facebooktwitter 

Colombiaanse vrede

rio-public-transport-chaos

Een middelvinger van de kerk

Braziliaanse gevangenissen

Een wasmand vol ledematen

Cuba

 • Cubanen mogen vanaf 2013 naar buitenland reizen

  dinsdag, 16 oktober 2012

  viva-cubaDe Cubaanse regering heeft besloten om de vereisten van een uitreisvisum en een uitnodiging vanuit het land van bestemming af te schaffen. Raul Castro heeft de laatste tijd al meer hervormingen doorgevoerd en veel beperkingen in de politiek, het bedrijfsleven en de samenleving versoepeld.

 • Cubaanse muziekscene bloeit ondergronds

  woensdag, 04 april 2012

  cuba-rap De repressie op Cuba is toegenomen, maakte Amnesty International onlangs bekend. Vorig jaar zijn er meer dan 65 onafhankelijke journalisten en bloggers opgepakt. Maar het regime brengt niet alleen schrijvende Cubanen tot zwijgen. Een hele muziekscene zit ondergronds. Marjon van Royen ging op zoek.  video Cubaanse rappers onderdrukt, 11 april 2012
 • Paus bezoekt Fidel Castro op Cuba

  donderdag, 29 maart 2012

  In Havana heeft paus Benedictus een openluchtmis geleid voor 300.000 Cubanen. Daarmee sloot hij zijn bezoek aan Cuba af. Maar niet voordat hij een ontmoeting had met oud-president Fidel Castro. Correspondent Marjon van Royen in Havana.

 • 'Paus sprak maar een uurtje met Raul Castro'

  woensdag, 28 maart 2012

  Op de tweede dag van zijn bezoek aan Cuba heeft paus Benedictus XVI een ontmoeting gehad met president Raúl Castro. Castro heeft de kerk nodig, onderandere voor zijn economische hervormingsplannen. Correspondent Marjon van Royen in Havana.

 • Paus: Cuba heeft niets te vrezen van RK-Kerk

  dinsdag, 27 maart 2012

  benedict-raulPaus Benedictus is in Cuba voor zijn eerste bezoek aan het streng communistische eiland. Het is een politiek zeer gevoelig bezoek. In Santiago leidde hij een mis op het plein van de revolutie. Tienduizenden Cubanen waren er bij. Correspondent Marjon van Royen is op Cuba, in Havana.

 • Paus heeft ontzettend sloom programma op Cuba

  maandag, 26 maart 2012

  Paus Benedictus is gearriveerd op Cuba voor zijn eerste bezoek. Officieel komt hij naar het eiland ter ere van de 400-jarige verjaardag van de patroonheilige van het eiland, de Heilige Maagd van El Cobre. Maar net als in 1998 lijkt ook dit bezoek vooral politiek gemotiveerd. Marjon van Royen blikt vooruit.

 • De paus zit in een klem

  maandag, 26 maart 2012

  damasdeblanco-arrestDemonstranten van Vrouwen in het Wit uit Cuba wil Paus Benedictus spreken die vanavond aankomt. Kardinaal Jaime Ortega onthoudt zich van openlijke kritiek en schaart zich achter de officiële lijn. Zo sprak hij zich uit tegen het 50-jarige Amerikaanse embargo, maar oefent hij ook subtiel druk uit om de mensenrechten te respecteren.

 • Beladen bezoek Roussef aan Cuba

  woensdag, 01 februari 2012

  De Braziliaanse president Dilma Roussef is op dit moment in Cuba. Het bezoek is omstreden omdat Dilma de mensen-rechten hoog in het vaandel heeft. Verwacht wordt dan dat zij dit onderwerp zal aansnijden bij de Castro's. Correspondent Marjon van Royen in Rio de Janeiro.

 • Massaontslagen in Cuba

  vrijdag, 07 januari 2011

  cuba-ontslagenVoor de Cubanen wordt het een jaar van doorbijten. Het wordt het jaar van de massaontslagen. De komende zes maanden zullen ruim half miljoen Cubanen hun overheidsbaan verliezen. Het regime van Raul Castro wil dat ze voor zich zelf beginnen en op eigen benen leren staan. Past allemaal in de plannen van de machthebbers om van het communistische Cuba meer een markteconomie te maken.

 • Raul Castro kondigt hervormingen aan

  dinsdag, 14 september 2010

  cuba-peluqueriaOp Cuba heeft leider Raul Castro grote economische hervormingen aangekondigd. En het is nu ook bekend geworden wat dat betekent: één miljoen mensen verliezen hun baan bij de overheid. Zij moeten werk gaan zoeken in de privé-sector. (Zie ook: Vijf vragen over de ontslagen Cubanen)

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL


Video CV in English

marjon-correspondent3

All English Language Videos

De nacht van de schreeuw

rainbow_cover

De pers:
‘Leest als een roman' NRC Handelsblad

‘Het Mexico dat Marjon en Sandra bij elkaar beleefd hebben staat in geen enkele reisgids' De Morgen

ISBN: 9789041707284
Oorspronkelijke Nederlandse uitgave:
Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam

Uitgave als Rainbow Pocket: februari 2009
Rainbow Pocketboek nr: 508
Prijs: € 7.95

Uitgeverij Fosfor heeft Nacht van de schreeuw opnieuw uitgegeven (Juni 2015). Nu ook als E-book (ePub zonder DRM / 178.000 woorden; leestijd ca. 15 uur / eerste druk 2005). Ook verkrijgbaar via bol.com.

Omslagillustratie: Wim Hardeman

Bekijk de foto's horend bij 'De nacht van de schreeuw'


Tags