De afzetting van Dilma Rousseff
Waarom de Brazilianen voor corruptie blijven stemmen
Het gaat lekker in Brazilië...
met de voorbereiding van een ‘veilig' en 'schoon’ WK voetbal in juni 2014.
De terreur van de Braziliaanse ‘pacificatiepolitie’
Nog altijd rollen de doodskoppen door Rio
Met fotos van Kadir van Lohuizen
De opstand van de vele bordjes
Kan deze beweging Brazilië echt veranderen?
Marjon van Royen: 'Het is een naar gevoel om niet meer gewild te zijn'
Marjon van Royen blijft trouw aan Rio
In Dit is de Dag vertelt ze over haar allermooiste radioreportage
Interview met Marjon van Royen in de Vara-gids
Dertien jaar erop voorbereid geweest. En dan gebeurt het echt, en toch eigenlijk niet.
Rio de Janeiro – Voor de duidelijkheid. De economische crisis in Brazilië komt niet ‘grotendeels door het wanbeleid’ van de vorige week afgezette president Dilma Rousseff, zoals Nieuwsuur de correspondent van The Economist in de mond legde.
LEES MEEREike Batista is zijn naam. Hij had alles. De mooiste luxe hotels van Rio (in verbouw), de grootste havens (in aanbouw). En ook de lekkerste carnavals -muze van Brazilië aan de halsband (in scheiding).
Een tendens voor Brazilië? Ik zeg : ‘JA'. Een veeg teken? ‘Ja’.
The sky is the limit, overal in Latijns-Amerika, op Venezuela na. Iedereen loopt te shoppen in Rio, waar ik woon. Dat komt omdat vijftig procent van de bevolking de afgelopen jaren tot de middenklasse is gaan behoren. Mensen die overigens maar tussen de 600 en 1200 dollar per gezin hebben.
LEES MEERAan een opkomende economie als Brazilië kun je ongeveer alles verkopen, denken veel Nederlandse bedrijven. Maar het vergt wel veel geduld. En moet je kunnen omgaan met corruptie. Dat merkte een Nederlandse verkoper, die mee is met Willem Alexander en Máxima. Hij hoopt zoveel mogelijk straatveegmachines aan de Braziliaanse overheid te verkopen. (Deel deze video)
LEES MEERDe Cubaanse regering heeft besloten om de vereisten van een uitreisvisum en een uitnodiging vanuit het land van bestemming af te schaffen. Raul Castro heeft de laatste tijd al meer hervormingen doorgevoerd en veel beperkingen in de politiek, het bedrijfsleven en de samenleving versoepeld.
LEES MEERIn Rio de Janeiro zijn meer dan 190 landen bij elkaar om te praten over 'duurzaam- heid' op de VN-top 'Rio plus 20'. Maar de kans op succes lijkt erg klein. Op een andere plek in de stad wordt een alterna- tieve top gehouden. Daar noemen ze de bijeenkomst 'Rio min 20'. Marjon van Royen loopt er rond met D66-Euro- parlementariër Gerben-Jan Gerbrandy.
LEES MEERIn Rio de Janeiro begint de duurzaam-heidstop van de Verenigde Naties: Rio plus 20. Regeringsleiders van vrijwel alle landen proberen er afspraken te maken over een nieuwe groene wereldeconomie. Gastland Brazilië zegt er alles aan te willen doen om de top te laten slagen. Maar de eigen worsteling met het dilemma tussen 'groei' en 'groen' is misschien niet het béste visitekaartje. Een bijdrage van Marjon van Royen, correspondent in Brazilië.
Na Argentinië heeft nu ook Bolivia een Spaans bedrijf genationaliseerd. De Boliviaanse president Evo Morales gaf het leger gisteren de opdracht om de gebouwen van TDE, de belangrijkste elektriciteitstransporteur van het land, in te nemen. Correspondent Marjon van Royen vertelt waarom Morales dat doet.
LEES MEERBrazilië haalt uit naar Europa vanwege de monetaire politiek die bij ons gevoerd wordt, en waardoor de real, de Braziliaanse munt, alsmaar duurder wordt. "De Europese banken kannibaliseren onze economie", zegt president Dilma Roussef. Correspondent Marjon van Royen in Rio de Janeiro.
LEES MEER‘Het Mexico dat Marjon en Sandra bij elkaar beleefd hebben staat in geen enkele reisgids' De Morgen
ISBN: 9789041707284
Oorspronkelijke Nederlandse uitgave:
Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam
Uitgave als Rainbow Pocket: februari 2009
Rainbow Pocketboek nr: 508
Prijs: € 7.95
Uitgeverij Fosfor heeft Nacht van de schreeuw opnieuw uitgegeven (Juni 2015). Nu ook als E-book (ePub zonder DRM / 178.000 woorden; leestijd ca. 15 uur / eerste druk 2005). Ook verkrijgbaar via bol.com.
Omslagillustratie: Wim Hardeman