De afzetting van Dilma Rousseff
Waarom de Brazilianen voor corruptie blijven stemmen
Het gaat lekker in Brazilië...
met de voorbereiding van een ‘veilig' en 'schoon’ WK voetbal in juni 2014.
De terreur van de Braziliaanse ‘pacificatiepolitie’
Nog altijd rollen de doodskoppen door Rio
Met fotos van Kadir van Lohuizen
De opstand van de vele bordjes
Kan deze beweging Brazilië echt veranderen?
Marjon van Royen: 'Het is een naar gevoel om niet meer gewild te zijn'
Marjon van Royen blijft trouw aan Rio
In Dit is de Dag vertelt ze over haar allermooiste radioreportage
Interview met Marjon van Royen in de Vara-gids
Dertien jaar erop voorbereid geweest. En dan gebeurt het echt, en toch eigenlijk niet.
De president van Honduras, Porfirio Lobo, wil een diepgaand onderzoek naar de grote gevangenisbrand in de stad Comayagua waarbij ruim 350 mensen zijn omgekomen, verbrand in de cel of gestikt door de rook. Hij heeft het buitenland om hulp gevraagd. Aan correspondent Marjon van Royen de vraag hoe geloofwaardig zo'n onderzoek is.
LEES MEERVeel doden bij een gevangenisbrand in Honduras. De brand brak uit in een gevangenis in Comayagua, even ten noordoosten van de hoofdstad Tegucigalpa. In de gevangenis zaten ruim 800 mensen. Zeker 375 daarvan kwamen om het leven. Correspondent Marjon van Royen vertelt.
LEES MEERCentraal Amerika is één van de meest geweldadige regio's in de wereld. Volgens de Wereldbank vinden er gemiddeld vier keer meer moorden plaats dan in de rest van de wereld. In Guatemala bijvoorbeeld vielen in de burgeroorlog in de jaren 80 en 90 meer dan 200.000 doden. En het geweld is er sindsdien alleen maar toegenomen. Het land wordt geterroriseerd door drugskartels en jeugdbendes. Een verslag van Marjon van Royen uit Guatemala.
LEES MEERMorgen krijgt hij moeiteloos een tweede termijn als president van Nicaragua. Daniel Ortega, ooit een wereldberoemde linkse leider die aan het hoofd van de Sandinistische rebellen dictator Somoza verjoeg. Inmiddels heeft Ortega de grondwet naar zijn hand gezet en maakt hij geen onderscheid meer tussen zijn persoon, zijn partij en de staat.
NOS Journaal: Ortega koopt presidentschap met cadeautjes
LEES MEERHet meest gewelddadige land van Midden-Amerika, Guatemala, kiest morgen een nieuwe president. De huidige sociaal-democratische president president Alvaro Colom wordt waarschijnlijk opgevolgd door de houwdegen, ex-generaal Otto Pérez Molina. Die verkiezingen worden overschaduwd door tientallen politieke moorden. Correspondent Marjon van Royen.
LEES MEERHet gewapende commando dat de beroemde Latijns Amerikaanse zanger Facundo Cabral vermoordde, had het waarschijnlijk op iemand anders gemunt. Dat zegt de Spaanse vertegenwoordiger van de speciale VN-commissie in Guatemala, die probeert bij justitie en politie orde op zaken te stellen. Maar de ontzetting over de moord is groot, en lijkt alleen nog maar toe te nemen. Een bijdrage van Latijns Amerika-correspondenten Marjon van Royen.
LEES MEERDe Mexicaanse drugskartels werken steeds vaker over de grens. Buurland Guatemala heeft er zelfs zoveel last van dat het de noodtoestand heeft uitgegroepen. Correspondent Marjon van Royen is in Mexico om reportages te maken over de drugsoorlog daar.
LEES MEERLaura Chinchilla heet ze. De nieuwe president van Costa Rica en de eerste vrouwelijke president van Midden-Amerika. De 50-jarige liberale won de verkiezingen met een ruime voorsprong op haar rechtse, en liberale opponenten. Chinchalla wordt de opvolger van president Arias, die niet herkiesbaar was. Ze was eerder vicepresident onder Arias. Marjon van Royen weet wie deze Chinchilla is.
LEES MEERDe conservatieve kandidaat Lobo lijkt de presidentsverkiezingen in Honduras te hebben gewonnen. De eerste uitslagen wijzen uit dat hij 56% van de stemmen heeft gekregen. Aan de verkiezingen deden de verdreven president Zelaya en interim-president Micheletti niet mee. De linkse Zelaya had zijn achterban opgeroepen niet te gaan stemmen. De verkiezingen gisteren verliepen onrustig. Er braken rellen uit tussen veiligheidstroepen en aanhangers van de afgezette Zelaya.
