Het was bijna een historische reddings-operatie, zo'n drie jaar geleden: de bevrijding van Ingrid Betancourt uit de handen van de FARC-rebellen door het leger van Colombia. Betancourt noemde haar bevrijding zelfs een perfecte militaire operatie, maar de operatie was misschien helemaal niet zo heldhaftig. Betancourts vrijlating is mogelijk ordinair afgekocht. Het Colombiaanse Openbaar Ministerie gaat het onderzoeken.
Ik zal het eerlijk zeggen. Soms dacht ik de afgelopen zes jaar: wat een ‘oen’ was je toch, dat guerrillagebied in te gaan. Je wíst dat je daar ontvoerd kon worden. Ze was er zo voor gewaarschuwd. En toch ging ze. Stom stom stom!! Ik had Ingrid Betancourt vlak daarvoor nog geinterviewd. Niet uitgezonden.
De bevrijding van Ingrid Betancourt blijkt van begin tot eind te zijn gefilmd. Marjon van Royen beschrijft de beelden en hoe de operatie in zijn werk is gegaan. Een riskante soap in de jungle van Colombia met de hulp van de Israelische geheime dienst.
Ingrid Betancourt is uit de handen van de linkse FARC rebellen bevrijd. De Frans-Colombiaanse politica zat zes jaar gevangen in de jungle. Zij werd in 2002 tijdens haar verkiezingencampagne voor het Colombiaanse presidentsschap ontvoerd door de FARC. Maar nu is ze dus na zes lange jaren weer vrij.
‘Het Mexico dat Marjon en Sandra bij elkaar beleefd hebben staat in geen enkele reisgids' De Morgen
ISBN: 9789041707284 Oorspronkelijke Nederlandse uitgave: Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam
Uitgave als Rainbow Pocket: februari 2009 Rainbow Pocketboek nr: 508 Prijs: € 7.95
Uitgeverij Fosfor heeft Nacht van de schreeuw opnieuw uitgegeven (Juni 2015). Nu ook als E-book (ePub zonder DRM / 178.000 woorden; leestijd ca. 15 uur / eerste druk 2005). Ook verkrijgbaar via bol.com.