facebooktwitter 

Colombiaanse vrede

rio-public-transport-chaos

Een middelvinger van de kerk

Braziliaanse gevangenissen

Een wasmand vol ledematen

Bush poogt relatie met Latijns-Amerika te verbeteren

vrijdag, 09 maart 2007

Het bezoek van President Bush heeft voor protestacties gezorgd in São Paolo in Brazilië. Bush reist de komende dagen door vijf Latijns-Amerikaanse landen. Bush heeft de Amerikaanse achtertuin jarenlang verwaarloosd, onder meer vanwege de strijd tegen al-Qaida en de oorlog in Irak. Latijns Amerika liet hij letterlijk links liggen - in de traditionele achtertuin van Amerika sloeg het ene na het andere land om naar links.  En die verwaarlozing hoopt hij met deze reis een beetje goed te maken.

Bush kwam te laat

NOS website
13 maart 2007

Door Latijns-Amerika correspondent Marjon van Royen

Het charmeoffensief van de Amerikaanse president Bush door vijf Latijnsamerikaanse landen is voorbij. Bush heeft zijn bezoek gisteren beëindigd in Mexico. Eerder bezocht hij Brazilië, Uruguay, Colombia en Guatemala.

Het was voor Bush vooral de bedoeling om te laten zien dat de VS Latijns-Amerika niet is vergeten. De afgelopen zes jaar heeft Bush het continent verwaarloosd. Terwijl hij zijn ogen op Irak en de oorlog tegen het terrorisme gericht hield, sloeg in de traditionele achtertuin van Amerika het ene na het andere land om naar links.

Het anti-Bush sentiment viert hoogtij op het continent. Een stemming die in de ogen van Washington vooral wordt aangewakkerd door president Hugo Chávez van Venezuela. Bush noemt de naam van zijn aartsvijand niet, maar de reis van Bush was er toch vooral op gericht om Chávez te isoleren.

Gringo
Chávez op zijn beurt hield tijdens Bush’ reis een parallele rondreis door het continent. Chávez had maar één boodschap voor Bush: "Boe! Gringo go home!"

In elk land dat Bush aandeed demonstreerden duizenden mensen tegen de VS. Amerikaanse vlaggen en Bush-poppen werden in brand gestoken. Vooral in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá ging het er hard aan toe.

Witte Huis-medewerkers zeggen dat Bush overal heel hartelijk is ontvangen. Bovendien zou de invloed van Chávez op de rest van Latijns Amerika door de media sterk worden overdreven. Anders dan Bush reisde Chávez wel rond met een grote zak geld voor zijn 'vrienden', waardoor zijn populariteit is toegenomen.

Raamakkoord
Grote successen heeft Bush niet binnengehaald tijdens zijn reis. Er is een raamakkoord gesloten met Brazilië over het promoten van de biobrandstof ethanol. In Colombia heeft Bush meer geld beloofd in de strijd tegen wat hij noemt "de oorlog tegen het narcoterrorisme", maar de vraag is of het Amerikaanse Congres daarmee akkoord gaat.

En concrete afspraken met Mexico over de illegale immigranten zijn er ook niet gemaakt. In feite zijn er vooral veel mooie woorden gesproken.
Latijns-Amerika wil meer. De landen willen concrete afspraken over het opheffen van de Amerikaanse handelsbarrières bijvoorbeeld.

En ze willen niet dat Bush zich bemoeit met hun relatie met Chávez. Zolang Bush niet over de brug komt met concrete daden, zal de liefde van Latijns-Amerika voor de Verenigde Staten niet ineens toenemen.

In feite is Bush te laat gekomen.

 


Video CV in English

marjon-correspondent3

All English Language Videos

De nacht van de schreeuw

rainbow_cover

De pers:
‘Leest als een roman' NRC Handelsblad

‘Het Mexico dat Marjon en Sandra bij elkaar beleefd hebben staat in geen enkele reisgids' De Morgen

ISBN: 9789041707284
Oorspronkelijke Nederlandse uitgave:
Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam

Uitgave als Rainbow Pocket: februari 2009
Rainbow Pocketboek nr: 508
Prijs: € 7.95

Uitgeverij Fosfor heeft Nacht van de schreeuw opnieuw uitgegeven (Juni 2015). Nu ook als E-book (ePub zonder DRM / 178.000 woorden; leestijd ca. 15 uur / eerste druk 2005). Ook verkrijgbaar via bol.com.

Omslagillustratie: Wim Hardeman

Bekijk de foto's horend bij 'De nacht van de schreeuw'


Tags