Home Artikelen
facebooktwitter 

Colombiaanse vrede

rio-public-transport-chaos

Een middelvinger van de kerk

Braziliaanse gevangenissen

Een wasmand vol ledematen

Artikelen

 • De baai van Rio is vermoord

  woensdag, 27 juli 2016

  baai-rio-vervuilingRio de Janeiro – ‘D-Day in de shit-Bay’, mompelde mijn buurman. Verschrikt zagen we hoe plotseling amfibievoertuigen uit de golven opdoken en een leger van zwaar bewapende mariniers op het strand uitspuugde. Vluchtende mensen aan de baai van Rio. Verderop tanks.

  Lees meer...
 • Voor de Braziliaanse elite bestaat de slavernij nog

  woensdag, 13 juli 2016

  racisme-zona-sulRio de Janeiro – Een witte mevrouw staat met haar poedel voor de supermarkt in de rijke flatwijk waar straks het Olympisch strandvolley gespeeld gaat worden. Het beest mag er niet in. Geërgerd laat de mevrouw de manager roepen. ‘Moço, jongen’, zegt ze tegen de oudere zwarte man die in de deur verschijnt.

  Lees meer...
 • Waar is de kroonluchter gebleven?

  woensdag, 06 juli 2016

  Aan de vooravond van de Olympische Spelen in Rio

  kroonluchter

  Door corruptie en de lage olieprijs is in Brazilië van de recente voorspoed nog maar weinig over. Leraren, verpleegsters en de politie worden niet meer uitbetaald. In augustus beginnen de Olympische Spelen. Rio is er amper klaar voor.

  Lees meer...
 • In Brazilië wordt elke dag een homo vermoord

  woensdag, 22 juni 2016

  Rio de Janeiro – Ze heetten Edivaldo en Jeovan. Twee leraren van in de dertig. Ze waren geliefd bij hun leerlingen in Santaluz, een stadje in het droge binnenland van de Braziliaanse deelstaat Bahia. Die avond waren ze nog tot tien uur bezig geweest. De school opfleuren, lessen voorbereiden.

  Lees meer...
 • Braziliaanse politici overleggen met de muziek aan

  woensdag, 15 juni 2016

  michel-temerRio de Janeiro – Het is precies een maand geleden dat ‘butler-uit-de-horrorfilm’ Temer een mes in de rug van gekozen president Rousseff stak, om zelf op haar stoel te gaan zitten. De corrupte ‘House of Cards’-voorzitter Cunha die haar afzetting voorkookte, is inmiddels door de rechter van zijn functie als Kamervoorzitter ontheven.

  Lees meer...
 • Militairen martelen in de favelas

  woensdag, 01 juni 2016

  favela-slachtoffers Rio de Janeiro – ‘Heb je niet gehoord wat er gebeurd is?’ fluistert Angela. In de sloppenwijk bij mijn huis heerst een vreemde rust. Barretjes gesloten, geen muziek. Het dochtertje van Angela maakt een gebaar met haar hand over haar keel. ‘Ze hebben Rafael vermoord.’ Wat? Onthoofd?

  Lees meer...
 • De Braziliaanse ‘coronel’ is weer de baas

  woensdag, 25 mei 2016

  Rio de Janeiro – De meisjes zijn zes en negen jaar oud. Roze en rood jurkje. Een dikke man in groezelig poloshirt heeft ze op schoot. Op de achtergrond het hek van een koeien­kraal. De man wrijft zijn geslacht tegen de kinderen aan. Verkracht ze met zijn vingers. De meisjes huilen. Er komt geen hulp.

  Lees meer...
 • Brazilië krijgt de corruptste regering ooit

  woensdag, 18 mei 2016

  dilma-lulaRio de Janeiro – Dertien jaar was de PT van arbeider-president Lula da Silva, en later Dilma Rousseff, aan de macht. Voor het eerst hadden de Braziliaanse armen een eigen vertegenwoordiging. Tientallen miljoenen mensen klommen dankzij de herverdelingspolitiek van de PT uit de armoede.

 • Dilma Rousseff: geofferd op het altaar van de democratie

  maandag, 16 mei 2016

  Over het afzetten van de Braziliaanse president en de terugkeer naar de 'oude macht' in de achtertuin van Amerika

  michel-temer‘Het gaat goed’ met Latijns Amerika, schreef de Amerikaanse denktank-baas Richard Haass op Bevrijdingsdag prominent in de Volkskrant. Volgens de voorzitter van de Council on Foreign Relations gaat hier zelfs zo goed, dat we Europa de ogen uitsteken. Het oude continent is ‘geheel in beslag genomen door de vluchtelingencrisis en de terreur’. Terwijl Latijns Amerika hard op weg is de enige plaats op aarde te worden waar iedereen ‘met bewondering – of zelfs afgunst – naar kijkt’.

  Lees meer...
 • Wie redt Brazilië?

  woensdag, 04 mei 2016

  wie-redt-brazilieDe afzetting van Dilma Rousseff

  De politieke en economische chaos in Brazilië is enorm en corruptieschandalen volgen elkaar in hoog tempo op. President Dilma Rousseff starring in de Braziliaanse House of Cards.

  Van Lula tot Dilma: 14 jaar PT. De teloorgang van de Braziliaanse arbeiderspartij. "De fout van de PT is dat ze zich van de basis hebben vervreemd."

  door Marjon van Royen

  Lees meer...

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL


Video CV in English

marjon-correspondent3

All English Language Videos

De nacht van de schreeuw

rainbow_cover

De pers:
‘Leest als een roman' NRC Handelsblad

‘Het Mexico dat Marjon en Sandra bij elkaar beleefd hebben staat in geen enkele reisgids' De Morgen

ISBN: 9789041707284
Oorspronkelijke Nederlandse uitgave:
Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam

Uitgave als Rainbow Pocket: februari 2009
Rainbow Pocketboek nr: 508
Prijs: € 7.95

Uitgeverij Fosfor heeft Nacht van de schreeuw opnieuw uitgegeven (Juni 2015). Nu ook als E-book (ePub zonder DRM / 178.000 woorden; leestijd ca. 15 uur / eerste druk 2005). Ook verkrijgbaar via bol.com.

Omslagillustratie: Wim Hardeman

Bekijk de foto's horend bij 'De nacht van de schreeuw'


Tags