De afzetting van Dilma Rousseff
Waarom de Brazilianen voor corruptie blijven stemmen
Het gaat lekker in Brazilië...
met de voorbereiding van een ‘veilig' en 'schoon’ WK voetbal in juni 2014.
De terreur van de Braziliaanse ‘pacificatiepolitie’
Nog altijd rollen de doodskoppen door Rio
Met fotos van Kadir van Lohuizen
De opstand van de vele bordjes
Kan deze beweging Brazilië echt veranderen?
Marjon van Royen: 'Het is een naar gevoel om niet meer gewild te zijn'
Marjon van Royen blijft trouw aan Rio
In Dit is de Dag vertelt ze over haar allermooiste radioreportage
Interview met Marjon van Royen in de Vara-gids
Dertien jaar erop voorbereid geweest. En dan gebeurt het echt, en toch eigenlijk niet.
Na Argentinië heeft nu ook Bolivia een Spaans bedrijf genationaliseerd. De Boliviaanse president Evo Morales gaf het leger gisteren de opdracht om de gebouwen van TDE, de belangrijkste elektriciteitstransporteur van het land, in te nemen. Correspondent Marjon van Royen vertelt waarom Morales dat doet.
LEES MEERDe president van Bolivia, Evo Morales, is in hongerstaking. Om de democratie te verdedigen, zegt hij zelf. Hij wil dat verkiezingen in december gewoon doorgaan, de oppositie probeert die tegen te houden. Latijns-Amerika correspondent Marjon van Royen vertelt waarom Morales dit doet.
LEES MEERBolivia krijgt een nieuwe grondwet. Zo'n zestig procent van de kiezers stemde in een referendum voor de grondwetswijziging, volgens de exit-polls. Die nieuwe grondwet geeft de Indiaanse bevolking meer macht en meer landrechten. En het katholicisme is niet langer de officiële godsdienst van het land.
LEES MEERZondag wordt in Bolivia een refendum gehouden over de vraag of de Indiaanse president Evo Morales mag aanblijven. Dat gaat hij vast wel winnen, want 60 procent van de Bolivianen is Indiaan. Maar de politieke crisis in Bolivia wordt er waarschijnlijk niet mee opgelost. Een reportage van correspondent Marjon van Royen vanuit La Paz waar gisteren de nationale feestdag werd gevierd.
LEES MEERIn Bolivia is het conflict tussen de arme indianen en de rijke blanken geëscaleerd. Bij rellen zijn tientallen gewonden gevallen. Vooral in de rijke blanke regio Santa Cruz in het oosten van het land liep het geweld hoog op.
LEES MEERDe onlusten houden aan in Bolivia. De rijke, voornamenlijk blanke provincies in het laagland willen autonoom worden. Omdat ze vinden dat er teveel geld uit hun provincies naar de Indiaanse bevolking in het hoogland gaat. In Santa Cruz, de hoofdstad van het autonomistische verzet, heerst de straat-terreur van autonomistische jongeren. Marjon van Royen proeft de sfeer tijdens een willekeurige nacht in de stad.
Deze radio reportage werd bekroond me de 'Prix de Roef' - een interne prijs van de NOS - voor de beste buitenland reportage van 2008.
LEES MEERAlle vooruitgang die geboekt was in Bolivia leek even zinloos, toen het Boliviaanse leger gouverneur Fernandez van de opstandige provincie Pando oppakte. Hij zou de aanstichter zijn van de onlusten tussen voor- en tegenstanders van de centrale regering, waarbij afgelopen week in Pando zeker 30 doden vielen. Maar ondanks zijn arrestatie hebben de gouverneurs van de andere regios, toch besloten om weer met president Morales te gaan praten.
LEES MEERDe Boliviaanse president Morales heeft steun gekregen van de presidenten van Zuid Amerika. Ze waren in Chili bij elkaar gekomen om te praten over de gewelddadige politieke crisis in Bolivia. Morales wil de gas- en olie inkomsten eerlijkere verdelen zodat ook de arme indiaanse meerderheid in zijn land daarvan gaat profiteren.
LEES MEERIn Bolivia lijkt enige vooruitgang geboekt bij de gesprekken tussen de regering en de rebellerende provincies. Er is in ieder geval afgesproken waarover gepraat moet worden. Onderandere de opbrengsten van het gas. Het is echter allemaal zeer broos. Correspondent Marjon van Royen is ter plaatse.
LEES MEEREr zijn al dertig doden gevallen bij de onlusten in Bolivia. Een aantal rijke provincies wil zelfstandig worden omdat ze vinden dat er teveel geld uit hun provincies naar de Indiaanse bevolking gaat. Onze correspondent Marjon van Royen is naar Boliva afgereisd en doet verslag vanuit de woelige provincie Santa Cruz.
Zie ook de weblog: Ideoloog van de autonomie
LEES MEERAl dagenlang teisteren rellen Bolivia. Daarbij zijn al verschillende doden gevallen. President Evo Morales probeert de rust in het land te herstellen en heeft de staat van beleg afgekondigt. Correspondent Marjon van Royen in Bolivia vertelt er meer over.
