De afzetting van Dilma Rousseff
Waarom de Brazilianen voor corruptie blijven stemmen
Het gaat lekker in Brazilië...
met de voorbereiding van een ‘veilig' en 'schoon’ WK voetbal in juni 2014.
De terreur van de Braziliaanse ‘pacificatiepolitie’
Nog altijd rollen de doodskoppen door Rio
Met fotos van Kadir van Lohuizen
De opstand van de vele bordjes
Kan deze beweging Brazilië echt veranderen?
Marjon van Royen: 'Het is een naar gevoel om niet meer gewild te zijn'
Marjon van Royen blijft trouw aan Rio
In Dit is de Dag vertelt ze over haar allermooiste radioreportage
Interview met Marjon van Royen in de Vara-gids
Dertien jaar erop voorbereid geweest. En dan gebeurt het echt, en toch eigenlijk niet.
Protestanten torpedeerden de Colombiaanse vrede
De evangelische kerken in Colombia bepalen in toenemende mate het dagelijks leven. Met hun steile bijbeluitleg brachten zij het volk in stelling tegen het, inmiddels aangepaste, vredesakkoord.
LEES MEERBogotá – Het was een onaangekondigde tragedie in Colombia. Want welke gek zegt na 52 jaar burgeroorlog nee tegen de vrede? Wie kan er tegen ontwapening en verzoening zijn, na een halve eeuw oorlog met meer dan een kwart miljoen doden en zeven miljoen ontheemden?
LEES MEERMarjon van Royen reisde af naar de Cauca in Colombia, een gebied ten zuiden van de stad Cali waar zwaar wordt gevochten tussen het leger en de de rebellenbeweging FARC, ondanks de vredesonder- handelingen. Ze ondervindt aan de lijve hoe de burgerbevolking in het kruisvuur terecht komt tussen de vechtende partijen.
LEES MEERHet is nog een lange weg naar vrede tussen de FARC en de Colombiaanse regering. De onderhandelingen op Cuba zijn stilgelegd tot half januari. En ondanks een eenzijdig staakt-het-vuren van de FARC vallen er nog regelmatig doden. In de provincie Cauca bijvoorbeeld. Daar ligt de Indiaanse bevolking vaak in het kruisvuur van de strijdende partijen. Ze komen in opstand en willen dat zowel het leger als de FARC van hun grondgebied verdwijnen. Marjon van Royen trok het oorlogsgebied in. (Deel deze video)
LEES MEEROp Cuba onderhandelen de rebellenbeweging FARC en de Colombiaanse regering weer met elkaar. De Nederlandse FARC-strijdster Tanja Nijmeijer is daar ook bij. Het is opvallend hoe zij zich wist op te werken in dit mannenbolwerk, zeggen vrouwelijke rebellen die de FARC ontvluchtten. Zij vertellen over de machocultuur, en het structurele misbruik van vrouwelijke soldaten bij de FARC. (Deel deze video)
LEES MEERZal het de regering van Colombia lukken om na 48 jaar een vredesakkoord te sluiten met de rebellenbeweging FARC? Deze week beginnen de onderhandelingen in Oslo. En wat is de rol van de Nederlandse FARC-strijder Tanja Nijmeijer. Marjon van Royen en Fulco van Deventer, Colombiaspecialist van Cordaid, geven hun visie in Het Oog op Morgen.
LEES MEERHet Nederlandse FARC-lid Tanja Nijmeijer is in leven. Ze blijft achter de terreur-beweging staan, zegt ze in een interview half november in het Colombiaanse oerwoud aan een Colombiaanse journalist waarin ze vertelde ze over verschillende aanvallen op het Colombiaanse leger op het FARC-kamp. Een gesprek met correspondent Marjon van Royen over Tanja en de FARC.
LEES MEER‘Het Mexico dat Marjon en Sandra bij elkaar beleefd hebben staat in geen enkele reisgids' De Morgen
ISBN: 9789041707284
Oorspronkelijke Nederlandse uitgave:
Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam
Uitgave als Rainbow Pocket: februari 2009
Rainbow Pocketboek nr: 508
Prijs: € 7.95
Uitgeverij Fosfor heeft Nacht van de schreeuw opnieuw uitgegeven (Juni 2015). Nu ook als E-book (ePub zonder DRM / 178.000 woorden; leestijd ca. 15 uur / eerste druk 2005). Ook verkrijgbaar via bol.com.
Omslagillustratie: Wim Hardeman