De afzetting van Dilma Rousseff
Waarom de Brazilianen voor corruptie blijven stemmen
Het gaat lekker in Brazilië...
met de voorbereiding van een ‘veilig' en 'schoon’ WK voetbal in juni 2014.
De terreur van de Braziliaanse ‘pacificatiepolitie’
Nog altijd rollen de doodskoppen door Rio
Met fotos van Kadir van Lohuizen
De opstand van de vele bordjes
Kan deze beweging Brazilië echt veranderen?
Marjon van Royen: 'Het is een naar gevoel om niet meer gewild te zijn'
Marjon van Royen blijft trouw aan Rio
In Dit is de Dag vertelt ze over haar allermooiste radioreportage
Interview met Marjon van Royen in de Vara-gids
Dertien jaar erop voorbereid geweest. En dan gebeurt het echt, en toch eigenlijk niet.
De Cubaanse regering heeft besloten om de vereisten van een uitreisvisum en een uitnodiging vanuit het land van bestemming af te schaffen. Raul Castro heeft de laatste tijd al meer hervormingen doorgevoerd en veel beperkingen in de politiek, het bedrijfsleven en de samenleving versoepeld.
LEES MEERDe repressie op Cuba is toegenomen, maakte Amnesty International onlangs bekend. Vorig jaar zijn er meer dan 65 onafhankelijke journalisten en bloggers opgepakt. Maar het regime brengt niet alleen schrijvende Cubanen tot zwijgen. Een hele muziekscene zit ondergronds. Marjon van Royen ging op zoek.
In Havana heeft paus Benedictus een openluchtmis geleid voor 300.000 Cubanen. Daarmee sloot hij zijn bezoek aan Cuba af. Maar niet voordat hij een ontmoeting had met oud-president Fidel Castro. Correspondent Marjon van Royen in Havana.
LEES MEEROp de tweede dag van zijn bezoek aan Cuba heeft paus Benedictus XVI een ontmoeting gehad met president Raúl Castro. Castro heeft de kerk nodig, onderandere voor zijn economische hervormingsplannen. Correspondent Marjon van Royen in Havana.
LEES MEERPaus Benedictus is in Cuba voor zijn eerste bezoek aan het streng communistische eiland. Het is een politiek zeer gevoelig bezoek. In Santiago leidde hij een mis op het plein van de revolutie. Tienduizenden Cubanen waren er bij. Correspondent Marjon van Royen is op Cuba, in Havana.
LEES MEERPaus Benedictus is gearriveerd op Cuba voor zijn eerste bezoek. Officieel komt hij naar het eiland ter ere van de 400-jarige verjaardag van de patroonheilige van het eiland, de Heilige Maagd van El Cobre. Maar net als in 1998 lijkt ook dit bezoek vooral politiek gemotiveerd. Marjon van Royen blikt vooruit.
LEES MEERDemonstranten van Vrouwen in het Wit uit Cuba wil Paus Benedictus spreken die vanavond aankomt. Kardinaal Jaime Ortega onthoudt zich van openlijke kritiek en schaart zich achter de officiële lijn. Zo sprak hij zich uit tegen het 50-jarige Amerikaanse embargo, maar oefent hij ook subtiel druk uit om de mensenrechten te respecteren.
LEES MEERDe Braziliaanse president Dilma Roussef is op dit moment in Cuba. Het bezoek is omstreden omdat Dilma de mensen-rechten hoog in het vaandel heeft. Verwacht wordt dan dat zij dit onderwerp zal aansnijden bij de Castro's. Correspondent Marjon van Royen in Rio de Janeiro.
LEES MEERVoor de Cubanen wordt het een jaar van doorbijten. Het wordt het jaar van de massaontslagen. De komende zes maanden zullen ruim half miljoen Cubanen hun overheidsbaan verliezen. Het regime van Raul Castro wil dat ze voor zich zelf beginnen en op eigen benen leren staan. Past allemaal in de plannen van de machthebbers om van het communistische Cuba meer een markteconomie te maken.
