De afzetting van Dilma Rousseff
Waarom de Brazilianen voor corruptie blijven stemmen
Het gaat lekker in Brazilië...
met de voorbereiding van een ‘veilig' en 'schoon’ WK voetbal in juni 2014.
De terreur van de Braziliaanse ‘pacificatiepolitie’
Nog altijd rollen de doodskoppen door Rio
Met fotos van Kadir van Lohuizen
De opstand van de vele bordjes
Kan deze beweging Brazilië echt veranderen?
Marjon van Royen: 'Het is een naar gevoel om niet meer gewild te zijn'
Marjon van Royen blijft trouw aan Rio
In Dit is de Dag vertelt ze over haar allermooiste radioreportage
Interview met Marjon van Royen in de Vara-gids
Dertien jaar erop voorbereid geweest. En dan gebeurt het echt, en toch eigenlijk niet.
Er wordt al weken massaal gedemonstreerd in Chili. Honderdduizenden jongeren gaan de straat en eisen betaalbaar onderwijs. Gisteravond is daarbij de eerste dode gevallen. Correspondent Marjon van Royen.
LEES MEEREen onafhankelijke Chileense commissie heeft vastgesteld dat er veel meer mensenrechtenschendingen zijn begaan tijdens het bewind van generaal Augusto Pinochet dan eerst werd aangenomen. Correspondent in Latijns-Amerika Marjon van Royen vertelt.
LEES MEERIn Chili is een demonstratie van scholieren en studenten volledig uit de hand gelopen. In gevechten tussen de politie en de jongeren ging het hard tegen hard. De politie zette waterkanonnen en traangas in. Al meer dan twee maanden demonstreren tienduizenden scholieren en studenten voor hervormingen van het onderwijssysteem. President Piñera is onpupulairder dan ooit. Correspondent Marjon van Royen.
LEES MEERMet ingehouden adem volgde de hele wereld vorig jaar het lot van 33 mijnwerkers, die precies een jaar geleden vast kwamen te zitten in de Chileense San José kopermijn. Iedereen kent de beelden hoe de mannen na 69 lange dagen met een capsule één voor één naar boven werden gehaald. De mijnwerkers werden internationale helden. Correspondent Marjon van Royen.
LEES MEERVeertig jaar na de dood van Salvador Allende wordt het lichaam van de socialist opgegraven. Hij kwam om tijdens een militaire coup het leger onder leiding van Generaal Pinochet. Maar over de doodsoorzaak bestaan nog steeds veel vragen. Correspondent Marjon van Royen kijkt terug in de wazige geschiedenis.
LEES MEEREen aantal van de 33 Chileense mijnwerkers heeft in media al verteld over de omstandigheden waaronder ze opgesloten zaten. En dit ondanks afspraken over voorlopige radiostilte. Marjon van Royen ving de eerste verhalen op.
LEES MEERVanavond laat begint de poging om de 33 mijnwerkers in de San Jose-mijn in Chili naar boven te halen. Aan de redding van de mijnwerkers in Chili ging een lange avond aan vooraf. Een verslag van correspondent Marjon van Royen.
LEES MEERMorgenochtend vroeg worden de Chileense 33 mijnwerkers, die nu al 68 dagen onder de grond vastzitten, één voor één omhoog getakeld. Door een smal boorgat van 700 meter lang zullen ze in een capsule naar boven worden gehaald. Hopelijk een goed einde aan de langste reddingsoperatie uit de geschiedenis.
LEES MEERIn Chili kwamen bijna drie weken geleden 33 mijnwerkers vast te zitten. Dat gebeurde bij een mijnongeluk op 700 meter diepte. Een hopeloze situatie, zou je zeggen. Maar gisteravond kregen reddingswerkers voor het eerst toch contact met overlevenden. Toen reddingswerkers een boor naar boven haalden waarmee ze de mijnwerkers probeerden te bereiken, zat er een briefje aan met de tekst dat iedereen nog leeft.
NOS Journaal: Chileense mijnwerkers leven nog
LEES MEERDe Brazilianen: geliefd en gevreesd in de voetbalwereld. En aanbeden door hun eigen landgenoten. Rio de Janero was gisteravond uitgestorven; iedereen zat voor de tv, thuis of in de kroeg. Onze correspondent Marjon van Royen keek de wedstrijd in haar buurtcafé.
