De afzetting van Dilma Rousseff
Waarom de Brazilianen voor corruptie blijven stemmen
Het gaat lekker in Brazilië...
met de voorbereiding van een ‘veilig' en 'schoon’ WK voetbal in juni 2014.
De terreur van de Braziliaanse ‘pacificatiepolitie’
Nog altijd rollen de doodskoppen door Rio
Met fotos van Kadir van Lohuizen
De opstand van de vele bordjes
Kan deze beweging Brazilië echt veranderen?
Marjon van Royen: 'Het is een naar gevoel om niet meer gewild te zijn'
Marjon van Royen blijft trouw aan Rio
In Dit is de Dag vertelt ze over haar allermooiste radioreportage
Interview met Marjon van Royen in de Vara-gids
Dertien jaar erop voorbereid geweest. En dan gebeurt het echt, en toch eigenlijk niet.
Slachtpartijen in Braziliaanse gevangenissen
Brazilië heeft twee soorten gevangenissen: mooie ruime penitentiaire inrichtingen voor rijke mensen. En opslagplaatsen voor de armen, de zwarte bevolking uit de sloppenwijken. ‘Het gaat hier puur om het wegwerken van mensen.’
In een gevangenis in Venezuela zijn 25 mensen omgekomen bij gevechten tussen twee groepen zwaar bewapende gedetineerden in de gevangenis Yare I, ten zuiden van de hoofdstad Caracas. In de overvolle gevangenissen van Venezuela breekt geregeld geweld uit. Correspondent Marjon van Royen vertelt wat er gebeurd is.
LEES MEERDe president van Honduras, Porfirio Lobo, wil een diepgaand onderzoek naar de grote gevangenisbrand in de stad Comayagua waarbij ruim 350 mensen zijn omgekomen, verbrand in de cel of gestikt door de rook. Hij heeft het buitenland om hulp gevraagd. Aan correspondent Marjon van Royen de vraag hoe geloofwaardig zo'n onderzoek is.
LEES MEERVeel doden bij een gevangenisbrand in Honduras. De brand brak uit in een gevangenis in Comayagua, even ten noordoosten van de hoofdstad Tegucigalpa. In de gevangenis zaten ruim 800 mensen. Zeker 375 daarvan kwamen om het leven. Correspondent Marjon van Royen vertelt.
LEES MEERVandaag begint in Peru het proces tegen Joran van der Sloot. Hij wordt ervan beschuldigd de 22-jarige studente Stephany Flores te hebben vermoord, na een partijtje poker in een Casino in de Peruaanse hoofdstad Lima. Marjon van Royen blikt terug en vooruit.
LEES MEERVele doden en gewonden. In een gevangenis in Venezuela wordt al meer dan een week gevochten tussen gevangenen en het leger. Ruim 3000 militairen bestormde de gevangenis om een einde maken aan de gevangenisopstand. Wanhopige familieleden hebben zich bij de gevangenis verzameld en vrezen voor het ergste.
LEES MEER
NOS Journaal: 'Overvolle gevangenissen Rio mensonterend', 19 juli 2010
Van de half miljoen gevangenen in Brazilië, zit de helft in voorarrest in speciale huizen van bewaring. Die hebben nog helemaal geen proces gehad en zijn dus voor de wet onschuldig. Toch zitten sommige gevangen daar al jaren. De omstan-digheden daar zijn erbarmelijk. Brazilië wordt daarvoor herhaaldelijk door internationale organisaties als de VN ,op de vingers getikt. Correspondent Marjon van Royen zag met eigen ogen hoe slecht de gevangenen het hebben in deze huizen van bewaring
NOS Journaal: 'Overvolle gevangenissen Rio mensonterend'
LEES MEER‘Het Mexico dat Marjon en Sandra bij elkaar beleefd hebben staat in geen enkele reisgids' De Morgen
ISBN: 9789041707284
Oorspronkelijke Nederlandse uitgave:
Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam
Uitgave als Rainbow Pocket: februari 2009
Rainbow Pocketboek nr: 508
Prijs: € 7.95
Uitgeverij Fosfor heeft Nacht van de schreeuw opnieuw uitgegeven (Juni 2015). Nu ook als E-book (ePub zonder DRM / 178.000 woorden; leestijd ca. 15 uur / eerste druk 2005). Ook verkrijgbaar via bol.com.
Omslagillustratie: Wim Hardeman