De afzetting van Dilma Rousseff
Waarom de Brazilianen voor corruptie blijven stemmen
Het gaat lekker in Brazilië...
met de voorbereiding van een ‘veilig' en 'schoon’ WK voetbal in juni 2014.
De terreur van de Braziliaanse ‘pacificatiepolitie’
Nog altijd rollen de doodskoppen door Rio
Met fotos van Kadir van Lohuizen
De opstand van de vele bordjes
Kan deze beweging Brazilië echt veranderen?
Marjon van Royen: 'Het is een naar gevoel om niet meer gewild te zijn'
Marjon van Royen blijft trouw aan Rio
In Dit is de Dag vertelt ze over haar allermooiste radioreportage
Interview met Marjon van Royen in de Vara-gids
Dertien jaar erop voorbereid geweest. En dan gebeurt het echt, en toch eigenlijk niet.
In Peru is de maoïstische guerrilla-beweging Lichtend Pad weer terug van weggeweest. In het Peruaanse parlement gaan nu stemmen op om de oude volksmilties een nieuwe rol te geven in de bestrijding ervan. In de jaren '90 speelden de paramilitaire groepen een belangrijke rol bij het verslaan van de linkse terreurbeweging Lichtend Pad. Onze correpondent Marjon van Royen trok in Peru een dagje met de paramilitairen op.
>> Weblog: Aan het werk in Peru
LEES MEERWat mensenrechtengroeperingen in Colombia altijd hebben beweerd, wordt nu bevestigd door het Openbaar Ministerie. Duizenden en duizenden Colombianen zijn de afgelopen twee decennia vermoord door paramilitairen.
LEES MEERIn Colombia zijn nog steeds hele gebieden ontoegankelijk vanwege de burgeroorlog. Al meer dan 40 jaar woedt de strijd tussen het leger en de linkse rebellenbeweging FARC. Maar ook rechtse paramilitairen doen al jaren mee aan het conflict. Al deze gewapende groepen houden zichzelf in stand door middel van de cocaïnehandel. Correspondent Marjon van Royen trok met het Rode Kruis naar de Chocó, een van de meest heftige strijdgebieden rond de San Juan-rivier in het noorden van Colombia.
NOS Journaal: Drie miljoen Colombianen uit dorpen verdreven
LEES MEERDe geheime dienst van Colombia is het middelpunt van een groot afluisterschandaal. Dit weekend stapte de onderdirecteur van de dienst op, omdat er illegaal telefoonlijnen werden afgetapt. De afgeluisterde informatie zou zijn doorverkocht aan drugsbazen, guerrillastrijders en paramilitairen. Latijns-Amerika-correspondent Marjon van Royen.
LEES MEER'Holandita' - klein Nederland - is de naam van een Colombiaans vredesdorp, dat ooit gesteund werd door de Nederlandse ambassade. Al 40 jaar woedt er een burgeroorlog, in Colombia, de bewoners van Holandita willen neutraal blijven. Maar dat is bijna onmogelijk. De Colombiaanse regering bijvoorbeeld beschuldigt het dorp van samenheulen met de linkse guerrillabeweging FARC. Holandita is wel kandidaat voor de Nobelprijs voor de Vrede. Marjon van Royen vanuit het vredesdorp in de Colombiaanse jungle.
NOS Journaal: Nominatie Nobelprijs voor moedig Colombiaans dorpje
LEES MEEREen vredesdorp. Dat zou het Colombiaanse dorp Holandita moeten zijn. Maar de vrede is ver te zoeken in het plaatsje, dat ooit met Nederlandse steun is opgericht. De afgelopen jaren vielen er 182 doden door de burgeroorlog. Holandita, ‘klein Holland’, was één van de genomineerden voor de Nobelprijs van de Vrede.
NOS Journaal: Nominatie Nobelprijs voor moedig Colombiaans dorpje
LEES MEERIn 2005 sloot president Uribe van Colombia een akkoord met de paramilitairen. In een omstreden amnestiewet werd vastgelegd dat als de para's zich overgaven, hun misdaden opbiechtten en hun strijders ontwapenden, ze niet zouden worden uitgeleverd aan de VS en hoogstens acht jaar cel zouden krijgen. Inmiddels worden meer dan zestig volksvertegenwoordigers door justitie verdacht van banden met de paramilitairen.
Uit het archief: Colombia wacht nieuwe bloedige oorlog, De Standaard, 5 augustus 2002
LEES MEER‘Het Mexico dat Marjon en Sandra bij elkaar beleefd hebben staat in geen enkele reisgids' De Morgen
ISBN: 9789041707284
Oorspronkelijke Nederlandse uitgave:
Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam
Uitgave als Rainbow Pocket: februari 2009
Rainbow Pocketboek nr: 508
Prijs: € 7.95
Uitgeverij Fosfor heeft Nacht van de schreeuw opnieuw uitgegeven (Juni 2015). Nu ook als E-book (ePub zonder DRM / 178.000 woorden; leestijd ca. 15 uur / eerste druk 2005). Ook verkrijgbaar via bol.com.
Omslagillustratie: Wim Hardeman