Home Radio reportages Midden Amerika
facebooktwitter 

Colombiaanse vrede

rio-public-transport-chaos

Een middelvinger van de kerk

Braziliaanse gevangenissen

Een wasmand vol ledematen

Midden Amerika

 • Twijfel of er nu goede gevangenissen komen in Honduras

  donderdag, 16 februari 2012

  De president van Honduras, Porfirio Lobo, wil een diepgaand onderzoek naar de grote gevangenisbrand in de stad Comayagua waarbij ruim 350 mensen zijn omgekomen, verbrand in de cel of gestikt door de rook. Hij heeft het buitenland om hulp gevraagd. Aan correspondent Marjon van Royen de vraag hoe geloofwaardig zo'n onderzoek is.

 • Dodental brand Honduras opgelopen

  woensdag, 15 februari 2012

  honduras_fireVeel doden bij een gevangenisbrand in Honduras. De brand brak uit in een gevangenis in Comayagua, even ten noordoosten van de hoofdstad Tegucigalpa. In de gevangenis zaten ruim 800 mensen. Zeker 375 daarvan kwamen om het leven. Correspondent Marjon van Royen vertelt.

 • Drugskartels en jeugdbendes terroriseren Guatemala

  donderdag, 17 november 2011

  marasCentraal Amerika is één van de meest geweldadige regio's in de wereld. Volgens de Wereldbank vinden er gemiddeld vier keer meer moorden plaats dan in de rest van de wereld. In Guatemala bijvoorbeeld vielen in de burgeroorlog in de jaren 80 en 90 meer dan 200.000 doden. En het geweld is er sindsdien alleen maar toegenomen. Het land wordt geterroriseerd door drugskartels en jeugdbendes. Een verslag van Marjon van Royen uit Guatemala.

 • Daniel Ortega gaat voor tweede termijn

  zaterdag, 05 november 2011

  Morgen krijgt hij moeiteloos een tweede termijn als president van Nicaragua. Daniel Ortega, ooit een wereldberoemde linkse leider die aan het hoofd van de Sandinistische rebellen dictator Somoza verjoeg. Inmiddels heeft Ortega de grondwet naar zijn hand gezet en maakt hij geen onderscheid meer tussen zijn persoon, zijn partij en de staat.

  videoNOS Journaal: Ortega koopt presidentschap met cadeautjes

 • Guatemala kiest nieuwe president

  zaterdag, 10 september 2011

  perez-molina-billboardHet meest gewelddadige land van Midden-Amerika, Guatemala, kiest morgen een nieuwe president. De huidige sociaal-democratische president president Alvaro Colom wordt waarschijnlijk opgevolgd door de houwdegen, ex-generaal Otto Pérez Molina. Die verkiezingen worden overschaduwd door tientallen politieke moorden. Correspondent Marjon van Royen.

 • 'Straffeloosheid Guatemala is bijna 100 procent'

  dinsdag, 12 juli 2011

  Het gewapende commando dat de beroemde Latijns Amerikaanse zanger Facundo Cabral vermoordde, had het waarschijnlijk op iemand anders gemunt. Dat zegt de Spaanse vertegenwoordiger van de speciale VN-commissie in Guatemala, die probeert bij justitie en politie orde op zaken te stellen. Maar de ontzetting over de moord is groot, en lijkt alleen nog maar toe te nemen. Een bijdrage van Latijns Amerika-correspondenten Marjon van Royen.

 • Guatemala heeft last van Mexicaanse drugskartels

  maandag, 20 december 2010

  guatemala-drugswarDe Mexicaanse drugskartels werken steeds vaker over de grens. Buurland Guatemala heeft er zelfs zoveel last van dat het de noodtoestand heeft uitgegroepen. Correspondent Marjon van Royen is in Mexico om reportages te maken over de drugsoorlog daar.

 • De eerste vrouwelijke president van Midden-Amerika

  maandag, 08 februari 2010

  laura chinchillaLaura Chinchilla heet ze. De nieuwe president van Costa Rica en de eerste vrouwelijke president van Midden-Amerika. De 50-jarige liberale won de verkiezingen met een ruime voorsprong op haar rechtse, en liberale opponenten. Chinchalla wordt de opvolger van president Arias, die niet herkiesbaar was. Ze was eerder vicepresident onder Arias. Marjon van Royen weet wie deze Chinchilla is.

 • Lobo lijkt verkiezingen Honduras te winnen

  maandag, 30 november 2009

  loboDe conservatieve kandidaat Lobo lijkt de presidentsverkiezingen in Honduras te hebben gewonnen. De eerste uitslagen wijzen uit dat hij 56% van de stemmen heeft gekregen. Aan de verkiezingen deden de verdreven president Zelaya en interim-president Micheletti niet mee. De linkse Zelaya had zijn achterban opgeroepen niet te gaan stemmen. De verkiezingen gisteren verliepen onrustig. Er braken rellen uit tussen veiligheidstroepen en aanhangers van de afgezette Zelaya.

 • Honduras kiest nieuwe president

  zondag, 29 november 2009

  micheletti-zelayaNa vandaag moet de politieke crisis in Honduras zijn opgelost, hopen de huidige machthebbers. Maar of dat gaat lukken is nog maar de vraag. De inwoners van het Midden-Amerikaanse land kiezen een nieuwe president. Er is al maanden crisis die in juni uitmondde in een staatsgreep waarbij president Manuel Zelaya werd afgezet. Een gesprek met correspondent Marjon van Royen.

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL


Video CV in English

marjon-correspondent3

All English Language Videos

De nacht van de schreeuw

rainbow_cover

De pers:
‘Leest als een roman' NRC Handelsblad

‘Het Mexico dat Marjon en Sandra bij elkaar beleefd hebben staat in geen enkele reisgids' De Morgen

ISBN: 9789041707284
Oorspronkelijke Nederlandse uitgave:
Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam

Uitgave als Rainbow Pocket: februari 2009
Rainbow Pocketboek nr: 508
Prijs: € 7.95

Uitgeverij Fosfor heeft Nacht van de schreeuw opnieuw uitgegeven (Juni 2015). Nu ook als E-book (ePub zonder DRM / 178.000 woorden; leestijd ca. 15 uur / eerste druk 2005). Ook verkrijgbaar via bol.com.

Omslagillustratie: Wim Hardeman

Bekijk de foto's horend bij 'De nacht van de schreeuw'


Tags