facebooktwitter 

Colombiaanse vrede

rio-public-transport-chaos

Een middelvinger van de kerk

Braziliaanse gevangenissen

Een wasmand vol ledematen

Chávez: Nederland en VS zweren samen

vrijdag, 18 december 2009

chavez-basesPresident Chávez van Venezuela heeft in een toespraak in Kopenhagen hard uitgehaald naar Nederland. Hij zei dat Nederland samenzweert met de Verenigde Staten. De VS mag volgens de Venezolaanse president gebruik maken van Aruba, Bonaire en Curacao om een aanval op zijn land voor te bereiden.

Spionage
Volgens Chávez heeft Amerika onder meer spionagevliegtuigen en geheime agenten op de eilanden gestationeerd en liggen er oorlogsschepen aangemeerd. "Niemand weet precies wat de Amerikanen er doen, ook Nederland niet", zegt correspondent Marjon van Royen.

"Officieel zijn die bases er voor de bestrijding van drugs, maar inmiddels is er sluipenderwijs ook een strijd tegen de linkse FARC in Colombia bijgekomen."

De Venezolaanse president wil dat de EU zich uitspreekt over de kwestie. Volgens analisten heeft Chávez niet eerder zo hard uitgehaald naar Nederland.

Bedreiging
Volgens Van Royen voelt Chávez zich bedreigd. "Een andere grote basis zat een paar jaar geleden in Ecuador, maar daar zijn ze toen door de linkse regering uitgegooid. Toen hebben de Amerikanen zichzelf verplaatst naar Colombia, het buurland van Venezuela. Daar is Chávez al een paar maanden razend over. Hij voelt zich ingesloten."

Het contract van de Amerikaanse bases op de Nederlandse Antillen wordt waarschijnlijk volgend jaar verlengd en daarom zou Chavez nu zo'n ophef maken.


Video CV in English

marjon-correspondent3

All English Language Videos

De nacht van de schreeuw

rainbow_cover

De pers:
‘Leest als een roman' NRC Handelsblad

‘Het Mexico dat Marjon en Sandra bij elkaar beleefd hebben staat in geen enkele reisgids' De Morgen

ISBN: 9789041707284
Oorspronkelijke Nederlandse uitgave:
Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam

Uitgave als Rainbow Pocket: februari 2009
Rainbow Pocketboek nr: 508
Prijs: € 7.95

Uitgeverij Fosfor heeft Nacht van de schreeuw opnieuw uitgegeven (Juni 2015). Nu ook als E-book (ePub zonder DRM / 178.000 woorden; leestijd ca. 15 uur / eerste druk 2005). Ook verkrijgbaar via bol.com.

Omslagillustratie: Wim Hardeman

Bekijk de foto's horend bij 'De nacht van de schreeuw'


Tags