facebooktwitter 

Colombiaanse vrede

rio-public-transport-chaos

Een middelvinger van de kerk

Braziliaanse gevangenissen

Een wasmand vol ledematen

Colombia

 • Tanja, de Farc en de Indianen

  zondag, 10 maart 2013

  nasa-reportageMarjon van Royen reisde af naar de Cauca in Colombia, een gebied ten zuiden van de stad Cali waar zwaar wordt gevochten tussen het leger en de de rebellenbeweging FARC, ondanks de vredesonder- handelingen. Ze ondervindt aan de lijve hoe de burgerbevolking in het kruisvuur terecht komt tussen de vechtende partijen.

  Lees meer...
 • Vredebesprekingen tussen FARC en Colombiaanse regering

  maandag, 15 oktober 2012

  tanja-nijmeijer2Zal het de regering van Colombia lukken om na 48 jaar een vredesakkoord te sluiten met de rebellenbeweging FARC? Deze week beginnen de onderhandelingen in Oslo. En wat is de rol van de Nederlandse FARC-strijder Tanja Nijmeijer. Marjon van Royen en Fulco van Deventer, Colombiaspecialist van Cordaid, geven hun visie in Het Oog op Morgen.

 • FARC nog altijd sterk

  woensdag, 07 december 2011

  tanja-nijmeijerHet Nederlandse FARC-lid Tanja Nijmeijer is in leven. Ze blijft achter de terreur-beweging staan, zegt ze in een interview half november in het Colombiaanse oerwoud aan een Colombiaanse journalist waarin ze vertelde ze over verschillende aanvallen op het Colombiaanse leger op het FARC-kamp. Een gesprek met correspondent Marjon van Royen over Tanja en de FARC.

 • Mogelijke afkoping vrijlating Betancourt

  donderdag, 30 juni 2011

  betancourt-freeHet was bijna een historische reddings-operatie, zo'n drie jaar geleden: de bevrijding van Ingrid Betancourt uit de handen van de FARC-rebellen door het leger van Colombia. Betancourt noemde haar bevrijding zelfs een perfecte militaire operatie, maar de operatie was misschien helemaal niet zo heldhaftig. Betancourts vrijlating is mogelijk ordinair afgekocht. Het Colombiaanse Openbaar Ministerie gaat het onderzoeken.

 • 'Zeer onwaarschijnlijk dat Tanja Nijmeijer omgekomen is'

  vrijdag, 24 september 2010

  tanja2De gedode FARC-commandant Mono Jojoy symboliseerde de terreur in Colombia. Dat zei de de Colombiaanse president Manuel Santos gisteren nadat de rebellenleider door het leger was gedood. Jojoy was lange tijd de commandant van de Nederlandse Tanja Nijmeijer, die zich bij de FARC had aangesloten. Een gesprek met correspondent Marjon van Royen.

 • Belangrijke FARC-leider gedood in Colombia

  donderdag, 23 september 2010

  jojoyEén van de belangrijkste leiders van de Colombiaanse rebellenbeweging FARC, Mono Jojoy, is gedood. Ook 20 andere strijders zouden bij een aanval zijn omgekomen. De dood van Jojoy zou de zwaarste slag voor de FARC zijn sinds de dood van oprichter Manuel Marulanda en twee commandanten enkele jaren geleden. Hij was tot voor kort de commandant van de Nederlandse Tanja Nijmeijer.

 • 'Het klikt tussen Chavez en Santos'

  woensdag, 11 augustus 2010

  Noemde de Venezolaanse president Hugo Chavez de nieuwe Colombiaanse president Santos kort geleden nog een oorlogshitser en een gevaar voor de regio, inmiddels hebben beide heren een hartelijke ontmoeting met elkaar gehad. Chavez vloog gisteravond naar Colombia om de onderlinge zeer gespannen relatie te verbeteren. Latijns-Amerika-correspondent Marjon van Royen geeft commentaar bij de ontmoeting.

 • Santos nieuwe president Colombia

  maandag, 21 juni 2010

  santos2Colombia heeft een nieuwe president: Juan Manuel Santos, de rechterhand van president Uribe die zich na twee ambts-temijnen niet meer herkiesbaar mag stellen. Santos won de verkiezingen van Antanas Mockus, oud-burgemeester van de hoofdstad Bogota en lid van de Groene Partij. Hij haalde zo'n 69 procent van de stemmen. Santos voerde als minister van Defensie een harde strijd tegen de linkse rebellen van de FARC. Hij heeft beloofd die strijd als president voort te zetten.

 • Verkiezingen Colombia zonder president Uribe

  zondag, 20 juni 2010

  santos-mockusIn Colombia is vandaag de tweede en definitieve ronde van de presidentsverkiezingen. President Uribe doet niet mee. Hij mag zich na twee ambtermijnen niet opnieuw verkiesbaar stellen. Een gesprek met correspondent Marjon van Royen

 • Verkiezingen in Colombia

  zaterdag, 19 juni 2010

  metro_cableAls hij voor een derde keer had mogen meedoen, zou zittend president Alvaro Uribe morgen de verkiezingen in Colombia winnen. De rechtse Uribe is zo populair, omdat hij het land veiliger maakte. Met hulp van Amerika bond hij de strijd aan met de linkse rebellenbeweging FARC. Tegelijkertijd sloot hij een akkoord met de paramilitairen.

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL


Video CV in English

marjon-correspondent3

All English Language Videos

De nacht van de schreeuw

rainbow_cover

De pers:
‘Leest als een roman' NRC Handelsblad

‘Het Mexico dat Marjon en Sandra bij elkaar beleefd hebben staat in geen enkele reisgids' De Morgen

ISBN: 9789041707284
Oorspronkelijke Nederlandse uitgave:
Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam

Uitgave als Rainbow Pocket: februari 2009
Rainbow Pocketboek nr: 508
Prijs: € 7.95

Uitgeverij Fosfor heeft Nacht van de schreeuw opnieuw uitgegeven (Juni 2015). Nu ook als E-book (ePub zonder DRM / 178.000 woorden; leestijd ca. 15 uur / eerste druk 2005). Ook verkrijgbaar via bol.com.

Omslagillustratie: Wim Hardeman

Bekijk de foto's horend bij 'De nacht van de schreeuw'


Tags