LEES MEEROp Cuba heeft leider Raul Castro grote economische hervormingen aangekondigd. En het is nu ook bekend geworden wat dat betekent: één miljoen mensen verliezen hun baan bij de overheid. Zij moeten werk gaan zoeken in de privé-sector. (Zie ook: Vijf vragen over de ontslagen Cubanen)
LEES MEEROpmerkelijk uitspraken van de Cubaanse oud-leider Fidel Castro. In een interview met het Amerikaanse maandblad The Atlantic zegt Castro dat het Cubaanse model niet meer werkt. Zuid-Amerika-correspondent Marjon van Royen.
LEES MEERDe tweehonderd politieke gevangen op Cuba zullen binnenkort worden overgeplaatst naar een gevangenis dichtbij huis. Het is een eerste stap van president Raul Castro naar een ander beleid ten aanzien van de disssidenten. Deze week nog zal de overplaatsing van gevangenen plaats vinden.
LEES MEERNa een hongersstaking van bijna drie maanden is de Cubaanse dissident Orlando Zapata Tamayo overleden. Tamayo werd in 2003 opgepakt en gevangen gezet. Het is de eerste dissident in veertig jaar die door een protestactie omkomt in gevangenschap. Correspondent Marjon van Royen licht toe.
LEES MEERJuanita Castro, de zus van Fidel Castro, werkte in de jaren 60 voor de Geheime Dienst, de CIA, vertelt ze in haar memoires die vandaag verschijnen. Juanita Castro kon het niet verkroppen dat haar broer Fidel tegenstanders liet executeren. Toen de Amerikanen haar destijds vroegen om informatie vanuit Cuba, stemde ze toe. Een gesprek met Latijns-Amerika correspondent Marjon van Royen.
LEES MEERIn Cuba zijn twee van de belangrijkste pijlers van het regime afgezet. Jarenlang werden Carlos Lage en Perez Roque beschouwd als de meest waarschijnlijke opvolgers van de gebroeders Castro. Plotseling viel voor hen het doek. Ze werden van al hun functies ontheven, en uit de communistische partij gezet. Niemand begreep waarom. Maar nu is de echte reden uitgelekt.
LEES MEERHet is vandaag precies vijftig jaar geleden dat Fidel Castro de macht greep in Cuba. De staatsgreep maakte een einde aan het bewind van dictator Batista, die een pro-Amerikaanse koers voer. Fidel Castro maakte van Cuba een communistische eenpartijstaat. Het land steunde de Sovjet-Unie tijdens de Koude Oorlog.
LEES MEERHet Cubaanse parlement heeft Raul Castro officieel aangewezen als nieuwe president van het land. Wat kunnen de Cubanen van hem verwachten? Correspondent Marjon van Royen volgde de gebeurtenissen op Cuba gisteravond via de TV, en luisterde naar de eerste toespraak van Raul.
LEES MEEREen opmerkelijke ontwikkeling. Cuba is van plan om belangrijke VN-mensenrechtenverdragen te ondertekenen, zo liet de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Perez Roque weten. Wat betekent dit voor de Cubanen?
LEES MEERNegen maanden nadat hij uit het openbare leven verdween is Fidel Castro weer terug. Hij werd geïnterviewd door Randy Alonso, presentator van het dagelijkse praatprogramma De Ronde Tafel op de Cubaanse staatstelevisie. Gekleed in zijn onafscheidelijke rood, wit, blauwe Adidas trainingspak, zag de bijna 81-jarige leider van de Cubaanse revolutie er weer redelijk uit, maar is bijzonder slecht te verstaan.
LEES MEERDe economie van Cuba is volledig gescheiden: er is er één voor de Cubanen en één voor de toeristen. Met twee verschillende munten. Cubanen mogen officieel niet te veel te maken hebben met de toeristen die de broodnodige buitenlandse deviezen binnen brengen. Marjon van Royen gaat op zoek naar een handdoek.
LEES MEER‘Het Mexico dat Marjon en Sandra bij elkaar beleefd hebben staat in geen enkele reisgids' De Morgen
ISBN: 9789041707284
Oorspronkelijke Nederlandse uitgave:
Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam
Uitgave als Rainbow Pocket: februari 2009
Rainbow Pocketboek nr: 508
Prijs: € 7.95
Uitgeverij Fosfor heeft Nacht van de schreeuw opnieuw uitgegeven (Juni 2015). Nu ook als E-book (ePub zonder DRM / 178.000 woorden; leestijd ca. 15 uur / eerste druk 2005). Ook verkrijgbaar via bol.com.
Omslagillustratie: Wim Hardeman