Home Televisie reportages
facebooktwitter 

Colombiaanse vrede

rio-public-transport-chaos

Een middelvinger van de kerk

Braziliaanse gevangenissen

Een wasmand vol ledematen

Reportages NOS Journaal

Eén van de onveiligste landen ter wereld

vrijdag, 12 oktober 2012

Begin deze week won Hugo Chávez na 14 jaar presidentschap opnieuw de verkiezingen in Venezuela. Voor het eerst had hij stevige concurrentie, want onder zijn bewind is het geweld op straat sterk toegenomen. Correspondent Marjon van Royen liep een dagje mee met de politie in de hoofdstad Caracas.

Onveilig

Onder Chavez is Venezuela één van de onveiligste landen ter wereld geworden. Elk half uur wordt er iemand vermoord en de mensen voelen zich onveilig. "Het is de armoede," zegt politiecommissaris William Contreras van het district Sucre in Caracas tegen onze correspondent. "Die mensen moeten overleven. En geweld gebruiken is blijkbaar de enige manier die ze vinden."

De politie begint weinig tegen de criminelen. Contreras: "We krijgen geen hulp. We staan er alleen voor, er zijn simpelweg te weinig agenten. Zodra we met onze patrouilles de straat opgaan, worden we gezien als de vijand. We lopen veel risico gedood te worden."

Falen

In brede kring is er verbazing over het gebrek aan rechtshandhaving en het falen van het economisch beleid van Chávez. Zijn tegenstander bij de verkiezingen Henrique Capriles beschuldigt hem ervan een autoritair bewind te voeren, maar de Venezolaanse president is nog niet klaar met z'n socialistische revolutie.

Hij houdt vast aan zijn staatsgeleide economische beleid, het nationaliseren van bedrijven en het verder aanhalen van de banden met anti-Amerikaanse staten zoals Iran, Cuba en Wit-Rusland. Wel wil hij wat doen aan de armoede: de opbrengst van de Venezolaanse olierijkdom gaat hij steken in uitgebreide sociale programma's voor de armen.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de makers: Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. en/of Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.


Video CV in English

marjon-correspondent3

All English Language Videos

De nacht van de schreeuw

rainbow_cover

De pers:
‘Leest als een roman' NRC Handelsblad

‘Het Mexico dat Marjon en Sandra bij elkaar beleefd hebben staat in geen enkele reisgids' De Morgen

ISBN: 9789041707284
Oorspronkelijke Nederlandse uitgave:
Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam

Uitgave als Rainbow Pocket: februari 2009
Rainbow Pocketboek nr: 508
Prijs: € 7.95

Uitgeverij Fosfor heeft Nacht van de schreeuw opnieuw uitgegeven (Juni 2015). Nu ook als E-book (ePub zonder DRM / 178.000 woorden; leestijd ca. 15 uur / eerste druk 2005). Ook verkrijgbaar via bol.com.

Omslagillustratie: Wim Hardeman

Bekijk de foto's horend bij 'De nacht van de schreeuw'


Tags