Home Radio reportages
facebooktwitter 

Colombiaanse vrede

rio-public-transport-chaos

Een middelvinger van de kerk

Braziliaanse gevangenissen

Een wasmand vol ledematen

Reportages Radio 1 Journaal

Tanja, de Farc en de Indianen

zondag, 10 maart 2013

nasa-reportageMarjon van Royen reisde af naar de Cauca in Colombia, een gebied ten zuiden van de stad Cali waar zwaar wordt gevochten tussen het leger en de de rebellenbeweging FARC, ondanks de vredesonder- handelingen. Ze ondervindt aan de lijve hoe de burgerbevolking in het kruisvuur terecht komt tussen de vechtende partijen.

Op Cuba slepen de vredesonderhandelingen tussen de FARC en de Colombiaanse regering zich voort. In spaarzame interviews reageert de Nederlandse Tanja Nijmeijer, die voor de FARC aan de onderhandelingstafel zit, geïrriteerd op vragen over het geweld van de beweging. Intussen gaat in Colombia zelf het geweld onverminderd door.

De Cauca is ook het leefgebied van het Indiaanse Nasa-volk. Gewapend met niet meer dan hun traditionele stokken zijn de Nasa's in opstand gekomen. Ze eisen dat zowel het leger en de politie, als de FARC uit hun gebied verdwijnen. 'Wij hebben geen wapens, maar de macht van het getal', zegt de baas van de indiaanse Garde.

Samen met zijn mannen en vrouwen heeft hij soldaten huilend uit hun militaire posten gedragen. En FARC-rebellen volgens het indiaanse recht gestraft met stokslagen op hun billen.


Video CV in English

marjon-correspondent3

All English Language Videos

De nacht van de schreeuw

rainbow_cover

De pers:
‘Leest als een roman' NRC Handelsblad

‘Het Mexico dat Marjon en Sandra bij elkaar beleefd hebben staat in geen enkele reisgids' De Morgen

ISBN: 9789041707284
Oorspronkelijke Nederlandse uitgave:
Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam

Uitgave als Rainbow Pocket: februari 2009
Rainbow Pocketboek nr: 508
Prijs: € 7.95

Uitgeverij Fosfor heeft Nacht van de schreeuw opnieuw uitgegeven (Juni 2015). Nu ook als E-book (ePub zonder DRM / 178.000 woorden; leestijd ca. 15 uur / eerste druk 2005). Ook verkrijgbaar via bol.com.

Omslagillustratie: Wim Hardeman

Bekijk de foto's horend bij 'De nacht van de schreeuw'


Tags