LEES MEERNa vandaag moet de politieke crisis in Honduras zijn opgelost, hopen de huidige machthebbers. Maar of dat gaat lukken is nog maar de vraag. De inwoners van het Midden-Amerikaanse land kiezen een nieuwe president. Er is al maanden crisis die in juni uitmondde in een staatsgreep waarbij president Manuel Zelaya werd afgezet. Een gesprek met correspondent Marjon van Royen.
LEES MEERDe verdreven Hondurese president Manuel Zelaya is terug. Hij heeft zich verschanst in de Braziliaanse ambassade in Honduras. Het is er een chaos.
Luister ook naar: Zelaya terug in Honduras
>> Lees ook: Honduras: voelbaloorlog en bananen-coup
Opnieuw onrust in Honduras: rellen en vechtpartijen. Het gebeurde nadat de gekozen president Zelaya gisteren onverwacht opdook in de hoofdstad. Zelaya werd drie maanden geleden door het leger het land uitgezet.Latijns-Amerika-correspondent Marjon van Royen.
Luister ook naar: Chaos bij Braziliaanse ambassade in Honduras
LEES MEEROngebruikelijk nieuws uit Guatemala, in Midden-Amerika. Daar worden honderdduizenden mensen bedreigd door hongersnood. De president van het land heeft de internationale gemeenschap om hulp gevraagd. Correspondent Marjon van Royen.
LEES MEERNederlanders in Honduras zijn boos op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Veertig van hen hebben een boze brief geschreven. Volgens hen is er géén staatsgreep geweest in het Midden-Amerikaanse land. De afgezette president Zelaya zou een corrupte boef zijn die demonstranten betaalt. En de houding van Nederland en Europese Unie noemen de briefschrijvers 'schandalig'. Correspondent Marjon van Royen vertelt dat niet iedereen in Honduras zo denkt.
LEES MEERDe afgezette Hondurese president Zelaya is bezig met een nieuwe poging om Honduras binnen te komen. Deze keer probeert hij het over land. Sinds het leger vorige maand een coup pleegde, heeft geen enkele bemiddelingspoging gewerkt. Latijns Amerika-correspondent Marjon van Royen.
LEES MEERHet is vandaag precies dertig jaar geleden dat de Sandinisten in Nicaragua dictator Somoza verjoegen. Hoor hoe het gegaan is. De muziekjes en leuzen van toen, en die van nu. Nu 'commandante' Daniel Ortega opnieuw president van van dit Midden Amerikaanse landje is.
LEES MEERIn Guatemala protesteerden gisteren duizenden indianen in de hoofdstad Guatemala-stad. In de rest van het Midden-Amerikaanse land werden wegen geblokkeerd en ontstond er verkeerschaos. het protest richt zich tegen een cement-fabriek die de traditionele levenswijze van de indiaanse gemeenschappen bedreigt.
LEES MEEREen week nadat de president van Honduras werd afgezet probeerde hij terug te gaan naar zijn land. Maar het leger verhinderde president Zelaya om te landen. Een confrontatie tussen de aanhanger van Zelaya en het leger kostte in elk geval aan één persoon het leven. De crisis in Honduras ontstond toen Zelaya een referendum wilde houden dat volgens zijn tegenstanders een tweede ambtstermijn mogelijk zou maken. Het leger lichtte Zelaya daarop van zijn bed en zetten hem het land uit.
LEES MEERMilitairen in Honduras hebben president Zelaya afgezet en naar Costa Rica gebracht. De arrestatie kwam enkele minuten voordat er in Honduras een controversieel referendum van start zou gaan. In de volksraadpleging wilde Zelaya de mening polsen over wijzigingen in de grondwet, maar het Hooggerechtshof, het leger en zelfs leden van zijn eigen partij waren daar pertinent tegen.
LEES MEERIn de hoofdstad van het Midden-Amerikaanse Honduras heeft het leger de straten bezet. De militairen willen voorkomen dat president Manuel Zelaya morgen een raadpleging houdt over een toekomstige grondwetswijziging. Correspondent Marjon van Royen.
LEES MEER‘Het Mexico dat Marjon en Sandra bij elkaar beleefd hebben staat in geen enkele reisgids' De Morgen
ISBN: 9789041707284
Oorspronkelijke Nederlandse uitgave:
Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam
Uitgave als Rainbow Pocket: februari 2009
Rainbow Pocketboek nr: 508
Prijs: € 7.95
Uitgeverij Fosfor heeft Nacht van de schreeuw opnieuw uitgegeven (Juni 2015). Nu ook als E-book (ePub zonder DRM / 178.000 woorden; leestijd ca. 15 uur / eerste druk 2005). Ook verkrijgbaar via bol.com.
Omslagillustratie: Wim Hardeman