De afzetting van Dilma Rousseff
Waarom de Brazilianen voor corruptie blijven stemmen
Het gaat lekker in Brazilië...
met de voorbereiding van een ‘veilig' en 'schoon’ WK voetbal in juni 2014.
De terreur van de Braziliaanse ‘pacificatiepolitie’
Nog altijd rollen de doodskoppen door Rio
Met fotos van Kadir van Lohuizen
De opstand van de vele bordjes
Kan deze beweging Brazilië echt veranderen?
Marjon van Royen: 'Het is een naar gevoel om niet meer gewild te zijn'
Marjon van Royen blijft trouw aan Rio
In Dit is de Dag vertelt ze over haar allermooiste radioreportage
Interview met Marjon van Royen in de Vara-gids
Dertien jaar erop voorbereid geweest. En dan gebeurt het echt, en toch eigenlijk niet.
Rio de Janeiro – Ze heetten Edivaldo en Jeovan. Twee leraren van in de dertig. Ze waren geliefd bij hun leerlingen in Santaluz, een stadje in het droge binnenland van de Braziliaanse deelstaat Bahia. Die avond waren ze nog tot tien uur bezig geweest. De school opfleuren, lessen voorbereiden.
LEES MEEROver het afzetten van de Braziliaanse president en de terugkeer naar de 'oude macht' in de achtertuin van Amerika
‘Het gaat goed’ met Latijns Amerika, schreef de Amerikaanse denktank-baas Richard Haass op Bevrijdingsdag prominent in de Volkskrant. Volgens de voorzitter van de Council on Foreign Relations gaat hier zelfs zo goed, dat we Europa de ogen uitsteken. Het oude continent is ‘geheel in beslag genomen door de vluchtelingencrisis en de terreur’. Terwijl Latijns Amerika hard op weg is de enige plaats op aarde te worden waar iedereen ‘met bewondering – of zelfs afgunst – naar kijkt’.
LEES MEERDe politie vermoordt in Brazilië elke dag vijf mensen. Afgezien nog van de 30.000 die elk jaar 'verdwijnen' en ergens gedumpt worden
De tranen over de 7-1 nederlaag van Brazilië zijn al weer gedroogd. De pijn in grappen omgezet.
"Het WK was een groot succes", klopte president Rousseff zichzelf en haar land op de borst. Inderdaad. Met kunstig knip- en plakwerk hingen de stadions op tijd in elkaar.
Che Guevara tegen de Yankee-varkens. Hij werd geboren als Argentijnse bourgeoisjongen en stierf, vermoord in gevangenschap in 1967. Een gesprek over het revolutionaire supericoon Che Guevara met historicus en professor in Caraibische Geschiedenis te Leiden, Gert Oostindie, Zuid-Amerika-correspondente Marjon van Royen, en historicus Wim Berkelaar.
LEES MEER“Sorry, ik moet nog even wakker worden, hoor. Ik heb vannacht tot laat nog een stukje zitten tikken over de wedstrijd.” En dus gaat er eerst even een cappuccino in. Na een epische afranseling van Brazilië in de halve finale van ‘hun’ WK, door Duitsland, is het natuurlijk ook niet gek dat Marjon van Royen (56), voormalig Latijns-Amerika correspondent van de NOS, met nog een beetje slaapzand in de ogen aan ons tafeltje gaat zitten.
Loeke de Waal, de buitenlandredactie, 11 juli 2014
LEES MEEROver drie dagen begint het WK voetbal in Brazilië. Het moet één groot voetbalfeest worden maar we horen vooral verhalen over stakingen, demonstraties en stadions die nog niet af zouden zijn. Marjon van Royen vertelt in hoeverre het gastland Brazilië klaar is het voetbalevenement. (Bekijk de uitzending)
LEES MEEROver ruim een maand begint het WK voetbal in Brazilië. Pauw & Witteman kijkt alvast vooruit om erachter te komen wat we kunnen verwachten. Marjon van Royen maakte een aantal reportages voor de uitzending.
LEES MEER... met de voorbereiding van een ‘veilig' en 'schoon’ WK voetbal in juni 2014.
Deze dagen weer wat ontruimingen van sloppenwijkbewoners in Rio. Een favela op 500 meter van het peperdure Mararacanã stadion waar straks de finale wordt gespeeld.
Die vlek moet ook nog even weggepoetst.
