facebooktwitter 

Colombiaanse vrede

rio-public-transport-chaos

Een middelvinger van de kerk

Braziliaanse gevangenissen

Een wasmand vol ledematen

Ecuador

 • Onrust in Ecuador

  vrijdag, 01 oktober 2010

  correa-golpeGisteren kwam de politie in Ecuador in opstand na een bezuinigingsmaatregel van president Correa. Ze gijzelden de president in een ziekenhuis. Daar werd hij behandeld nadat hij door betogers was aangevallen. Enkele uren geleden werd hij bevrijd door het leger. Volgens Correa is de situatie inmiddels weer onder controle.

 • Ecuador stelt voor om niet naar olie te boren

  dinsdag, 27 oktober 2009

  olie_ecuadorDe president van Ecuador, Rafael Correa, komt met een origineel idee om het milieu te sparen. Er is veel olie gevonden in het Amazone-gebied van Ecuador. Maar als het Westen 3 tot 4 miljard dollar betaalt, belooft de president om die olie te laten waar die zit, en niet te gaan boren. Dat zou uiteindelijk voorkómen dat er nog meer CO2 in de atmosfeer komt.

 • Ecuador weigert buitenlandse schulden af te betalen

  maandag, 15 december 2008

  correaHet is jammer voor de schuldeisers, maar het Latijns-Amerikaanse Ecuador weigert nog langer om zijn buitenlandse schuld af te lossen. Dat heeft de linkse president Raffael Correa bekend gemaakt. Voorlopig gaat het om een bedrag van 30 miljoen dollar dat vandaag afgelost had moeten worden. Correspondent Marjon van Royen vertelt.

 • Ecuador dient aanklacht in tegen Colombia

  dinsdag, 01 april 2008

  no_fumigacionesEcuador heeft bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag een aanklacht ingediend tegen buurland Colombia. Dat moet onmiddelijk stoppen met het besproeien met gif van de coca-velden in het grensgebied. Een maand geleden liepen de spanningen tussen beide landen al hoog op, na een Colombiaanse luchtaanval op een rebellenkamp van de FARC, net over de grens met Ecuador. Daarbij vielen 25 doden.

  >> Lees ook: Gek van de jeuk, NRC Handelsblad, 28 december 2000

 • Sproeien aan de grens tussen Ecuador en Colombia

  maandag, 31 maart 2008

  fumigacionesBoeren in Ecuador aan de grens met Colombia hebben enorme last van de besproeiïngen van de cocavelden in het buurland. Gifwolken houden zich niet aan de grens. Vee en gewassen gaan dood en iedereen loopt te krabben. Marjon van Royen bezocht het grensgebied ...

 • OAS-top over Colombiaanse inval in Ecuador

  maandag, 17 maart 2008

  Vandaag is er een speciale top van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). De ministers van buitenlandse zaken praten daar over de Colombiaanse inval op Ecuadoriaans grondgebied eerder deze maand.  Colombiaanse soldaten doodden toen Raul Reyes, de nummer 2 van de guerillabeweging FARC. Marjon van Royen peilde de stemming aan beide kanten van de Colombiaans-Ecuadoriaanse grens.

 • Relatie Ecuador en Colombia nog niet goed

  woensdag, 12 maart 2008

  correa-y-uribe-las-manosDe presidenten van Ecuador en Colombia legden dit weekend hun ruzie bij, maar voor de Ecuadorianen is het conflict met Colombia nog lang niet beëindigd. Gisteren rolde het leger een coca-laboratorium op dat door de Colombiaanse FARC werd gebruikt, en dat was niet de eerste keer. Correspondent Marjon van Royen liep mee in een demonstratie in het grensplaatsje Lago Agrio.

 • Moeizame verhoudingen Colombia Ecuador

  maandag, 10 maart 2008

  laptop reyesDe verhoudingen tussen Ecuador en Colombia blijven moeizaam sinds het Colombiaanse leger een aanval uitvoerde op Ecuadoriaans grondgebied. Nu zijn er weer nieuwe beschuldigingen: dat de Ecuadoriaanse president geld voor zijn verkiezingscampagne heeft aangenomen van de rebellenbeweging FARC. Dat zou blijken uit documenten die het Colombiaanse leger heeft vrijgegeven. De Ecuadoriaanse president ontkent in alle toonaarden.

 • Ruzie met Colombia is bijgelegd

  zaterdag, 08 maart 2008

  uribe-correaDe leiders van Colombia, Ecuador en Venezuela hebben elkaar ontmoet op een Latijns-Amerikaanse top in de Dominicaanse Republiek. Venezuela en Ecuador waren woedend over een Colombiaanse legeractie een week geleden. De ruzie is bijgelegd. Correspondent Marjon van Royen is op dit moment in Ecuador.

  video Zie ook: Ruzie tussen Zuid-Amerikaanse leiders voorbij

 • Oorlogstrom klinkt in Colombia

  woensdag, 05 maart 2008

  reyes-muertoDe oorlogs-trom klinkt in Colombia en de omringende landen. Een aanval van Colombia op schuilende FARC rebellen op het grondgebied van Ecuador leidt tot felle politieke reacties over en weer. Bij de aanval werd de nummer 2 van de FARC gedood. Een bijdrage van correspondent Marjon van Royen.

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL


Video CV in English

marjon-correspondent3

All English Language Videos

De nacht van de schreeuw

rainbow_cover

De pers:
‘Leest als een roman' NRC Handelsblad

‘Het Mexico dat Marjon en Sandra bij elkaar beleefd hebben staat in geen enkele reisgids' De Morgen

ISBN: 9789041707284
Oorspronkelijke Nederlandse uitgave:
Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam

Uitgave als Rainbow Pocket: februari 2009
Rainbow Pocketboek nr: 508
Prijs: € 7.95

Uitgeverij Fosfor heeft Nacht van de schreeuw opnieuw uitgegeven (Juni 2015). Nu ook als E-book (ePub zonder DRM / 178.000 woorden; leestijd ca. 15 uur / eerste druk 2005). Ook verkrijgbaar via bol.com.

Omslagillustratie: Wim Hardeman

Bekijk de foto's horend bij 'De nacht van de schreeuw'


Tags