De afzetting van Dilma Rousseff
Waarom de Brazilianen voor corruptie blijven stemmen
Het gaat lekker in Brazilië...
met de voorbereiding van een ‘veilig' en 'schoon’ WK voetbal in juni 2014.
De terreur van de Braziliaanse ‘pacificatiepolitie’
Nog altijd rollen de doodskoppen door Rio
Met fotos van Kadir van Lohuizen
De opstand van de vele bordjes
Kan deze beweging Brazilië echt veranderen?
Marjon van Royen: 'Het is een naar gevoel om niet meer gewild te zijn'
Marjon van Royen blijft trouw aan Rio
In Dit is de Dag vertelt ze over haar allermooiste radioreportage
Interview met Marjon van Royen in de Vara-gids
Dertien jaar erop voorbereid geweest. En dan gebeurt het echt, en toch eigenlijk niet.
De president van Ecuador, Rafael Correa, komt met een origineel idee om het milieu te sparen. Er is veel olie gevonden in het Amazone-gebied van Ecuador. Maar als het Westen 3 tot 4 miljard dollar betaalt, belooft de president om die olie te laten waar die zit, en niet te gaan boren. Dat zou uiteindelijk voorkómen dat er nog meer CO2 in de atmosfeer komt.
LEES MEERDe Braziliaanse president kondigde aan te willen starten met het ontginnen van de enorme oliereserves voor de kust van Brazilië. De reserves bevinden zich op grote diepte onder een dikke zoutlaag. De winning lokt flink wat polemiek uit in Brazilië. Die polemiek gaat vooral over wat er moet gebeuren met de opbrengsten van al dat zwarte goud. Marjon Van Royen vanuit Rio voor Radio 1 van de VRT.
NOS Journaal: Brazilië met Nederlandse hulp in top-10 olieproducerende landen
LEES MEERIn Peru is de staat van beleg afgekondigd. De spanning in de Amazone is om te snijden. Het komt allemaal na de strijd tussen de politie en de Indianen. De Indianen zijn woest op de regering, omdat zij een wet heeft aangenomen waardoor oliebedrijven zich probleemloos in het regenwoud mogen vestigen. De afgelopen dagen zijn er meer dan 50 doden gevallen. Waarvan bijna de helft politie-agenten.
LEES MEERAl meer dan twee maanden protesteren de 56 inheemse volken van de Peruaanse Amazone. Ze blokkeren wegen en rivieren. Omdat ze woedend zijn over een wetsdecreet dat het mogelijk maakt grootste deel van het Peruaanse regenwoud weg te geven aan buitenlandse gas- en oliebedrijven. Het afgelopen weekend zijn 22 politieagenten en 39 indianen omgekomen bij gevechten tussen de Peruaanse politie en betogende indianen.
>> Weblog: Het 'zwarte goud' of het groene woud
NOS Journaal: Regering Peru moet zich verantwoorden
De Boliviaanse president Morales heeft steun gekregen van de presidenten van Zuid Amerika. Ze waren in Chili bij elkaar gekomen om te praten over de gewelddadige politieke crisis in Bolivia. Morales wil de gas- en olie inkomsten eerlijkere verdelen zodat ook de arme indiaanse meerderheid in zijn land daarvan gaat profiteren.
LEES MEEROoit was het een krankzinnig in idee van de generaals van de militaire dictatuur in Brazilië: auto's laten rijden op alcohol, gemaakt van suikerriet. Nu is het plotseling de 'schone brandstof van de toekomst'.
Ik ga kijken bij de arbeiders op de hete suikerrietvelden, en in de alcoholfabrieken. De 'brandstof van de toekomst' blijkt onder Middeleeuwse arbeidsomstandigheden te worden gemaakt. Bovendien levert het meer vervuiling op om het te maken, dan het aan 'schone energie' oplevert wanneer je het in je auto tankt.
LEES MEERIn januari 1999 verongelukte een tanker van Shell voor de kust van het Argentijnse plaatsje Magdalena aan de Rio de la Plata. 5300 liter ruwe olie liep de zee in en riet en stranden werden onbruikbaar. In twee dagen tijd bedekte de olie dertig kilometer kustlijn. De rechter oordeelde in 2002 dat de aanpak van de milieuschade neerkwam op 35 miljoen dollar. Shell ontkende verantwoordelijkheid. De bevolking zocht steun bij prinses Máxima.
LEES MEER‘Het Mexico dat Marjon en Sandra bij elkaar beleefd hebben staat in geen enkele reisgids' De Morgen
ISBN: 9789041707284
Oorspronkelijke Nederlandse uitgave:
Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam
Uitgave als Rainbow Pocket: februari 2009
Rainbow Pocketboek nr: 508
Prijs: € 7.95
Uitgeverij Fosfor heeft Nacht van de schreeuw opnieuw uitgegeven (Juni 2015). Nu ook als E-book (ePub zonder DRM / 178.000 woorden; leestijd ca. 15 uur / eerste druk 2005). Ook verkrijgbaar via bol.com.
Omslagillustratie: Wim Hardeman