Met ingehouden adem volgde de hele wereld vorig jaar het lot van 33 mijnwerkers, die precies een jaar geleden vast kwamen te zitten in de Chileense San José kopermijn. Iedereen kent de beelden hoe de mannen na 69 lange dagen met een capsule één voor één naar boven werden gehaald. De mijnwerkers werden internationale helden. Correspondent Marjon van Royen.
Een aantal van de 33 Chileense mijnwerkers heeft in media al verteld over de omstandigheden waaronder ze opgesloten zaten. En dit ondanks afspraken over voorlopige radiostilte. Marjon van Royen ving de eerste verhalen op.
Vanavond laat begint de poging om de 33 mijnwerkers in de San Jose-mijn in Chili naar boven te halen. Aan de redding van de mijnwerkers in Chili ging een lange avond aan vooraf. Een verslag van correspondent Marjon van Royen.
Morgenochtend vroeg worden de Chileense 33 mijnwerkers, die nu al 68 dagen onder de grond vastzitten, één voor één omhoog getakeld. Door een smal boorgat van 700 meter lang zullen ze in een capsule naar boven worden gehaald. Hopelijk een goed einde aan de langste reddingsoperatie uit de geschiedenis.
In Chili kwamen bijna drie weken geleden 33 mijnwerkers vast te zitten. Dat gebeurde bij een mijnongeluk op 700 meter diepte. Een hopeloze situatie, zou je zeggen. Maar gisteravond kregen reddingswerkers voor het eerst toch contact met overlevenden. Toen reddingswerkers een boor naar boven haalden waarmee ze de mijnwerkers probeerden te bereiken, zat er een briefje aan met de tekst dat iedereen nog leeft.
‘Het Mexico dat Marjon en Sandra bij elkaar beleefd hebben staat in geen enkele reisgids' De Morgen
ISBN: 9789041707284 Oorspronkelijke Nederlandse uitgave: Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam
Uitgave als Rainbow Pocket: februari 2009 Rainbow Pocketboek nr: 508 Prijs: € 7.95
Uitgeverij Fosfor heeft Nacht van de schreeuw opnieuw uitgegeven (Juni 2015). Nu ook als E-book (ePub zonder DRM / 178.000 woorden; leestijd ca. 15 uur / eerste druk 2005). Ook verkrijgbaar via bol.com.