De afzetting van Dilma Rousseff
Waarom de Brazilianen voor corruptie blijven stemmen
Het gaat lekker in Brazilië...
met de voorbereiding van een ‘veilig' en 'schoon’ WK voetbal in juni 2014.
De terreur van de Braziliaanse ‘pacificatiepolitie’
Nog altijd rollen de doodskoppen door Rio
Met fotos van Kadir van Lohuizen
De opstand van de vele bordjes
Kan deze beweging Brazilië echt veranderen?
Marjon van Royen: 'Het is een naar gevoel om niet meer gewild te zijn'
Marjon van Royen blijft trouw aan Rio
In Dit is de Dag vertelt ze over haar allermooiste radioreportage
Interview met Marjon van Royen in de Vara-gids
Dertien jaar erop voorbereid geweest. En dan gebeurt het echt, en toch eigenlijk niet.
28 Jaar. Zolang moet Joran van der Sloot de cel in, voor de moord op de 21-jarige Stephany Flores. Dat heeft een rechter in Lima bepaald. Na zijn arrestatie anderhalf jaar geleden bekende Van der Sloot al dat hij de jonge vrouw had gedood, omdat ze informatie over de zaak-Holloway op zijn laptop zou hebben gevonden. Later trok hij die verklaring weer in. Marjon van Royen verslaat de uitspraak.
LEES MEERHet proces tegen Joran van der Sloot in Peru. Hij staat daar terecht in verband met de dood van Stephany Flores, een meisje dat op zijn hotelkamer dood werd gevonden. Een klein rechtszaaltje, een houten stoeltje voor Van der Sloot en veel media-aandacht. Correspondent Marjon van Royen.
LEES MEERVandaag begint in Peru het proces tegen Joran van der Sloot. Hij wordt ervan beschuldigd de 22-jarige studente Stephany Flores te hebben vermoord, na een partijtje poker in een Casino in de Peruaanse hoofdstad Lima. Marjon van Royen blikt terug en vooruit.
LEES MEERDe Peruaanse nieuwszender RPP heeft een video gepubliceerd waarop Joran van der Sloot de moord op Stephany Flores bekent. Dat Van der Sloot tegenover de Peruaanse politie de moord had toegegeven, was al bekend. De beelden van het politieverhoor waren toe nu toe echter nooit vrijgegeven. Correspondent Marjon van Royen keek kritisch naar het videofragment.
LEES MEERHet Openbaar Ministerie in Peru eist 30 jaar cel tegen Joran van der Sloot. Hij wordt verdacht van de moord op de 21-jarige Stephany Flores in mei 2010. Hoewel de eis nu bekend is, moet het proces nog beginnen. Staat de rechtszaak eind december niet in de steigers, dan moet Van der Sloot worden vrijgelaten.
LEES MEEROllanta Humala is nu officieel president van Peru. Een paar jaar geleden profileerde hij zich als pupil van president Hugo Chávez van Venezuela, bepaald geen lieveling van Wall Street. Het bleef aan Humala kleven, ook al nam hij tijdens zijn campagne afstand van Chávez. De winnaar van de verkiezingen benadrukte meer te zien in het model van Lula, oud-president van Brazilië en knuffelbeer van de financiële wereld.
LEES MEERDe tweede ronde van de presidents-verkiezingen in Peru. Het was een nek-aan-nek-race tussen Keiko Fujimori en Ollanta Humala. Die laatste heeft de strijd gewonnen en wordt nu de nieuwe president van Peru. Humala kondigde aan een "regering van nationaal overleg" te zullen vormen. Hij wil de welvaart in het land eerlijker verdelen.
LEES MEERIn Peru is er een nek-aan-nekrace bezig tussen twee presidentskandidaten. Aan de ene kant Ollanto Humala, een voormalig militair die diende onder Fujimori, maar zich in 2000 tegen de toenmalige president keerde. Aan de andere kant de 34-jarige dochter van Fujimori. Correspondent Marjon van Royen schetst een portret van deze strijdlustige vrouw die graag in de voetsporen van haar vader treedt.
LEES MEERDe Peruaanse schrijver Mario Vargas Llosa heeft de Nobelprijs voor de literatuur gewonnen. Hij maakte naam met De Stad en de Honden en Het Groene Huis. Vargas Llosa is 74 jaar. De jury prees hem voor zijn analyse van machtsstructuren en zijn scherpzinnige inzicht in het verzet, de opstand en de nederlaag van het individu.
LEES MEERMaximo Altez, zo heet de nieuwe advocaat van Joran van der Sloot. Altez heeft kritiek op de gang van zaken tijdens het verhoor van de Nederlander die wordt verdacht van de moord op de Peruaanse Stephany Flores.
LEES MEERJoran van der Sloot moet mogelijk terug naar de plaats van het misdrijf, om mee te werken aan een reconstructie. Hij zou inmiddels bekend hebben de 21-jarige Stephany Flores om het leven te hebben gebracht. Correspondent Marjon van Royen vertelt.
