Home Weblog
facebooktwitter 

Colombiaanse vrede

rio-public-transport-chaos

Een middelvinger van de kerk

Braziliaanse gevangenissen

Een wasmand vol ledematen

Weblog

 • Marjon van Royen over geweld in Mexico

  donderdag, 19 februari 2009

  NOS-correspondent Marjon van Royen ging naar Mexico om reportages te maken over de oorlog tussen drugkartels. Er is extreem geweld in Mexico en de oorlog tussen de drugskartels loopt totaal uit de hand zo zag Van Royen. | Pauw&Witteman, 19 februari 2009

  In 1996 vertrok Marjon van Royen al naar Mexico om voor NRC Handelsblad verslag te doen. Ze sloot daar vriendschap met de in een Mexicaanse sloppenwijk wonende Sandra Romero. Over deze vriendschap schreef ze het boek De nacht van de schreeuw.

  Lees meer...
 • Socialisme of slaap

  maandag, 16 februari 2009

  chavez_anp-9196502.jpgDoor buitenlandredacteur Marc Bessems

  Het ochtendappel klinkt alsof het naast me in mijn oor getetterd wordt. Vanaf het dak van een flat aan de overkant spelen Chavez aanhangers, chavistas, een eindeloze militaire wake-up call door de luidsprekerinstallatie. Het trompetgetoeter om vier uur ’s morgens is bedoeld om iedereen wakker te maken, zodat er massaal zal worden gestemd.

  Lees meer...
 • Feest aan de andere kant

  vrijdag, 02 januari 2009

  reveillon-rio-conventio.jpgOp het strand van Copacabana vierden twee miljoen mensen het nieuwe jaar met de traditionele vuurwerkshow. In het wit, de kleur van de Afrikaanse zeegodin Iemanjá. En met een paar miljoen bloemen om de godin de trits van gezondheid, geluk en geld af te smeken. Intussen ging ik de andere kant op. Daar waar de overige 9 miljoen inwoners van de stad het nieuwe jaar vierden. Hier geen wit, geen bloemen, wel heel veel vrolijkheid.

  Lees meer...
 • De kerstman slaat Mexico over

  zondag, 19 oktober 2008

  sandra-cover.jpgOok Latijns-Amerika stijgt het water naar de lippen. ‘Daar is het een tsunami, hier niet meer dan wat golven’, suste de Braziliaanse president Lula van de grootste economie van Latijns Amerika een paar weken geleden nog. Nu beginnen de gevolgen toch voelbaar te worden.
  De dollar stijgt. Voedsel- en oliebedrijven komen in de problemen. Rooskleurige groeivoorspellingen worden bijgesteld.
  Toch zullen straks in Rio de Janeiro de Kerstmannen weer volop zwetend in hun wollen outfits door de stad klepelen.

  Lees meer...
 • Het gelijk van de Amerikaanse achtertuin

  vrijdag, 17 oktober 2008

  vlag-rood.jpgNergens is het ‘lekker puh’-gevoel over de Amerikaanse crisis zo groot als in zijn voormalige achtertuin. ‘Kameraad Bush toch’, sneerde president Chávez van Venezuela donderdag over zijn doodsvijand. ‘U heeft me links ingehaald!’
  Zijn vriend Daniel Ortega van Nicaragua wist: ‘De financiële crisis in de VS is de straf van God’. De wraak ‘van boven’ voor al die jaren dat ze hun neoliberale beleid aan de armen oplegden.
  En de schadenfreude komt niet alleen van de radicale leiders in Latijns Amerika.
  ‘Crisis? Welke crisis?’ grapte de gematigde arbeiderspresident Lula van Brazilië. ‘Vraag dat maar aan Bush’.

  Lees meer...
 • Het ‘goddelijk recht’ van de Mexicaanse narcos

  vrijdag, 10 oktober 2008

  zetasdun.jpgEen gezellige avond in bar ‘Zon en Schaduw’ in de Mexicaanse deelstaat Michoacán. Opeens stormt een groep gewapende mannen binnen. Ze gooiden vijf afgehakte hoofden op de dansvloer. Een geschreven boodschap erbij van het lokale drugskartel: ‘La Familia vermoordt geen onschuldigen. Alleen wie moet sterven zal sterven. Dit is goddelijk recht.’

  Lees meer...
 • Seksuele tieneropstand in Chili

  zondag, 28 september 2008

  2691592666_7c7f87a155.jpgDe tieners van Chili hebben een ware seksuele revolte ontkenend. Op hun Pokemon-feesten zoenen, vrijen, en zuigen ze erop los. Ze zijn 13, 14, en 17. Niet ouder dan 18. Het gaat om zoveel mogelijk seksuele contacten op een avond. Intussen drinken ze Ranja, gaan om 11 uur naar huis, en zijn hun helden stripfiguren: de Pokémons van het gelijknamige Japanse gamebedrijf.

  Wat is dit voor beweging? Kinderen nog, maar met praktijken voor de volwassen seksboerderij.

 • Ideoloog van de autonomie

  donderdag, 18 september 2008

  autonomiaa.jpgNa meer dan 30 doden en een paar honderd gewonden, wordt in Bolivia eindelijk weer gepraat. Maar de gemoederen blijven verhit. In Santa Cruz, de hoofdstad van het autonomistische verzet, gonst het wantrouwen. ‘Die indianen willen dat straks ook onze vrouwen met zeven hoepelrokken over elkaar aan lopen’. ‘Wij zijn een ander ras, en daarom moeten we los van de indianen’. Waar komt dit gedachtengoed vandaan? Wie zijn de ideologen achter de rechtse autonomie-beweging in Bolivia?

  Lees meer...
 • ‘Ik ben hier om die klote-indianen te doden’

  zondag, 14 september 2008

  Hij is zestien, misschien zeventien. Een t-shirt bij wijze van masker om zijn hoofd gewikkeld. In zijn rechterhand een stok, en in zijn linker een vuurpijl. Verderop klinkt schieten. Wat doet hij hier midden in de nacht tussen de brandende autobanden? De jongen grinnikt: ‘Wat denkt u. Die klotecollas afmaken natuurlijk.’

  geluid Luister ook naar de radio reportage vanuit Bolivia

  Lees meer...

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL


Video CV in English

marjon-correspondent3

All English Language Videos

De nacht van de schreeuw

rainbow_cover

De pers:
‘Leest als een roman' NRC Handelsblad

‘Het Mexico dat Marjon en Sandra bij elkaar beleefd hebben staat in geen enkele reisgids' De Morgen

ISBN: 9789041707284
Oorspronkelijke Nederlandse uitgave:
Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam

Uitgave als Rainbow Pocket: februari 2009
Rainbow Pocketboek nr: 508
Prijs: € 7.95

Uitgeverij Fosfor heeft Nacht van de schreeuw opnieuw uitgegeven (Juni 2015). Nu ook als E-book (ePub zonder DRM / 178.000 woorden; leestijd ca. 15 uur / eerste druk 2005). Ook verkrijgbaar via bol.com.

Omslagillustratie: Wim Hardeman

Bekijk de foto's horend bij 'De nacht van de schreeuw'


Tags