Home Over Marjon van Royen
facebooktwitter 

Colombiaanse vrede

rio-public-transport-chaos

Een middelvinger van de kerk

Braziliaanse gevangenissen

Een wasmand vol ledematen

Over Marjon van Royen

Aangrijpend: 400 Women

donderdag, 03 mei 2012

Elke dag verdwijnt er in Ciudad Juàrez, Mexico, een jonge vrouw. Het is een mysterie wat er met ze gebeurt. De autoriteiten doen geen enkel onderzoek. 400 Women is een conceptuele expositie van de Britse kunstenares Tamsyn Challenger als reactie op de vrouwenmoorden en vermissingen aldaar. Van 4 tot en met 16 mei te zien in Sugar City, de oude suikerfabriek in Halfweg.

De tentoonstelling moet het probleem van de vrouwenmoorden aan de wereld kenbaar te maken. Het idee van de kunstenares is de expositie, die bestaat uit ongeveer 175 portretten van vermiste en vermoorde vrouwen, de wereld over te laten reizen en op die manier het geweld tegen vrouwen aan het licht te brengen.

Indringend

Elk portret vertelt op indringende wijze een eigen, aangrijpend verhaal. Een van de geportretteerde meisjes is de Nederlandse Hester van Nierop, die in 1998 op 28-jarige leeftijd vermoord werd teruggevonden in een hotelkamer in Ciudad Juárez.

Julieta

Het idee voor 400 Women werd geboren in 2006 toen Tamsyn Challenger naar Mexico reisde en daar in contact kwam met de families van vermiste en vermoorde vrouwen. Challenger werd in het bijzonder geraakt door haar ontmoeting met Consuelo Valenzuela, wiens toen 17-jarige dochter Julieta sinds 2001 wordt vermist.

Consuelo deelde overal fotokaarten van Julieta uit en een van die kaarten drukte ze Challenger in de hand. Challenger herinnert zich: "Julieta's face, looking up at me was such a poverty of an image. It had been reproduced from a snapshot but the face was blurred and faded, she had no eyes really and a bleached out nose. I think I just wanted to bring her face back."

Aanklacht

Tijdens de lange vlucht naar huis ontstond het idee voor 400 Women. De kracht van het kunstwerk ligt in de samenhang van het grote geheel waarin elke kunstenaar een vermoorde vrouw vertegenwoordigt die zorgvuldig voor hem of haar is uitgekozen. Ieder portret brengt zo een vrouw tot leven. Iedere beeltenis moet worden gezien als een aanklacht tegen het wereldwijde geweld tegen vrouwen.

Vragen en/of opmerkingen? Mail de makers Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. en/of Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .

Zie en lees ook:

Vrouwenmoord in Ciudad Juárez, NRC Handelsblad, 26 juni 1999

Dagelijks een vrouw vermist in Ciudad Juárez, NOS Journaal, 10 maart 2011Video CV in English

marjon-correspondent3

All English Language Videos

De nacht van de schreeuw

rainbow_cover

De pers:
‘Leest als een roman' NRC Handelsblad

‘Het Mexico dat Marjon en Sandra bij elkaar beleefd hebben staat in geen enkele reisgids' De Morgen

ISBN: 9789041707284
Oorspronkelijke Nederlandse uitgave:
Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam

Uitgave als Rainbow Pocket: februari 2009
Rainbow Pocketboek nr: 508
Prijs: € 7.95

Uitgeverij Fosfor heeft Nacht van de schreeuw opnieuw uitgegeven (Juni 2015). Nu ook als E-book (ePub zonder DRM / 178.000 woorden; leestijd ca. 15 uur / eerste druk 2005). Ook verkrijgbaar via bol.com.

Omslagillustratie: Wim Hardeman

Bekijk de foto's horend bij 'De nacht van de schreeuw'


Tags