LEES MEERCorrespondent Marjon van Royen haalde de bewakingsbeelden van het hotel waar Joran verbleef op bij het Peruaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Hierop is te zien hoe hij op 30 mei met een meisje naar een hotelkamer loopt en die 's ochtends alleen verlaat.
LEES MEERIn Peru zijn vier mensen gearresteerd die handelden in menselijk vet. Bij huiszoekingen zijn bovendien flessen met vloeibaar lichaamsvet in beslag genomen. Om daar aan te komen vermoordden ze mensen. Volgens de politie was het vet bedoeld voor de cosmetica-industrie in Europa.
LEES MEERDe NOS volgt het spoor van de cocaïne die in Nederland wordt gebruikt. Gisteren waren we in Guinee Bissau, de doorvoerhaven van de drugs op weg naar Europa. Vandaag zijn we bij de bron, in Peru. Een bijdrage van correspondent Marjon van Royen.
Zie ook de video reportage van het NOS Journaal
Zomercolumn: Cocafestival in Peru
>>Weblog: Cocaboeren in Peru
In Peru is de maoïstische guerrilla-beweging Lichtend Pad weer terug van weggeweest. In het Peruaanse parlement gaan nu stemmen op om de oude volksmilties een nieuwe rol te geven in de bestrijding ervan. In de jaren '90 speelden de paramilitaire groepen een belangrijke rol bij het verslaan van de linkse terreurbeweging Lichtend Pad. Onze correpondent Marjon van Royen trok in Peru een dagje met de paramilitairen op.
>> Weblog: Aan het werk in Peru
LEES MEERIn Peru is de maoïstische terreurbeweging Lichtend Pad weer opgestaan. In de jaren tachtig en negentig zorgde deze guerrillabeweging voor meer dan 70.000 doden. Het is één van de vergeten vuile oorlogen van Latijns-Amerika. Correspondent Marjon van Royen reisde naar het oosten van Peru, om te kijken hoe het staat met het nieuwe Lichtend Pad.
NOS Journaal: Guerrillabeweging Lichtend Pad weer terug
>> Weblog: Peru: dromen over coca-lab en guerrilla-baas
In Peru is de staat van beleg afgekondigd. De spanning in de Amazone is om te snijden. Het komt allemaal na de strijd tussen de politie en de Indianen. De Indianen zijn woest op de regering, omdat zij een wet heeft aangenomen waardoor oliebedrijven zich probleemloos in het regenwoud mogen vestigen. De afgelopen dagen zijn er meer dan 50 doden gevallen. Waarvan bijna de helft politie-agenten.
LEES MEERAl meer dan twee maanden protesteren de 56 inheemse volken van de Peruaanse Amazone. Ze blokkeren wegen en rivieren. Omdat ze woedend zijn over een wetsdecreet dat het mogelijk maakt grootste deel van het Peruaanse regenwoud weg te geven aan buitenlandse gas- en oliebedrijven. Het afgelopen weekend zijn 22 politieagenten en 39 indianen omgekomen bij gevechten tussen de Peruaanse politie en betogende indianen.
>> Weblog: Het 'zwarte goud' of het groene woud
NOS Journaal: Regering Peru moet zich verantwoorden
De Peruaanse rebellenbeweging Sendero Luminoso (Lichtend Pad) werd in de jaren negentig met veel geweld opgerold. De guerrilla-oorlog kostte aan 70.000 mensen het leven. Waarvan ook velen gedood door het regeringsleger van oud-president Fujimori. Maar de maoistische rebellen-beweging is weer opgestaan. Ook kinderen zouden deel uitmaken van de nieuwe strijdtroepen.
LEES MEERVoor het eerst is in Latijns-Amerika een president in eigen land veroordeeld voor het schenden van de mensenrechten. Oud-president Alberto Fujimori regeerde Peru van 1990 tot 2000. Een Peruaanse rechtbank veroordeelde hem gisteren tot 25 jaar gevangenisstraf omdat hij verantwoordelijkheid is voor de moord op 25 mensen. Marjon van Royen over het Japanse fenomeen Fujimori in Peru.
Uit het archief:
>> Kroniek van een aangekondigd aftreden, NRC Handelsblad, 19 sept. 2000
>> Alberto Fujimori's democratuur in beeld, NRC Handelsblad, 18 sept. 2000
>> De dansende autocraat, NRC Handelsblad, 30 mei 2000
‘Het Mexico dat Marjon en Sandra bij elkaar beleefd hebben staat in geen enkele reisgids' De Morgen
ISBN: 9789041707284
Oorspronkelijke Nederlandse uitgave:
Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam
Uitgave als Rainbow Pocket: februari 2009
Rainbow Pocketboek nr: 508
Prijs: € 7.95
Uitgeverij Fosfor heeft Nacht van de schreeuw opnieuw uitgegeven (Juni 2015). Nu ook als E-book (ePub zonder DRM / 178.000 woorden; leestijd ca. 15 uur / eerste druk 2005). Ook verkrijgbaar via bol.com.
Omslagillustratie: Wim Hardeman