren de opdracht om de gebouwen van TDE, de belangrijkste elektriciteitstransporteur van het land, in te nemen. Correspondent Marjon van Royen vertelt waarom Morales dat doet.

 • Evo Morales in hongerstaking

  vrijdag, 10 april 2009

  morales-hungerstrikeDe president van Bolivia, Evo Morales, is in hongerstaking. Om de democratie te verdedigen, zegt hij zelf. Hij wil dat verkiezingen in december gewoon doorgaan, de oppositie probeert die tegen te houden. Latijns-Amerika correspondent Marjon van Royen vertelt waarom Morales dit doet.

 • Bolivia krijgt een nieuwe grondwet

  maandag, 26 januari 2009

  morales-constitutionBolivia krijgt een nieuwe grondwet. Zo'n zestig procent van de kiezers stemde in een referendum voor de grondwetswijziging, volgens de exit-polls. Die nieuwe grondwet geeft de Indiaanse bevolking meer macht en meer landrechten. En het katholicisme is niet langer de officiële godsdienst van het land.

 • Bolivia houdt zondag referendum

  zaterdag, 18 oktober 2008

  sucreZondag wordt in Bolivia een refendum gehouden over de vraag of de Indiaanse president Evo Morales mag aanblijven. Dat gaat hij vast wel winnen, want 60 procent van de Bolivianen is Indiaan. Maar de politieke crisis in Bolivia wordt er waarschijnlijk niet mee opgelost. Een reportage van correspondent Marjon van Royen vanuit La Paz waar gisteren de nationale feestdag werd gevierd.

 • Conflict tussen arm en rijk Bolivia escaleert

  zaterdag, 18 oktober 2008

  bolivia-riotIn Bolivia is het conflict tussen de arme indianen en de rijke blanken geëscaleerd. Bij rellen zijn tientallen gewonden gevallen. Vooral in de rijke blanke regio Santa Cruz in het oosten van het land liep het geweld hoog op.

 • "De indianen moeten ophoepelen"

  woensdag, 15 oktober 2008

  De onlusten houden aan in Bolivia. De rijke, voornamenlijk blanke provincies in het laagland willen autonoom worden. Omdat ze vinden dat er teveel geld uit hun provincies naar de Indiaanse bevolking in het hoogland gaat. In Santa Cruz, de hoofdstad van het autonomistische verzet, heerst de straat-terreur van autonomistische jongeren. Marjon van Royen proeft de sfeer tijdens een willekeurige nacht in de stad.

  Deze radio reportage werd bekroond me de 'Prix de Roef' - een interne prijs van de NOS - voor de beste buitenland reportage van 2008.

 • Gouverneurs praten toch weer met Morales

  woensdag, 17 september 2008

  asesinosAlle vooruitgang die geboekt was in Bolivia leek even zinloos, toen het Boliviaanse leger gouverneur Fernandez van de opstandige provincie Pando oppakte. Hij zou de aanstichter zijn van de onlusten tussen voor- en tegenstanders van de centrale regering, waarbij afgelopen week in Pando zeker 30 doden vielen. Maar ondanks zijn arrestatie hebben de gouverneurs van de andere regios, toch besloten om weer met president Morales te gaan praten.

 • Zuid-Amerikaanse top steunt Morales

  dinsdag, 16 september 2008

  morales-topDe Boliviaanse president Morales heeft steun gekregen van de presidenten van Zuid Amerika. Ze waren in Chili bij elkaar gekomen om te praten over de gewelddadige politieke crisis in Bolivia. Morales wil de gas- en olie inkomsten eerlijkere verdelen zodat ook de arme indiaanse meerderheid in zijn land daarvan gaat profiteren.

 • Vooruitgang in Bolivia

  maandag, 15 september 2008

  santa-cruz-governorIn Bolivia lijkt enige vooruitgang geboekt bij de gesprekken tussen de regering en de rebellerende provincies. Er is in ieder geval afgesproken waarover gepraat moet worden. Onderandere de opbrengsten van het gas. Het is echter allemaal zeer broos. Correspondent Marjon van Royen is ter plaatse.

 • Dertig doden bij onlusten in Bolivia

  maandag, 15 september 2008

  Er zijn al dertig doden gevallen bij de onlusten in Bolivia. Een aantal rijke provincies wil zelfstandig worden omdat ze vinden dat er teveel geld uit hun provincies naar de Indiaanse bevolking gaat. Onze correspondent Marjon van Royen is naar Boliva afgereisd en doet verslag vanuit de woelige provincie Santa Cruz.

  Zie ook de weblog: Ideoloog van de autonomie

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL


Video CV in English

marjon-correspondent3

All English Language Videos

De nacht van de schreeuw

rainbow_cover

De pers:
‘Leest als een roman' NRC Handelsblad

‘Het Mexico dat Marjon en Sandra bij elkaar beleefd hebben staat in geen enkele reisgids' De Morgen

ISBN: 9789041707284
Oorspronkelijke Nederlandse uitgave:
Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam

Uitgave als Rainbow Pocket: februari 2009
Rainbow Pocketboek nr: 508
Prijs: € 7.95

Uitgeverij Fosfor heeft Nacht van de schreeuw opnieuw uitgegeven (Juni 2015). Nu ook als E-book (ePub zonder DRM / 178.000 woorden; leestijd ca. 15 uur / eerste druk 2005). Ook verkrijgbaar via bol.com.

Omslagillustratie: Wim Hardeman

Bekijk de foto's horend bij 'De nacht van de schreeuw'


Tags