De afzetting van Dilma Rousseff
Waarom de Brazilianen voor corruptie blijven stemmen
Het gaat lekker in Brazilië...
met de voorbereiding van een ‘veilig' en 'schoon’ WK voetbal in juni 2014.
De terreur van de Braziliaanse ‘pacificatiepolitie’
Nog altijd rollen de doodskoppen door Rio
Met fotos van Kadir van Lohuizen
De opstand van de vele bordjes
Kan deze beweging Brazilië echt veranderen?
Marjon van Royen: 'Het is een naar gevoel om niet meer gewild te zijn'
Marjon van Royen blijft trouw aan Rio
In Dit is de Dag vertelt ze over haar allermooiste radioreportage
Interview met Marjon van Royen in de Vara-gids
Dertien jaar erop voorbereid geweest. En dan gebeurt het echt, en toch eigenlijk niet.
De Braziliaanse president Lula is misschien wel de populairste president ter wereld. Kranten als Le Monde en El Pais riepen hem uit tot 'persoon van het jaar'. Nu komt er na acht jaar gedwongen een einde aan het tijdperk-Lula. De grondwet verbiedt dat een president zich voor een derde keer kandidaat stelt. Een portet van de man die bij zijn aantreden zwoor dat aan het eind van zijn presidentschap 'geen enkel Braziliaans kind meer met honger naar bed hoeft'.
LEES MEEROngebruikelijk nieuws uit Guatemala, in Midden-Amerika. Daar worden honderdduizenden mensen bedreigd door hongersnood. De president van het land heeft de internationale gemeenschap om hulp gevraagd. Correspondent Marjon van Royen.
LEES MEERIn Bolivia is het conflict tussen de arme indianen en de rijke blanken geëscaleerd. Bij rellen zijn tientallen gewonden gevallen. Vooral in de rijke blanke regio Santa Cruz in het oosten van het land liep het geweld hoog op.
LEES MEERMorgen worden er in Paraguay verkiezingen gehouden. Paraguay is zo'n beetje het laatste land in Latijns-Amerika dat nog geen linkse president heeft. Na een arbeider, een coca-boer en een luitenant-kolonel, krijgt het continent er nu misschien een priester bij. En wel in de persoon van Fernando Lugo. Lugo, beter bekend als de 'armenbisschop' staat er volgens de opiniepeilingen goed voor.
NOS Journaal: Verkiezingen in Paraguay
LEES MEERFernando Lugo, de "bisschop van de armen", wil president van Paraguay worden. De voormalige bisschop van San Pedro, de armste regio van Paraguay, lijkt een serieuze kandidaat om de decennia-lange heerschappij van de Colorado partij van de vroegere dictator Stroessner te doorbreken. Wie is deze man?
LEES MEERIn oktober 2002 werd de voormalige vakbondsleider Ignacio "Lula" da Silva tot president van Brazilië gekozen met een ambitieus programma van armoede-bestrijding, werkgelegenheid en verzet tegen het orthodoxe neo-liberalisme van Wereldbank en IMF. Daarmee is in Brazilië de eerste 'anders-globalist' aan de macht gekomen. Marjon van Royen maakt een half jaar na Lula's installering als president de balans op in de wijken waar Lula's aanhang woont.
Uit het archief:
De wittebroodsweken van Lula, NRC Handelsblad, 19 december 2002
Brazilianen innig gelukkig met Lula, NRC Handelsblad, 28 oktober 2002
Cocktail van pessimisme overspoelt Brazilië, NRC Handelsblad, 28 september 2002
Koningin Beatrix, Prins Willem Alexander en Prinses Maxima bezochten de stad Rio de Janeiro. Ze waren diep getroffen door de sociale en maatschappelijke uisluiting van krottenwijkbewoners, het geweld in de favela's en het enorme aantal zeer jonge "soldados" in de drugsoorlog. Ze uitte veel waardering voor de ontwikkelings-organisatie IBISS. De IBISS-projecten in de sloppenwijken werden té gevaarlijk geacht voor een bezoek. Marjon van Royen interviewt IBISS directeur Nanko van Buuren.
>> Lees ook: Ook kindsoldaten in Rio de Janeiro
LEES MEER‘Het Mexico dat Marjon en Sandra bij elkaar beleefd hebben staat in geen enkele reisgids' De Morgen
ISBN: 9789041707284
Oorspronkelijke Nederlandse uitgave:
Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam
Uitgave als Rainbow Pocket: februari 2009
Rainbow Pocketboek nr: 508
Prijs: € 7.95
Uitgeverij Fosfor heeft Nacht van de schreeuw opnieuw uitgegeven (Juni 2015). Nu ook als E-book (ePub zonder DRM / 178.000 woorden; leestijd ca. 15 uur / eerste druk 2005). Ook verkrijgbaar via bol.com.
Omslagillustratie: Wim Hardeman