De afzetting van Dilma Rousseff
Waarom de Brazilianen voor corruptie blijven stemmen
Het gaat lekker in Brazilië...
met de voorbereiding van een ‘veilig' en 'schoon’ WK voetbal in juni 2014.
De terreur van de Braziliaanse ‘pacificatiepolitie’
Nog altijd rollen de doodskoppen door Rio
Met fotos van Kadir van Lohuizen
De opstand van de vele bordjes
Kan deze beweging Brazilië echt veranderen?
Marjon van Royen: 'Het is een naar gevoel om niet meer gewild te zijn'
Marjon van Royen blijft trouw aan Rio
In Dit is de Dag vertelt ze over haar allermooiste radioreportage
Interview met Marjon van Royen in de Vara-gids
Dertien jaar erop voorbereid geweest. En dan gebeurt het echt, en toch eigenlijk niet.
Het is nog een lange weg naar vrede tussen de FARC en de Colombiaanse regering. De onderhandelingen op Cuba zijn stilgelegd tot half januari. En ondanks een eenzijdig staakt-het-vuren van de FARC vallen er nog regelmatig doden. In de provincie Cauca bijvoorbeeld. Daar ligt de Indiaanse bevolking vaak in het kruisvuur van de strijdende partijen. Ze komen in opstand en willen dat zowel het leger als de FARC van hun grondgebied verdwijnen. Marjon van Royen trok het oorlogsgebied in. (Deel deze video)
LEES MEERIn Guatemala protesteerden gisteren duizenden indianen in de hoofdstad Guatemala-stad. In de rest van het Midden-Amerikaanse land werden wegen geblokkeerd en ontstond er verkeerschaos. het protest richt zich tegen een cement-fabriek die de traditionele levenswijze van de indiaanse gemeenschappen bedreigt.
LEES MEERIn Peru is de staat van beleg afgekondigd. De spanning in de Amazone is om te snijden. Het komt allemaal na de strijd tussen de politie en de Indianen. De Indianen zijn woest op de regering, omdat zij een wet heeft aangenomen waardoor oliebedrijven zich probleemloos in het regenwoud mogen vestigen. De afgelopen dagen zijn er meer dan 50 doden gevallen. Waarvan bijna de helft politie-agenten.
LEES MEERAl meer dan twee maanden protesteren de 56 inheemse volken van de Peruaanse Amazone. Ze blokkeren wegen en rivieren. Omdat ze woedend zijn over een wetsdecreet dat het mogelijk maakt grootste deel van het Peruaanse regenwoud weg te geven aan buitenlandse gas- en oliebedrijven. Het afgelopen weekend zijn 22 politieagenten en 39 indianen omgekomen bij gevechten tussen de Peruaanse politie en betogende indianen.
>> Weblog: Het 'zwarte goud' of het groene woud
NOS Journaal: Regering Peru moet zich verantwoorden
In Brazilië hebben vijf indiaanse volken bij de grens met Venezuela een belangrijke overwinning behaald bij het hooggerechtshof. Ze hebben voortaan recht op hun eigen woongebied. En hoewel de uitspraak officieel nog moet worden bevestigd, is dit een belangrijke juridische doorbraak. Ook voor de tientallen andere Braziliaanse indianenvolken in het Amazone-gebied.
Uit het archief:
>> Indianen spelbrekers bij Braziliaans feest, NRC Handelsblad, 22 april 2000
De onlusten houden aan in Bolivia. De rijke, voornamenlijk blanke provincies in het laagland willen autonoom worden. Omdat ze vinden dat er teveel geld uit hun provincies naar de Indiaanse bevolking in het hoogland gaat. In Santa Cruz, de hoofdstad van het autonomistische verzet, heerst de straat-terreur van autonomistische jongeren. Marjon van Royen proeft de sfeer tijdens een willekeurige nacht in de stad.
Deze radio reportage werd bekroond me de 'Prix de Roef' - een interne prijs van de NOS - voor de beste buitenland reportage van 2008.
LEES MEERIn Bolivia is de strijd tussen de Indiaanse president Morales en de blanke provincies geëscaleerd. De vier blanke provincies, die zich willen afscheiden, eisen de opbrengst van het gas. President Morales wil de opbrengsten van het gas onder de gehele bevolking, en dus ook de arme provincies, verdelen. Correspondent Marjon van Royen vertelt.
LEES MEERZondag wordt in Bolivia een refendum gehouden over de vraag of de Indiaanse president Evo Morales mag aanblijven. Dat gaat hij vast wel winnen, want 60 procent van de Bolivianen is Indiaan. Maar de politieke crisis in Bolivia wordt er waarschijnlijk niet mee opgelost. Een reportage van correspondent Marjon van Royen vanuit La Paz waar gisteren de nationale feestdag werd gevierd.
LEES MEERDe mijnwerkerszoon en cocaboer Evo Morales wordt de nieuwe president van Bolivia. De eerste president van indiaanse afkomst wordt in de geschiedenis van het land - het armste in Zuid-Amerika. Hij wil de enorme gasreserves van Bolivia nationaliseren. Daarvan komt de opbrengst tot nog toe bij een kleine groep bevoorrechten terecht.
LEES MEER‘Het Mexico dat Marjon en Sandra bij elkaar beleefd hebben staat in geen enkele reisgids' De Morgen
ISBN: 9789041707284
Oorspronkelijke Nederlandse uitgave:
Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam
Uitgave als Rainbow Pocket: februari 2009
Rainbow Pocketboek nr: 508
Prijs: € 7.95
Uitgeverij Fosfor heeft Nacht van de schreeuw opnieuw uitgegeven (Juni 2015). Nu ook als E-book (ePub zonder DRM / 178.000 woorden; leestijd ca. 15 uur / eerste druk 2005). Ook verkrijgbaar via bol.com.
Omslagillustratie: Wim Hardeman