Home Weblog
facebooktwitter 

Colombiaanse vrede

rio-public-transport-chaos

Een middelvinger van de kerk

Braziliaanse gevangenissen

Een wasmand vol ledematen

Weblog

 • 'El Capo' van Mexico

  woensdag, 24 juni 2009

  chapo-2701Baas van het machtigste drugskartel ter wereld.  Zo rijk dat hij dit jaar op de Forbes-lijst stond. Meer dan 10.000 moorden. Afgehakte hoofden, en lijken in zuur opgelost. Joaquin Guzmán heet hij, bijgenaamd ‘El Chapo’, letterlijk ‘Kortje’, vanwege zijn gedrongen gestalte. De man fascineert me. Al jaren. Hoe groeit een half geletterde boerenzoon uit tot de meest gezochte drugsbaas ter wereld?

  geluid Luister ook naar het radio portret over 'El Chapo'

  Lees meer...
 • Het 'zwarte goud' of het groene woud

  maandag, 08 juni 2009

  perurel5In de Peruaanse Amazone is het oorlog. De schokkende foto’s, gemaakt door vrijwilligers van de Belgische hulporganisatie Catapa, liegen er niet om. Een nog onbekend aantal dode indianen, omdat ze hun regenwoud willen beschermen tegen verwoesting door buitenlandse oliebedrijven. 22 dode politieagenten, omdat ze de weg wilden vrijmaken voor ‘de ontwikkeling en de rijkdom van de meerheden in Peru’, zoals president Alan García het noemt. Bos tegen olie. Milieu versus economie. Meer zwart- wit kan haast niet.

  Lees meer...
 • Vliegen ver van ons bed

  woensdag, 03 juni 2009

  extra De krantenkiosk van Janaina in Rio hangt vol met het nieuws over de gisteren verdwenen airbus van Air France. Toch wordt ze er niet direct door geraakt.  Waarom zou ze? Ze kent niemand die op die vlucht zou kunnen zitten. Zelf heeft in haar leven maar één keer gevlogen. Naar haar geboortestad in het noorden van Brazilië. Normaal gaat ze met de bus. Eens in de vier of vijf jaar. Drie dagen reizen heen, en drie dagen terug. Eén keer had ze genoeg gespaard om te vliegen. Maar sindsdien wil ze nooit meer.  “Ik ging dood van de angst.”

  Lees meer...
 • Dagboek uit het virale epicentrum 3

  zondag, 03 mei 2009

  griepAndrés heeft zijn mondkapje schuin over zijn gezicht gespannen. Aan de zijkanten stroomt de lucht gewoon naar binnen. Ook zijn voorgeschreven plastic handschoenen zitten vol gaten. ‘Geloven jullie in dat virus?’ vraagt hij aan collega Marc en mij. ‘Hebben jullie ooit zo’n griep-dode op tv gezien dan? Of een zieke? Nou?’

  geluid Luister naar radio repo: Marjon van Royen doet ontdekking in Mexico-Stad
  video NOS Journaal: Mexico doet alles op griepverspreiding tegen te gaan
  video NOS Journaal: Veel Mexicanen overleven griep

  Lees meer...
 • Dagboek uit het virale epicentrum 2

  donderdag, 30 april 2009

  Marjon van Royen met mondkapjeHet is echt niet makkelijk je goed te gedragen. Om te beginnen het kapje. Een heet, zweterig en verstikkend ding op je snuit. Alsof je continu in een dot watten hapt, hier op 2000 meter boven de zeespiegel.

  Zodra ik iemand spreek doe ik het dan ook naar beneden. Fout! Alsof je je condoom uittrekt, juist op het moment dat je gaat vrijen.

  geluid Luister ook naar de radio reportage Openbaar leven Mexico-Stad valt stil
  video NOS Journaal: Middenstand Mexico lijdt onder griep

  Lees meer...
 • Dagboek uit het virale epicentrum 1

  woensdag, 29 april 2009

  Mondkap (Foto: AFP)Nu een nieuw griepvirus zich verspreidt over de hele wereld, gaan NOS-correspondent Marjon van Royen en cameraverslaggever Marc Bessems naar het land waar de nieuwe ziekte is uitgebroken: Mexico. Bessems houdt op deze blog een dagboek bij over de verslaggeving vanuit het virale epicentrum.

  video NOS Journaal: Correspondent Van Royen over de griep

  Lees meer...
 • Marjon van Royen is regelmatig in Mexico

  maandag, 27 april 2009

  Marjon van Royen is NOS-correspondent voor Latijns Amerika en woonde in het verleden twee jaar in Mexico-Stad. Nog steeds komt zij regematig in Mexico voor haar werk. Is Mexico er wel op toegerust om de varkensgriep goed te bestrijden? | Pauw&Witteman, 27 april 2009

  Lees meer...
 • Narco-nijlpaard

  vrijdag, 27 maart 2009

  In Colombia wordt jacht gemaakt op drie roze nijlpaarden. Een mannetje, een vrouwtje en hun baby. Dit is een serieus bericht.

  Lees meer...
 • El Salvador 'no longer available'

  maandag, 16 maart 2009

  el-ssssal-romero.jpgPeng. En wéér een links land op het continent erbij. Wie had dát nog gedacht? El Salvador! Voor ons ‘oudjes’, van de pré-internet-generatie: Het land waar in 1982 vier Nederlandse IKON- journalisten werden vermoord. Waar  correspondent Koos Koster en zijn cameraploeg in een hinderlaag werden gelokt door een leugenachtig leger. Waar twee jaar daarvoor de mythische aarstbisschop Oscar Romero werd neergemaaid. Tijdens het opdragen van de mis. In opdracht van de oprichter van de ultrarechtse Arena-partij, die tot vandaag aan de macht was.

  Lees meer...
 • 'Die God is een klootzak'

  woensdag, 11 maart 2009

  abortus-meisje-breed.jpgZe was zes toen hij begon. Zij speelde met poppen. De stiefvader met haar. Pijn, angst, terreur. Elke dag. Drie jaar lang. Het lichaampje dat hij verkrachtte werd niet langer dan 1 meter 36. Negen jaar oud. En plotseling groeide er een tweeling in een kinderlijfje van 33 kilo. Het meisje zou eraan sterven, zeiden de dokters. Vorige week kreeg ze een abortus. Maar de verkrachter gaat naar de hemel. De anderen naar de hel, bepaalde de Braziliaanse katholieke kerk dit weekend.

  Lees meer...

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL


Video CV in English

marjon-correspondent3

All English Language Videos

De nacht van de schreeuw

rainbow_cover

De pers:
‘Leest als een roman' NRC Handelsblad

‘Het Mexico dat Marjon en Sandra bij elkaar beleefd hebben staat in geen enkele reisgids' De Morgen

ISBN: 9789041707284
Oorspronkelijke Nederlandse uitgave:
Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam

Uitgave als Rainbow Pocket: februari 2009
Rainbow Pocketboek nr: 508
Prijs: € 7.95

Uitgeverij Fosfor heeft Nacht van de schreeuw opnieuw uitgegeven (Juni 2015). Nu ook als E-book (ePub zonder DRM / 178.000 woorden; leestijd ca. 15 uur / eerste druk 2005). Ook verkrijgbaar via bol.com.

Omslagillustratie: Wim Hardeman

Bekijk de foto's horend bij 'De nacht van de schreeuw'


Tags