Zie ook de weblog: ‘Ik ben hier om die klote-indianen te doden’
LEES MEERIn Bolivia zijn de straten niet meer veilig, nu een deel van de bevolking in opstand komt tegen president Morales. Hij wil de opbrengsten van het aardgas laten toekomen aan de arme, Indiaanse bevolking. Tot woede van de rijkere regio's van het land. Onze correspondent Marjon van Royen is gisteravond aangekomen in de stad Santa Cruz, in het hart van de opstand.
LEES MEERIn Bolivia zijn al zeker 9 mensen omgekomen bij gevechten tussen aanhangers van president Morales en de oppositie. Het Zuid-Amerikaanse land valt steeds verder uit elkaar, door ruzies over de verdeling van de gasinkomsten. Intussen heeft nu ook president Chavez van Venezuela de Amerikaanse ambassadeur uitgewezen; in navolging van de Boliviaanse president, gisteren. Correspondent Marjon van Royen is in Santa Cruz, in de regio die zich verzet tegen president Morales.
LEES MEERIn Bolivia loopt het conflict tussen de Indiaanse president Morales en de blanke oppositie uit de vier rijkste provincies steeds verder uit de hand. Blanke demonstranten hebben een gaspijpleiding naar Brazilie opgeblazen. De opstandige provincies willen zelf de opbrengst krijgen van het gas dat bij hun wordt gewonnen. President Morales weigert dat. Hij wil de gasopbrengst onder de arme indiaanse bevolking verdelen.
LEES MEERIn Bolivia is de strijd tussen de Indiaanse president Morales en de blanke provincies geëscaleerd. De vier blanke provincies, die zich willen afscheiden, eisen de opbrengst van het gas. President Morales wil de opbrengsten van het gas onder de gehele bevolking, en dus ook de arme provincies, verdelen. Correspondent Marjon van Royen vertelt.
LEES MEERDe Boliviaanse president Morales heeft de overwinning opgeëist van het referendum over zijn positie. De linkse Morales is al geruime tijd verwikkeld in een machtsstrijd met de gouverneurs van de rijkste provincies. Die zien niets in het plan van de president om ook arme regio's te laten profiteren van de opbrengst van de grote gasreserves.
NOS Journaal: Beslissend referendum in Bolivia
NOS Journaal: Boliviaanse machtsstrijd blijft onbeslist
Bolivia beslist vandaag over het lot van de linkse president Morales en z'n politieke tegenstanders. Het referendum, dat hij zelf heeft uitgeschreven, moet een einde maken aan een slepende machtsstrijd tussen de indiaanse bevolking in het hoogland en de voornamelijke door blanken bevolking in het laagland. Daar, in de laagvlaktes zijn de enorme gasvelden die Bolivia's belangrijkste inkomstenbron vormen. Marjon van Royen peilt de stemming in El Alto (spaans voor De Hoogte), de indianen-stad boven La Paz waar Morales komt spreken.
NOS Journaal: Bolivia beslist over president
LEES MEERZondag wordt in Bolivia een refendum gehouden over de vraag of de Indiaanse president Evo Morales mag aanblijven. Dat gaat hij vast wel winnen, want 60 procent van de Bolivianen is Indiaan. Maar de politieke crisis in Bolivia wordt er waarschijnlijk niet mee opgelost. Een reportage van correspondent Marjon van Royen vanuit La Paz waar gisteren de nationale feestdag werd gevierd.
LEES MEERDe grootste en rijkste provincie van Bolivia, Santa Cruz, wil vergaande autonomie. Volgens exit polls stemde 86 procent van de inwoners van Santa Cruz in een referendum voor meer onafhankelijkheid. Maar de Boliviaanse president Evo Morales noemt het referendum illegaal en erkent de uitslag niet. Correspondent Marjon van Royen.
LEES MEERMorgen is het precies 40 jaar geleden dat hij werd vermoord. Maar voor ontelbare mensen over de hele wereld is hij nog steeds springlevend: Ernesto "Ché" Guevara. Hoe denkt men er nu over in Bolivia, waar hij stierf toen hij de revolutie kwam brengen. Een bericht vanuit Vallegrande waar ook een museum ter zijner ere is gevestigd ...
LEES MEER‘Het Mexico dat Marjon en Sandra bij elkaar beleefd hebben staat in geen enkele reisgids' De Morgen
ISBN: 9789041707284
Oorspronkelijke Nederlandse uitgave:
Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam
Uitgave als Rainbow Pocket: februari 2009
Rainbow Pocketboek nr: 508
Prijs: € 7.95
Uitgeverij Fosfor heeft Nacht van de schreeuw opnieuw uitgegeven (Juni 2015). Nu ook als E-book (ePub zonder DRM / 178.000 woorden; leestijd ca. 15 uur / eerste druk 2005). Ook verkrijgbaar via bol.com.
Omslagillustratie: Wim Hardeman