LEES MEERJuist op het moment dat in Chili de nieuwe president, Sebastian Pinera werd geinstalleerd, werd Chili getroffen door een zware naschok. 7,2 op de schaal van Richter. Het epicentrum was ongeveer 140 km ten zuiden van de stad Valparaiso, waar de presidentsinstallatie plaatsvond. Toch is de ceremonie doorgegaan alsof er niets aan de hand was.
LEES MEERNa de aardbeving in Chili wordt het leger ingezet om plunderaars op te pakken. Ze houden bovendien iedereen tegen die de stad Concepción in wil. Maar correspondent Marjon van Royen lukt het toch om langs een controlepost te komen.
LEES MEERChili inventariseert de gevolgen van de verwoestende aardbeving van afgelopen zaterdag. Vooral de kustgebieden zijn zwaar getroffen door vloedgolven die ontstonden door de beving. Het dodental is inmiddels opgelopen tot 723. Marjon van Royen is in Chili, in Talca, dicht bij het zwaarst getroffen gebied.
LEES MEERBij de aardbeving in Chili afgelopen zaterdag zijn er meer dan 700 doden gevallen. Gevreesd wordt dat het dodental nog verder zal oplopen. De hulpverlening lijkt in veel gebieden goed te verlopen, maar de schade is enorm. Correspondent Marjon van Royen is net aangekomen in het Chileense stadje Talca.
LEES MEERDe nieuwe president van Chili heet Sebastian Piñera. Hij is de eerste gekozen rechtse president sinds lange tijd. Hij moet de populaire linkse Michelle Bachelet opvolgen, de eerste vrouwelijke president van Chili. Waarom heeft hij gewonnen en wie is hij?
LEES MEERDe Chilenen gaan vandaag naar de stembus voor de beslissende tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Het zal een nek-aan-nek-race worden tussen de linkse democraat Eduardo Frei en de conservatief Sebastian Piñera. Correspondent Marjon van Royen vertelt over de beide kandidaten.
LEES MEERDe presidentsverkiezingen in Chili leken een gelopen race. De rijke zakenman Sebastian Piñera, kandidaat van rechts, won de eerste ronde met overmacht. Maar de christendemocraat Eduardo Frei loopt razendsnel in op Pinera. Die ziet zijn grote voorsprong snel slinken. Correspondent Marjon van Royen.
LEES MEERIn Chili heeft een rechter de arrestaties geëist van bijna 130 oud-militairen en politiemensen, die onder voormalig dictator Pinochet dienden. De verdachten zouden voor de beruchte Chileense geheime dienst DINA hebben gewerkt. Correspondent Marjon van Royen.
LEES MEERDe tieners van Chili ontketenen een ware seksuele revolte. Ze zijn niet ouder dan 18. Op hun feesten zoenen en vrijen, en zuigen ze erop los. Het gaat om zoveel mogelijk seksuele contacten op een avond. Intussen drinken ze Ranja, gaan om 11 uur naar huis, en zijn hun helden stripfiguren: de Pokémons van het gelijknamige Japanse game-bedrijf.
>> Lees ook: Seksuele tieneropstand in Chili
LEES MEERDuizenden mensen hebben gisteren in de Chileense hoofdstad Santiago tot laat in de rij gestaan om de laatste eer te bewijzen aan Augusto Pinochet. De oud-dicator van Chili overleed zondag op 91-jarige leeftijd. Correspondent Marjon van Royen stond in de rij voor de militaire academie waar Pinochet ligt opgebaard.
LEES MEER‘Het Mexico dat Marjon en Sandra bij elkaar beleefd hebben staat in geen enkele reisgids' De Morgen
ISBN: 9789041707284
Oorspronkelijke Nederlandse uitgave:
Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam
Uitgave als Rainbow Pocket: februari 2009
Rainbow Pocketboek nr: 508
Prijs: € 7.95
Uitgeverij Fosfor heeft Nacht van de schreeuw opnieuw uitgegeven (Juni 2015). Nu ook als E-book (ePub zonder DRM / 178.000 woorden; leestijd ca. 15 uur / eerste druk 2005). Ook verkrijgbaar via bol.com.
Omslagillustratie: Wim Hardeman