De afzetting van Dilma Rousseff
Waarom de Brazilianen voor corruptie blijven stemmen
Het gaat lekker in Brazilië...
met de voorbereiding van een ‘veilig' en 'schoon’ WK voetbal in juni 2014.
De terreur van de Braziliaanse ‘pacificatiepolitie’
Nog altijd rollen de doodskoppen door Rio
Met fotos van Kadir van Lohuizen
De opstand van de vele bordjes
Kan deze beweging Brazilië echt veranderen?
Marjon van Royen: 'Het is een naar gevoel om niet meer gewild te zijn'
Marjon van Royen blijft trouw aan Rio
In Dit is de Dag vertelt ze over haar allermooiste radioreportage
Interview met Marjon van Royen in de Vara-gids
Dertien jaar erop voorbereid geweest. En dan gebeurt het echt, en toch eigenlijk niet.
In Rio de Janeiro begint de duurzaam-heidstop van de Verenigde Naties: Rio plus 20. Regeringsleiders van vrijwel alle landen proberen er afspraken te maken over een nieuwe groene wereldeconomie. Gastland Brazilië zegt er alles aan te willen doen om de top te laten slagen. Maar de eigen worsteling met het dilemma tussen 'groei' en 'groen' is misschien niet het béste visitekaartje. Een bijdrage van Marjon van Royen, correspondent in Brazilië.
Het is het goud van Brazilië: de soja die op steeds meer plaatsen wordt geproduceerd. De oogst wordt vrijwel volledig geëxporteerd als diervoer, en dat helpt de Braziliaanse economie om snel te groeien. Correspondent Marjon van Royen is in Mato Grosso, een deelstaat die 25 keer zo groot is als Nederland, waar de meeste soja wordt geproduceerd.
NOS Journaal: Sojaseizoen Brazilië geëindigd met recordoogst
LEES MEERRadio 1: Braziliaans leger voert acties in Mato Grosso
NOS Journaal: Nieuwe wet bedreigt bossen in Brazilië
In Brazilië dreigt een wet aangenomen te worden waardoor illegale ontbossers in het Amazone-gebied nog meer hun gang kunnen gaan dan nu al het geval is. Vooral in de de deelstaat Mato Grosso slaan ze hun slag. Extra teams van boswachters en het leger voeren daar nu acties uit. Correspondent Marjon van Royen ging mee met een team van boswachter Samuel Andrade.
NOS Journaal: Jacht op illegale Amazonewoudhakkers
LEES MEERHet Braziliaanse parlement stemt vandaag over een nieuwe boswet. Die is zeer omstreden want het wetsontwerp dat nu op tafel ligt, legaliseert eigenlijk de houtkap in de Amazone. En het geeft ook nog eens de overtreders van de huidige wet amnestie. We praten erover met onze correspondent in Brazilie, Marjon van Royen.
LEES MEERDe belangrijkste reden voor het verbranden van bomen in de Amazone is tegenwoordig de koeienhouderij. De branden maken dat de CO2 uitstoot van Brazilië tot de hoogste ter wereld. Maar ook koeien zelf vervuilen. Met hun winden wel te verstaan. Ze pompen zo meer broeikasgas de atmosfeer in dan alle auto's ter wereld. Met een tekort aan middelen en personeel lijken de Braziliaanse autoriteiten machteloos te staan tegenover de illegale koeien in de Amazone.
NOS Journaal: Veel CO2 door bosbranden Brazilië
LEES MEERIn het Braziliaanse regenwoud zijn tot nu toe al meer dan 32.000 branden uitgebroken. Het oerwoud in de Amazone wordt de door boeren illegaal aangestoken, om weiland voor koeien te maken. Een reportage van Marjon van Royen uit Pará, de westkant van de Amazone.
NOVA: Amazonegebied platgebrand
LEES MEER‘Het Mexico dat Marjon en Sandra bij elkaar beleefd hebben staat in geen enkele reisgids' De Morgen
ISBN: 9789041707284
Oorspronkelijke Nederlandse uitgave:
Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam
Uitgave als Rainbow Pocket: februari 2009
Rainbow Pocketboek nr: 508
Prijs: € 7.95
Uitgeverij Fosfor heeft Nacht van de schreeuw opnieuw uitgegeven (Juni 2015). Nu ook als E-book (ePub zonder DRM / 178.000 woorden; leestijd ca. 15 uur / eerste druk 2005). Ook verkrijgbaar via bol.com.
Omslagillustratie: Wim Hardeman