De afzetting van Dilma Rousseff
Waarom de Brazilianen voor corruptie blijven stemmen
Het gaat lekker in Brazilië...
met de voorbereiding van een ‘veilig' en 'schoon’ WK voetbal in juni 2014.
De terreur van de Braziliaanse ‘pacificatiepolitie’
Nog altijd rollen de doodskoppen door Rio
Met fotos van Kadir van Lohuizen
De opstand van de vele bordjes
Kan deze beweging Brazilië echt veranderen?
Marjon van Royen: 'Het is een naar gevoel om niet meer gewild te zijn'
Marjon van Royen blijft trouw aan Rio
In Dit is de Dag vertelt ze over haar allermooiste radioreportage
Interview met Marjon van Royen in de Vara-gids
Dertien jaar erop voorbereid geweest. En dan gebeurt het echt, en toch eigenlijk niet.
De Braziliaanse president Dilma Roussef is op dit moment in Cuba. Het bezoek is omstreden omdat Dilma de mensen-rechten hoog in het vaandel heeft. Verwacht wordt dan dat zij dit onderwerp zal aansnijden bij de Castro's. Correspondent Marjon van Royen in Rio de Janeiro.
LEES MEERHoe zou het zijn met president Chávez van Venezuela? Elf dagen geleden werd hij in Cuba in het ziekenhuis opgenomen, toen hij daar op bezoek was. En nog steeds is hij niet terug in Venezuela. Al die geheimzinnigheid voedt geruchten. In het land wordt druk gespeculeerd over de gezondheid van president Chávez. Is het kanker, leeft hij nog?
LEES MEEROpmerkelijk uitspraken van de Cubaanse oud-leider Fidel Castro. In een interview met het Amerikaanse maandblad The Atlantic zegt Castro dat het Cubaanse model niet meer werkt. Zuid-Amerika-correspondent Marjon van Royen.
LEES MEERJuanita Castro, de zus van Fidel Castro, werkte in de jaren 60 voor de Geheime Dienst, de CIA, vertelt ze in haar memoires die vandaag verschijnen. Juanita Castro kon het niet verkroppen dat haar broer Fidel tegenstanders liet executeren. Toen de Amerikanen haar destijds vroegen om informatie vanuit Cuba, stemde ze toe. Een gesprek met Latijns-Amerika correspondent Marjon van Royen.
LEES MEERHet is vandaag precies vijftig jaar geleden dat Fidel Castro de macht greep in Cuba. De staatsgreep maakte een einde aan het bewind van dictator Batista, die een pro-Amerikaanse koers voer. Fidel Castro maakte van Cuba een communistische eenpartijstaat. Het land steunde de Sovjet-Unie tijdens de Koude Oorlog.
LEES MEERHet Cubaanse parlement heeft Raul Castro officieel aangewezen als nieuwe president van het land. Wat kunnen de Cubanen van hem verwachten? Correspondent Marjon van Royen volgde de gebeurtenissen op Cuba gisteravond via de TV, en luisterde naar de eerste toespraak van Raul.
LEES MEERNegen maanden nadat hij uit het openbare leven verdween is Fidel Castro weer terug. Hij werd geïnterviewd door Randy Alonso, presentator van het dagelijkse praatprogramma De Ronde Tafel op de Cubaanse staatstelevisie. Gekleed in zijn onafscheidelijke rood, wit, blauwe Adidas trainingspak, zag de bijna 81-jarige leider van de Cubaanse revolutie er weer redelijk uit, maar is bijzonder slecht te verstaan.
LEES MEERMarjon van Royen in de Cubaanse hoofdstad Havana. Ze is bij een kerkhof waar Fidel Castro komt te liggen als hij dood is. De Cubanen zijn bang voor de dood van Fidel. Wat zal een toekomst zonder de comandante brengen? Waar dromen ze van?
LEES MEERHoewel de Cubaanse leider Fidel Castro ziek is, zijn toch veel Cubanen bezig met het organiseren van festiviteiten voor zijn tachtigste verjaardag. Zijn gezondheid is staatsgeheim. En dan... verschijnt hij toch nog in het openbaar, althans in foto's.
LEES MEER‘Het Mexico dat Marjon en Sandra bij elkaar beleefd hebben staat in geen enkele reisgids' De Morgen
ISBN: 9789041707284
Oorspronkelijke Nederlandse uitgave:
Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam
Uitgave als Rainbow Pocket: februari 2009
Rainbow Pocketboek nr: 508
Prijs: € 7.95
Uitgeverij Fosfor heeft Nacht van de schreeuw opnieuw uitgegeven (Juni 2015). Nu ook als E-book (ePub zonder DRM / 178.000 woorden; leestijd ca. 15 uur / eerste druk 2005). Ook verkrijgbaar via bol.com.
Omslagillustratie: Wim Hardeman