Home Televisie reportages
facebooktwitter 

Colombiaanse vrede

rio-public-transport-chaos

Een middelvinger van de kerk

Braziliaanse gevangenissen

Een wasmand vol ledematen

Reportages NOS Journaal

Kapitalisme moet Cuba redden

zaterdag, 09 juni 2012

Cuba, één van de laatste communistische bolwerken, valt van zijn geloof: Cubanen mogen sinds kort een eigen zaak beginnen. President Raul Castro hoopt zo op enige economische groei. Nieuwsuur spreekt met de 'nieuwe' ondernemers.

cuba-kapitalismeDe straten van Havana zijn sinds een jaar het kleurrijke toneel geworden van kleine handeltjes. Precies een jaar geleden legaliseerde de Communistische Partij het werken a cuenta propia, voor eigen rekening. Nu staan op straathoeken karretjes vol fruit en groente. In ramen en portieken zitten mensen met broodjes of koffie. In het centrum wemelt het van de bordjes voor kamerverhuur aan toeristen.

Prostitutie

Eethuisjes schieten als paddestoelen uit de grond. Een flink aantal is het niveau van 'aanschuiven bij moeder in de keuken' ontstegen en heeft zich ontwikkeld tot professionele restaurants. Een oude vrouw verkoopt op het stoepje van haar huis plakkerige kokoskoekjes voor een peso. Een slecht opgemaakte twintiger naast haar heeft zichzelf in de aanbieding: "Wil je er geen negerinnetje bij?"

Prostitutie staat niet op de lijst van de 178 toegestane activiteiten, maar verder ontbreekt vrijwel geen beroep. Kappers, schilders, taxichauffeurs en kamerverhuurders konden zelfstandig aan de slag. Ook ambachten zijn toegestaan, zoals schoenmaker of kleermaker.

Loondienst

Op het platteland mogen boeren en coöperaties braak land pachten en voor zichzelf gaan produceren. Volgens officiële cijfers kregen al 371.000 Cubanen een vergunning. Ook mogen er weer werknemers in dienst worden genomen, waarmee voor het eerst sinds de revolutie van 1959 de loondienst zijn herintrede heeft gedaan. Later volgden nog andere concessies aan de vrije markt. Cubanen mogen nu hun auto en hun huis verkopen, zaken die voorheen eigendom waren van de staat.

Onvermijdelijk

De maatregelen waren onvermijdelijk. Het falen van het 'Cubaanse model' is evident. De bodegas, kleine staatswinkeltjes op de hoek, zijn nagenoeg leeg. Sinds 1962 kan de Cubaan hier met zijn stempelboekje en voor een paar centen de rantsoenen brood, groente en vlees kopen. Maar tegenwoordig is er zo weinig te krijgen dat de winkels alleen nog dienen om de illusie van de verzorgingsstaat op te houden.

Zelfs als het maandrantsoen van drie kilo rijst, een kwart liter bakolie, een handvol bonen en tien eieren beschikbaar zijn, redt geen Cubaan het om ervan te leven. Vlees, kleding en zelfs brood en medicijnen koop je tegenwoordig voor Europese prijzen in devisa, harde valuta een zure ontwikkeling voor de miljoenen met een peso-salaris van omgerekend zes euro.


Video CV in English

marjon-correspondent3

All English Language Videos

De nacht van de schreeuw

rainbow_cover

De pers:
‘Leest als een roman' NRC Handelsblad

‘Het Mexico dat Marjon en Sandra bij elkaar beleefd hebben staat in geen enkele reisgids' De Morgen

ISBN: 9789041707284
Oorspronkelijke Nederlandse uitgave:
Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam

Uitgave als Rainbow Pocket: februari 2009
Rainbow Pocketboek nr: 508
Prijs: € 7.95

Uitgeverij Fosfor heeft Nacht van de schreeuw opnieuw uitgegeven (Juni 2015). Nu ook als E-book (ePub zonder DRM / 178.000 woorden; leestijd ca. 15 uur / eerste druk 2005). Ook verkrijgbaar via bol.com.

Omslagillustratie: Wim Hardeman

Bekijk de foto's horend bij 'De nacht van de schreeuw'


Tags