De afzetting van Dilma Rousseff
Waarom de Brazilianen voor corruptie blijven stemmen
Het gaat lekker in Brazilië...
met de voorbereiding van een ‘veilig' en 'schoon’ WK voetbal in juni 2014.
De terreur van de Braziliaanse ‘pacificatiepolitie’
Nog altijd rollen de doodskoppen door Rio
Met fotos van Kadir van Lohuizen
De opstand van de vele bordjes
Kan deze beweging Brazilië echt veranderen?
Marjon van Royen: 'Het is een naar gevoel om niet meer gewild te zijn'
Marjon van Royen blijft trouw aan Rio
In Dit is de Dag vertelt ze over haar allermooiste radioreportage
Interview met Marjon van Royen in de Vara-gids
Dertien jaar erop voorbereid geweest. En dan gebeurt het echt, en toch eigenlijk niet.
Rio de Janeiro – Voor de duidelijkheid. De economische crisis in Brazilië komt niet ‘grotendeels door het wanbeleid’ van de vorige week afgezette president Dilma Rousseff, zoals Nieuwsuur de correspondent van The Economist in de mond legde.
LEES MEERRio de Janeiro – Niet alleen het Nederlands Olympisch Comité kan er wat van: mensen halsoverkop van de Spelen uitsluiten. De Brazilianen zelf blijken er meester in. Het gebeurde de meneer die na een schot in de roos van een boogschutter met grof geweld het stadion werd uitgesleurd.
LEES MEERAan de vooravond van de Olympische Spelen in Rio
Door corruptie en de lage olieprijs is in Brazilië van de recente voorspoed nog maar weinig over. Leraren, verpleegsters en de politie worden niet meer uitbetaald. In augustus beginnen de Olympische Spelen. Rio is er amper klaar voor.
LEES MEERRio de Janeiro – Dertien jaar was de PT van arbeider-president Lula da Silva, en later Dilma Rousseff, aan de macht. Voor het eerst hadden de Braziliaanse armen een eigen vertegenwoordiging. Tientallen miljoenen mensen klommen dankzij de herverdelingspolitiek van de PT uit de armoede.
LEES MEEROver het afzetten van de Braziliaanse president en de terugkeer naar de 'oude macht' in de achtertuin van Amerika
‘Het gaat goed’ met Latijns Amerika, schreef de Amerikaanse denktank-baas Richard Haass op Bevrijdingsdag prominent in de Volkskrant. Volgens de voorzitter van de Council on Foreign Relations gaat hier zelfs zo goed, dat we Europa de ogen uitsteken. Het oude continent is ‘geheel in beslag genomen door de vluchtelingencrisis en de terreur’. Terwijl Latijns Amerika hard op weg is de enige plaats op aarde te worden waar iedereen ‘met bewondering – of zelfs afgunst – naar kijkt’.
LEES MEERDe politieke en economische chaos in Brazilië is enorm en corruptieschandalen volgen elkaar in hoog tempo op. President Dilma Rousseff starring in de Braziliaanse House of Cards.
Van Lula tot Dilma: 14 jaar PT. De teloorgang van de Braziliaanse arbeiderspartij. "De fout van de PT is dat ze zich van de basis hebben vervreemd."
door Marjon van Royen
LEES MEER... met de voorbereiding van een ‘veilig' en 'schoon’ WK voetbal in juni 2014.
Deze dagen weer wat ontruimingen van sloppenwijkbewoners in Rio. Een favela op 500 meter van het peperdure Mararacanã stadion waar straks de finale wordt gespeeld.
Die vlek moet ook nog even weggepoetst.
LEES MEER
Rio de Janeiro maakt zich op voor het WK van 2014 en de Olympische Spelen van 2016. Bovendien is het de plaats waar jaarlijks duizenden mensen met hun billen schudden tijdens het carnaval. Maar achter de feestvreugde schuilt ook een stad van corruptie, armoede en drugsoorlogen. Hoe gaat Van Royen daarmee om? Hoe kan het dat ze beduidend meer levenslust voelt dan angst?
LEES MEERBrazilië haalt uit naar Europa vanwege de monetaire politiek die bij ons gevoerd wordt, en waardoor de real, de Braziliaanse munt, alsmaar duurder wordt. "De Europese banken kannibaliseren onze economie", zegt president Dilma Roussef. Correspondent Marjon van Royen in Rio de Janeiro.
LEES MEERDe Braziliaanse president Dilma Roussef is op dit moment in Cuba. Het bezoek is omstreden omdat Dilma de mensen-rechten hoog in het vaandel heeft. Verwacht wordt dan dat zij dit onderwerp zal aansnijden bij de Castro's. Correspondent Marjon van Royen in Rio de Janeiro.
LEES MEER‘Het Mexico dat Marjon en Sandra bij elkaar beleefd hebben staat in geen enkele reisgids' De Morgen
ISBN: 9789041707284
Oorspronkelijke Nederlandse uitgave:
Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam
Uitgave als Rainbow Pocket: februari 2009
Rainbow Pocketboek nr: 508
Prijs: € 7.95
Uitgeverij Fosfor heeft Nacht van de schreeuw opnieuw uitgegeven (Juni 2015). Nu ook als E-book (ePub zonder DRM / 178.000 woorden; leestijd ca. 15 uur / eerste druk 2005). Ook verkrijgbaar via bol.com.
Omslagillustratie: Wim Hardeman