De afzetting van Dilma Rousseff
Waarom de Brazilianen voor corruptie blijven stemmen
Het gaat lekker in Brazilië...
met de voorbereiding van een ‘veilig' en 'schoon’ WK voetbal in juni 2014.
De terreur van de Braziliaanse ‘pacificatiepolitie’
Nog altijd rollen de doodskoppen door Rio
Met fotos van Kadir van Lohuizen
De opstand van de vele bordjes
Kan deze beweging Brazilië echt veranderen?
Marjon van Royen: 'Het is een naar gevoel om niet meer gewild te zijn'
Marjon van Royen blijft trouw aan Rio
In Dit is de Dag vertelt ze over haar allermooiste radioreportage
Interview met Marjon van Royen in de Vara-gids
Dertien jaar erop voorbereid geweest. En dan gebeurt het echt, en toch eigenlijk niet.
Een nieuw tijdperk is aangebroken, aldus de nieuwe president van de Verenigde Staten, Barack Obama. Eén belangrijk thema tijdens de verkiezingscampagne was het immigratieprobleem. In het land wonen zeker 12 miljoen illegalen, vooral uit Mexico. Vooral via de grens met Mexico zijn de afgelopen jaren veel Latino's zonder papieren de VS binnengekomen. Correspondent Marjon van Royen is nu in Mexico.
LEES MEEREcuador heeft bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag een aanklacht ingediend tegen buurland Colombia. Dat moet onmiddelijk stoppen met het besproeien met gif van de coca-velden in het grensgebied. Een maand geleden liepen de spanningen tussen beide landen al hoog op, na een Colombiaanse luchtaanval op een rebellenkamp van de FARC, net over de grens met Ecuador. Daarbij vielen 25 doden.
>> Lees ook: Gek van de jeuk, NRC Handelsblad, 28 december 2000
LEES MEERBoeren in Ecuador aan de grens met Colombia hebben enorme last van de besproeiïngen van de cocavelden in het buurland. Gifwolken houden zich niet aan de grens. Vee en gewassen gaan dood en iedereen loopt te krabben. Marjon van Royen bezocht het grensgebied ...
LEES MEERVandaag is er een speciale top van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). De ministers van buitenlandse zaken praten daar over de Colombiaanse inval op Ecuadoriaans grondgebied eerder deze maand. Colombiaanse soldaten doodden toen Raul Reyes, de nummer 2 van de guerillabeweging FARC. Marjon van Royen peilde de stemming aan beide kanten van de Colombiaans-Ecuadoriaanse grens.
LEES MEERDe presidenten van Ecuador en Colombia legden dit weekend hun ruzie bij, maar voor de Ecuadorianen is het conflict met Colombia nog lang niet beëindigd. Gisteren rolde het leger een coca-laboratorium op dat door de Colombiaanse FARC werd gebruikt, en dat was niet de eerste keer. Correspondent Marjon van Royen liep mee in een demonstratie in het grensplaatsje Lago Agrio.
LEES MEERDe verhoudingen tussen Ecuador en Colombia blijven moeizaam sinds het Colombiaanse leger een aanval uitvoerde op Ecuadoriaans grondgebied. Nu zijn er weer nieuwe beschuldigingen: dat de Ecuadoriaanse president geld voor zijn verkiezingscampagne heeft aangenomen van de rebellenbeweging FARC. Dat zou blijken uit documenten die het Colombiaanse leger heeft vrijgegeven. De Ecuadoriaanse president ontkent in alle toonaarden.
LEES MEERDe betrekkingen tussen Ecuador en Colombia worden ernstig op de proef gesteld door een ruzie over het sproeien van gif over de coca-velden door Colombia bij de grens met het buurland. De crisis heeft internationale consequenties.
LEES MEERAmerikanen noemen het the fence (het hek); de Mexicanen el muro (de muur). Hoe je het 1.125 kilometer lange dubbele hekwerk langs de grens met Mexico ook noemt — als het aan Washington ligt, komt het er. Want over de de grens met Mexico komen twee grote dreigingen de VS binnen: illegalen en drugs. Marjon van Royen maakte een radioportret van het Mexicaanse grensstadje Nuevo Laredo waar beide 'dreigingen' samenkomen.
Reportage EO De Ochtenden: Het Buitenland.
LEES MEERPresident Bush heeft aangekondigd de grens met Mexico verder te beveiligen. Ondanks strenge bewaking en steeds meer obstakels proberen vele Mexicanen de grens met de VS over te komen, op zoek naar werk.
LEES MEER‘Het Mexico dat Marjon en Sandra bij elkaar beleefd hebben staat in geen enkele reisgids' De Morgen
ISBN: 9789041707284
Oorspronkelijke Nederlandse uitgave:
Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam
Uitgave als Rainbow Pocket: februari 2009
Rainbow Pocketboek nr: 508
Prijs: € 7.95
Uitgeverij Fosfor heeft Nacht van de schreeuw opnieuw uitgegeven (Juni 2015). Nu ook als E-book (ePub zonder DRM / 178.000 woorden; leestijd ca. 15 uur / eerste druk 2005). Ook verkrijgbaar via bol.com.
Omslagillustratie: Wim Hardeman