De afzetting van Dilma Rousseff
Waarom de Brazilianen voor corruptie blijven stemmen
Het gaat lekker in Brazilië...
met de voorbereiding van een ‘veilig' en 'schoon’ WK voetbal in juni 2014.
De terreur van de Braziliaanse ‘pacificatiepolitie’
Nog altijd rollen de doodskoppen door Rio
Met fotos van Kadir van Lohuizen
De opstand van de vele bordjes
Kan deze beweging Brazilië echt veranderen?
Marjon van Royen: 'Het is een naar gevoel om niet meer gewild te zijn'
Marjon van Royen blijft trouw aan Rio
In Dit is de Dag vertelt ze over haar allermooiste radioreportage
Interview met Marjon van Royen in de Vara-gids
Dertien jaar erop voorbereid geweest. En dan gebeurt het echt, en toch eigenlijk niet.
Over het afzetten van de Braziliaanse president en de terugkeer naar de 'oude macht' in de achtertuin van Amerika
‘Het gaat goed’ met Latijns Amerika, schreef de Amerikaanse denktank-baas Richard Haass op Bevrijdingsdag prominent in de Volkskrant. Volgens de voorzitter van de Council on Foreign Relations gaat hier zelfs zo goed, dat we Europa de ogen uitsteken. Het oude continent is ‘geheel in beslag genomen door de vluchtelingencrisis en de terreur’. Terwijl Latijns Amerika hard op weg is de enige plaats op aarde te worden waar iedereen ‘met bewondering – of zelfs afgunst – naar kijkt’.
LEES MEERGisteren kwam de politie in Ecuador in opstand na een bezuinigingsmaatregel van president Correa. Ze gijzelden de president in een ziekenhuis. Daar werd hij behandeld nadat hij door betogers was aangevallen. Enkele uren geleden werd hij bevrijd door het leger. Volgens Correa is de situatie inmiddels weer onder controle.
LEES MEERNa vandaag moet de politieke crisis in Honduras zijn opgelost, hopen de huidige machthebbers. Maar of dat gaat lukken is nog maar de vraag. De inwoners van het Midden-Amerikaanse land kiezen een nieuwe president. Er is al maanden crisis die in juni uitmondde in een staatsgreep waarbij president Manuel Zelaya werd afgezet. Een gesprek met correspondent Marjon van Royen.
LEES MEERDe verdreven Hondurese president Manuel Zelaya is terug. Hij heeft zich verschanst in de Braziliaanse ambassade in Honduras. Het is er een chaos.
Luister ook naar: Zelaya terug in Honduras
>> Lees ook: Honduras: voelbaloorlog en bananen-coup
Opnieuw onrust in Honduras: rellen en vechtpartijen. Het gebeurde nadat de gekozen president Zelaya gisteren onverwacht opdook in de hoofdstad. Zelaya werd drie maanden geleden door het leger het land uitgezet.Latijns-Amerika-correspondent Marjon van Royen.
Luister ook naar: Chaos bij Braziliaanse ambassade in Honduras
LEES MEERNederlanders in Honduras zijn boos op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Veertig van hen hebben een boze brief geschreven. Volgens hen is er géén staatsgreep geweest in het Midden-Amerikaanse land. De afgezette president Zelaya zou een corrupte boef zijn die demonstranten betaalt. En de houding van Nederland en Europese Unie noemen de briefschrijvers 'schandalig'. Correspondent Marjon van Royen vertelt dat niet iedereen in Honduras zo denkt.
LEES MEERDe afgezette Hondurese president Zelaya is bezig met een nieuwe poging om Honduras binnen te komen. Deze keer probeert hij het over land. Sinds het leger vorige maand een coup pleegde, heeft geen enkele bemiddelingspoging gewerkt. Latijns Amerika-correspondent Marjon van Royen.
LEES MEEREen week nadat de president van Honduras werd afgezet probeerde hij terug te gaan naar zijn land. Maar het leger verhinderde president Zelaya om te landen. Een confrontatie tussen de aanhanger van Zelaya en het leger kostte in elk geval aan één persoon het leven. De crisis in Honduras ontstond toen Zelaya een referendum wilde houden dat volgens zijn tegenstanders een tweede ambtstermijn mogelijk zou maken. Het leger lichtte Zelaya daarop van zijn bed en zetten hem het land uit.
LEES MEERMilitairen in Honduras hebben president Zelaya afgezet en naar Costa Rica gebracht. De arrestatie kwam enkele minuten voordat er in Honduras een controversieel referendum van start zou gaan. In de volksraadpleging wilde Zelaya de mening polsen over wijzigingen in de grondwet, maar het Hooggerechtshof, het leger en zelfs leden van zijn eigen partij waren daar pertinent tegen.
LEES MEERIn de hoofdstad van het Midden-Amerikaanse Honduras heeft het leger de straten bezet. De militairen willen voorkomen dat president Manuel Zelaya morgen een raadpleging houdt over een toekomstige grondwetswijziging. Correspondent Marjon van Royen.
LEES MEER‘Het Mexico dat Marjon en Sandra bij elkaar beleefd hebben staat in geen enkele reisgids' De Morgen
ISBN: 9789041707284
Oorspronkelijke Nederlandse uitgave:
Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam
Uitgave als Rainbow Pocket: februari 2009
Rainbow Pocketboek nr: 508
Prijs: € 7.95
Uitgeverij Fosfor heeft Nacht van de schreeuw opnieuw uitgegeven (Juni 2015). Nu ook als E-book (ePub zonder DRM / 178.000 woorden; leestijd ca. 15 uur / eerste druk 2005). Ook verkrijgbaar via bol.com.
Omslagillustratie: Wim Hardeman