LEES MEERNatuurlijk! Lunchtijd. Het heilige middageten
Het was ongeveer één uur in Rio. Het tijdstip waarop in São Paulo het dak van het nieuwe WK stadion instortte. Ik was in de supermarkt. Boodschappen doen. Een onderneming waar je nooit korter dan een uur over doet. Tussen winkelkar en kassa verheffen zich tal van obstakels. Eeuwig stapelende bediendes.
LEES MEERDe terreur van de Braziliaanse ‘pacificatiepolitie’
Elke dag schiet de politie in Rio de Janeiro drie sloppenwijkbewoners dood – meestal standrechtelijk. Amarildo, een arme hulpmetselaar, is een van de 33.000 mensen die de afgelopen zes jaar zijn verdwenen. ‘Het leven van een sloppenwijkbewoner heeft geen waarde.’
LEES MEERKan deze beweging Brazilië echt veranderen?
‘Ik ben uit facebook gestapt’. In een flits lees ik haar bordje. Het meisje is alweer opgegegaan in de golvende menigte. Een kakafonie van stemmen, leuzen, honderdduizend gezichten samengestroomd in het centrum van Rio. Nieuwsgierige ogen speuren elkaar af en lezen elkaars zelfgeschreven bordjes.
LEES MEERMet het WK Voetbal 2014 en de Olympische Spelen 2016 is Rio de Janeiro de komende jaren dé sporthoofdstad van de wereld. Frank Evenblij gaat alvast naar Brazilië om te kijken hoe de stad er voor staat en gaat met Marjon van Royen op zoek naar de roots van Garrincha. (Bekijk de uitzending)
LEES MEERTe gast bij Patrick Lodiers in The College Hotel was journaliste Marjon van Royen voor De Overnachting (BNN). Al 13 jaar woont ze in Brazilie, een van haar grote liefdes. Maar wat is liefde?
LEES MEERMarjon van Royen tijdens haar laatste reportage voor de NOS |
Een interview met de gewezen NOS- correspondent Marjon van Royen (55) moet via Skype. Ze woont in Rio de Janeiro, de stad waar ze dertien jaar geleden kwam wonen. Ze wil er nooit meer weg, ook al valt de stroom dagelijks uit en staat ze vaak uren in de rij voor de bank.
LEES MEEREike Batista is zijn naam. Hij had alles. De mooiste luxe hotels van Rio (in verbouw), de grootste havens (in aanbouw). En ook de lekkerste carnavals -muze van Brazilië aan de halsband (in scheiding).
Een tendens voor Brazilië? Ik zeg : ‘JA'. Een veeg teken? ‘Ja’.
The sky is the limit, overal in Latijns-Amerika, op Venezuela na. Iedereen loopt te shoppen in Rio, waar ik woon. Dat komt omdat vijftig procent van de bevolking de afgelopen jaren tot de middenklasse is gaan behoren. Mensen die overigens maar tussen de 600 en 1200 dollar per gezin hebben.
LEES MEERMarjon van Royen moet vanaf morgen stoppen als NOS-correspondent in Latijns Amerika. 'Ik ben daar heel verdrietig over.' In Dit is de Dag vertelt ze over haar allermooiste radioreportage en hoe zij haar journalistieke werk voortzet vanuit Rio de Janeiro.
LEES MEERInterview met Marjon van Royen in de Vara-gids. Vanaf 1 januari moet zij to haar grote verdriet na 13 jaar stoppen als correspondent in Latijns Amerika. Dankzij het nieuwe rouleerbeleid van de NOS. Kapitaalvernietiging. "Juist omdat ik hier al meer dan tien jaar zit ... Ik heb een dik adressenboek. Een ander moet dat weer helemaal opbouwen. En tegen de tijd dat-ie het een beetje weet, moet hij ook weer weg." Lees het interview.
LEES MEER“Sssssst”, roept haar oma. “Het is mijn commandante die praat. Kijk nou hoe mooi en gezond hij weer is. Dát is God, mijn kind. De Heer in hemel heeft ons de commandante teruggegeven.”
LEES MEER‘Het Mexico dat Marjon en Sandra bij elkaar beleefd hebben staat in geen enkele reisgids' De Morgen
ISBN: 9789041707284
Oorspronkelijke Nederlandse uitgave:
Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam
Uitgave als Rainbow Pocket: februari 2009
Rainbow Pocketboek nr: 508
Prijs: € 7.95
Uitgeverij Fosfor heeft Nacht van de schreeuw opnieuw uitgegeven (Juni 2015). Nu ook als E-book (ePub zonder DRM / 178.000 woorden; leestijd ca. 15 uur / eerste druk 2005). Ook verkrijgbaar via bol.com.
Omslagillustratie: Wim Hardeman