De afzetting van Dilma Rousseff
Waarom de Brazilianen voor corruptie blijven stemmen
Het gaat lekker in Brazilië...
met de voorbereiding van een ‘veilig' en 'schoon’ WK voetbal in juni 2014.
De terreur van de Braziliaanse ‘pacificatiepolitie’
Nog altijd rollen de doodskoppen door Rio
Met fotos van Kadir van Lohuizen
De opstand van de vele bordjes
Kan deze beweging Brazilië echt veranderen?
Marjon van Royen: 'Het is een naar gevoel om niet meer gewild te zijn'
Marjon van Royen blijft trouw aan Rio
In Dit is de Dag vertelt ze over haar allermooiste radioreportage
Interview met Marjon van Royen in de Vara-gids
Dertien jaar erop voorbereid geweest. En dan gebeurt het echt, en toch eigenlijk niet.
Te gast bij Patrick Lodiers in The College Hotel was journaliste Marjon van Royen voor De Overnachting (BNN). Al 13 jaar woont ze in Brazilie, een van haar grote liefdes. Maar wat is liefde?
LEES MEERMarjon van Royen tijdens haar laatste reportage voor de NOS |
Een interview met de gewezen NOS- correspondent Marjon van Royen (55) moet via Skype. Ze woont in Rio de Janeiro, de stad waar ze dertien jaar geleden kwam wonen. Ze wil er nooit meer weg, ook al valt de stroom dagelijks uit en staat ze vaak uren in de rij voor de bank.
LEES MEERZe woont op een slangenkwekerij pal naast de sloppenwijk van Rio de Janeiro en haar buurman is een drugsbaas. Welkom in het leven van Latijns-Amerika correspondent Marjon van Royen.
LEES MEERNOS-correspondent in Midden-Amerika Marjon van Royen vertelt bij Pauw & Witteman over de greep van de drugskartels op Midden-Amerika.
LEES MEEREen uitstervende journalistensoort in het hart van Latijns-Amerika. Correspondent Marjon van Royen (1957) over gepassioneerde journalistiek, beschuldigingen van plagiaat en haar missie. 'Tot ik erbij neerval blijf ik de verhalen van mensen vertellen.'
Door Meike Wijers | HP/De Tijd, editie 35/2010 | 3 September 2010
LEES MEERMarjon van Royen is NOS-correspondent voor Latijns Amerika en woonde in het verleden twee jaar in Mexico-Stad. Nog steeds komt zij regematig in Mexico voor haar werk. Is Mexico er wel op toegerust om de varkensgriep goed te bestrijden? | Pauw&Witteman, 27 april 2009
LEES MEERColumnist Francisco van Jole verbaast zich erover dat buitenlands nieuws bijna altijd Nederlands nieuws in het buitenland is. Bij Marjon ook? De Leugen Regeert, 27 februari 2009.
LEES MEERVragen van luisters en kijkers aan de correspondenten Marjon van Royen en Sander van Hoorn. Zij waren te gast in de studio in Hilversum.
LEES MEER
Marjon van Royen (1957) begint haar journalistieke carrière in Italië.
"Ik ging naar Rome, werkte in een Pizzeria en begon daar mijn eerste stukjes te schrijven."
Eerst werkt ze voor de Groene Amsterdammer, later kwam er de radio bij.
Na de zoveelste maffiamoord en regeringswisselingen is ze toe aan wat anders. In 1993 verscheen Italië op maandag over haar ervaringen als correspondent.
Ze werd verslaggeefster voor het NRC Handelsblad en reist op en neer tussen Nederland en Bosnië om de oorlog in de jaren negentig te verslaan.
Daarna werd ze correspondent voor NRC in Latijns-Amerika.
"Het was de mooiste kans die ik van mijn leven heb gekregen. Moet je voorstellen: een heel continent vol Latino's."
LEES MEERNOS-correspondent Marjon van Royen ging naar Mexico om reportages te maken over de oorlog tussen drugkartels. Er is extreem geweld in Mexico en de oorlog tussen de drugskartels loopt totaal uit de hand zo zag Van Royen. | Pauw&Witteman, 19 februari 2009
In 1996 vertrok Marjon van Royen al naar Mexico om voor NRC Handelsblad verslag te doen. Ze sloot daar vriendschap met de in een Mexicaanse sloppenwijk wonende Sandra Romero. Over deze vriendschap schreef ze het boek De nacht van de schreeuw.
Marjon van Royen is Latijns-Amerika correspondent, onder meer voor Radio 1 en het NOS-journaal. Een leven tussen corruptie, onrecht en sloppenwijken. Toch woont ze liever daar dan in Europa. 'Dit continent heeft nog veel te winnen. Dat voelt als verliefd zijn.'
Interview door Eveline Stoel in Living, maart-april 2007. (PDF)
"Laatst was ik met een collega-journalist bij een stelletje koppensnellende indianen, waar we ons voordeden als illegale diamanthandelaren. Als die grapjassen dan vertellen dat ze 'de witte man gegeten hebben', denk ik wel: Oeps. Daar zit ik dan in dat reservaat, voor hetzelfde geld hakken ze je in mootjes."
LEES MEER‘Het Mexico dat Marjon en Sandra bij elkaar beleefd hebben staat in geen enkele reisgids' De Morgen
ISBN: 9789041707284
Oorspronkelijke Nederlandse uitgave:
Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam
Uitgave als Rainbow Pocket: februari 2009
Rainbow Pocketboek nr: 508
Prijs: € 7.95
Uitgeverij Fosfor heeft Nacht van de schreeuw opnieuw uitgegeven (Juni 2015). Nu ook als E-book (ePub zonder DRM / 178.000 woorden; leestijd ca. 15 uur / eerste druk 2005). Ook verkrijgbaar via bol.com.
Omslagillustratie: Wim Hardeman