De afzetting van Dilma Rousseff
Waarom de Brazilianen voor corruptie blijven stemmen
Het gaat lekker in Brazilië...
met de voorbereiding van een ‘veilig' en 'schoon’ WK voetbal in juni 2014.
De terreur van de Braziliaanse ‘pacificatiepolitie’
Nog altijd rollen de doodskoppen door Rio
Met fotos van Kadir van Lohuizen
De opstand van de vele bordjes
Kan deze beweging Brazilië echt veranderen?
Marjon van Royen: 'Het is een naar gevoel om niet meer gewild te zijn'
Marjon van Royen blijft trouw aan Rio
In Dit is de Dag vertelt ze over haar allermooiste radioreportage
Interview met Marjon van Royen in de Vara-gids
Dertien jaar erop voorbereid geweest. En dan gebeurt het echt, en toch eigenlijk niet.
De Amerikaanse president Obama is op een korte rondreis door Latijns Amerika. Morgen bezoekt hij één van de 14 sloppenwijken in Rio de Janeiro die het afgelopen jaar werd 'gepacificeerd'. Het uitroeien van de drugshandel en installeren van nieuwe, niet corrupte politie eenheden in de sloppenwijken van de stad, is de trots van de Braziliaanse autoriteiten. Het moet Rio klaarmaken voor het WK voetbal en de Olympische Spelen die er in Brazilië aan komen.
LEES MEERJuanita Castro, de zus van Fidel Castro, werkte in de jaren 60 voor de Geheime Dienst, de CIA, vertelt ze in haar memoires die vandaag verschijnen. Juanita Castro kon het niet verkroppen dat haar broer Fidel tegenstanders liet executeren. Toen de Amerikanen haar destijds vroegen om informatie vanuit Cuba, stemde ze toe. Een gesprek met Latijns-Amerika correspondent Marjon van Royen.
LEES MEERHet is vandaag precies vijftig jaar geleden dat Fidel Castro de macht greep in Cuba. De staatsgreep maakte een einde aan het bewind van dictator Batista, die een pro-Amerikaanse koers voer. Fidel Castro maakte van Cuba een communistische eenpartijstaat. Het land steunde de Sovjet-Unie tijdens de Koude Oorlog.
LEES MEERIn Bolivia zijn al zeker 9 mensen omgekomen bij gevechten tussen aanhangers van president Morales en de oppositie. Het Zuid-Amerikaanse land valt steeds verder uit elkaar, door ruzies over de verdeling van de gasinkomsten. Intussen heeft nu ook president Chavez van Venezuela de Amerikaanse ambassadeur uitgewezen; in navolging van de Boliviaanse president, gisteren. Correspondent Marjon van Royen is in Santa Cruz, in de regio die zich verzet tegen president Morales.
LEES MEERHet bezoek van de Amerikaanse president Bush aan Brazilië zit erop. Hij kijkt er tevreden op terug: er waren wel demonstraties tegen zijn komst, maar hij is zeer hartelijk ontvangen door president Lula en hij heeft zelfs een akkoord kunnen sluiten om het gebruik van ethanol als alternatieve brandstof te bevorderen. Een verslag van correspondent Marjon van Royen.
LEES MEERHet bezoek van President Bush heeft voor protestacties gezorgd in São Paolo in Brazilië. Bush reist de komende dagen door vijf Latijns-Amerikaanse landen. Bush heeft de Amerikaanse achtertuin jarenlang verwaarloosd, onder meer vanwege de strijd tegen al-Qaida en de oorlog in Irak. Latijns Amerika liet hij letterlijk links liggen - in de traditionele achtertuin van Amerika sloeg het ene na het andere land om naar links. En die verwaarlozing hoopt hij met deze reis een beetje goed te maken.
LEES MEERPresident Bush heeft aangekondigd de grens met Mexico verder te beveiligen. Ondanks strenge bewaking en steeds meer obstakels proberen vele Mexicanen de grens met de VS over te komen, op zoek naar werk.
LEES MEERHistorische verkiezingen in Bolivia. Favoriet is de cocaboer Evo Morales van Indiaanse afkomst. In 2002 werd de leider van de Beweging naar Socialisme (MAS) verrassend tweede in de presidentsverkiezingen. De waarschuwing dat de VS de hulp aan Bolivia zou stopzetten versterkte zijn positie, ironisch genoeg, nog verder.
LEES MEER‘Het Mexico dat Marjon en Sandra bij elkaar beleefd hebben staat in geen enkele reisgids' De Morgen
ISBN: 9789041707284
Oorspronkelijke Nederlandse uitgave:
Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam
Uitgave als Rainbow Pocket: februari 2009
Rainbow Pocketboek nr: 508
Prijs: € 7.95
Uitgeverij Fosfor heeft Nacht van de schreeuw opnieuw uitgegeven (Juni 2015). Nu ook als E-book (ePub zonder DRM / 178.000 woorden; leestijd ca. 15 uur / eerste druk 2005). Ook verkrijgbaar via bol.com.
Omslagillustratie: Wim Hardeman