De afzetting van Dilma Rousseff
Waarom de Brazilianen voor corruptie blijven stemmen
Het gaat lekker in Brazilië...
met de voorbereiding van een ‘veilig' en 'schoon’ WK voetbal in juni 2014.
De terreur van de Braziliaanse ‘pacificatiepolitie’
Nog altijd rollen de doodskoppen door Rio
Met fotos van Kadir van Lohuizen
De opstand van de vele bordjes
Kan deze beweging Brazilië echt veranderen?
Marjon van Royen: 'Het is een naar gevoel om niet meer gewild te zijn'
Marjon van Royen blijft trouw aan Rio
In Dit is de Dag vertelt ze over haar allermooiste radioreportage
Interview met Marjon van Royen in de Vara-gids
Dertien jaar erop voorbereid geweest. En dan gebeurt het echt, en toch eigenlijk niet.
Paus Franciscus is in Rio de Janeiro. Voor KRO Goedemorgen Nederland bekijkt Marjon van Royen hoe katholiek de stad nog is temidden van opkomende evangelische kerken. En hoe de Paus midden in de opstand valt tegen de corruptie, de belabberde gezondheidszorg, en het Braziliaanse brood en spelen beleid.
LEES MEERIn het Brazilaanse Rio de Janeiro wordt vandaag de Olympische vlag geplant in een van de schoongeveegde wijken. De zogeheten 'pacificatie' van de 46 van de 1000 sloppenwijken van Rio, is de trots van het gemeentebestuur. Correspondent Marjon van Royen proefde de sfeer in een van die wijken.
NOS Journaal: Inwoner favela Rio: over 5 jaar woon ik hier niet meer
LEES MEERNa een gijzeling en overval in haar huis in Rio de Janeiro vertelde correspondent Marjon van Royen haar verhaal op de weblog van de NOS. Marjon werd daarmee in één keer zelf nieuws. Voor Radio 1 vertelt ze haar ze verhaal.
LEES MEERIn Washington DC begint morgen de 19de internationale aids-conferentie. Opmerkelijk is dat sommige landen veel beter zijn in de bestrijding van aids dan andere. In Zuid-Afrika is 1 op de 10 mensen geïnfecteerd. In Brazilië is dat 1 op de 225. Correspondent Marjon van Royen gaat op zoek naar het geheim van de Brazilianen.
LEES MEERIn Rio de Janeiro zijn meer dan 190 landen bij elkaar om te praten over 'duurzaam- heid' op de VN-top 'Rio plus 20'. Maar de kans op succes lijkt erg klein. Op een andere plek in de stad wordt een alterna- tieve top gehouden. Daar noemen ze de bijeenkomst 'Rio min 20'. Marjon van Royen loopt er rond met D66-Euro- parlementariër Gerben-Jan Gerbrandy.
LEES MEERIn Rio de Janeiro begint de duurzaam-heidstop van de Verenigde Naties: Rio plus 20. Regeringsleiders van vrijwel alle landen proberen er afspraken te maken over een nieuwe groene wereldeconomie. Gastland Brazilië zegt er alles aan te willen doen om de top te laten slagen. Maar de eigen worsteling met het dilemma tussen 'groei' en 'groen' is misschien niet het béste visitekaartje. Een bijdrage van Marjon van Royen, correspondent in Brazilië.
Brazilië haalt uit naar Europa vanwege de monetaire politiek die bij ons gevoerd wordt, en waardoor de real, de Braziliaanse munt, alsmaar duurder wordt. "De Europese banken kannibaliseren onze economie", zegt president Dilma Roussef. Correspondent Marjon van Royen in Rio de Janeiro.
LEES MEERHet Braziliaanse Rio de Janeiro ontwaakt en maakt zich op voor De Grote Dag. Want vandaag begint ook daar het carnaval, het Brazilaanse volksfeest. Correspondent Marjon van Royen was bij de voorbereiding van twee sambascholen en ontdekte dat die twee totaal verschillende muzen hebben uitgekozen.
Billen mogen weer trillen in Rio, 19 februari 2012
LEES MEERDe Braziliaanse miljoenenstad Salvador de Bahia is al acht dagen in de greep door een heftige politiestaking. Er zijn zeker honderd doden gevallen in de stad. De politie-agenten eisen meer loon. De rechter heeft de staking verboden, maar daar lijken de agenten zich niets van aan te trekken. Correspondent Marjon van Royen. (Zie ook: Omgekeerde wereld: politie terroriseert Salvador)
LEES MEERDe Braziliaanse president Dilma Roussef is op dit moment in Cuba. Het bezoek is omstreden omdat Dilma de mensen-rechten hoog in het vaandel heeft. Verwacht wordt dan dat zij dit onderwerp zal aansnijden bij de Castro's. Correspondent Marjon van Royen in Rio de Janeiro.
LEES MEERHet is compleet onduidelijk hoe drie gebouwen in het zakencentrum van Rio de Janero in hebben kunnen storten. Waarschijnlijk kwamen daarbij drie mensen om het leven, maar er zijn nog veel vermisten. Eén van de gebouwen was twintig verdiepingen hoog. De ravage is enorm. Een verslag van correspondent Marjon van Royen.
LEES MEERRocinha, de grootste sloppenwijk van Rio de Janeiro, is onder controle van de politie. Tot nu toe maakten drugbendes er de dienst uit. Er leven zo'n 100.000 in de favela. De actie is onderdeel van een programma om de Braziliaanse stad veiliger te maken voor het WK voetbal in 2014 en de Olympische Spelen in 2016, vertelt correspondent Marjon van Royen.
NOS Journaal: Politie heeft grootste sloppenwijk in Rio onder controle
Radio 1, 22 april 2004: Drugsoorlog in Rocinha
Brazilië loopt warm voor een duo sport-evenementen van eerste rang waarvan het land gastheer mag spelen: het WK voetbal in 2014 en de Olympische Spelen in 2016. Maar de voorbereiding hakkelt. Minister van sport, Orlando Silva, moet ontslag nemen. Hij wordt verdacht van corruptie. Marjon Van Royen, correspondente in Rio de Janeiro voor Radio 1 in België.
LEES MEERDrie jaar voor de aftrap is het getouwtrek tussen Brazilie en de FIFA over het WK voetbal 2014 begonnen. De Braziliaanse president Dilma Rousseff is in Brussel op bezoek geweest bij de voetbalbond om de organisatie rond het komende WK te bespreken. Daar bleken de meningen over verschillende zaken nogal uiteen te lopen. Correspondent Marjon van Royen.
LEES MEERMet nog drie jaar te gaan tot het WK voetbal, is er een beerput opengegaan over de politie van de Braziliaanse stad Rio de Janeiro. De problemen zijn zo groot, dat een hoofdcommissaris is afgetreden na de moord door politie-agenten op onderzoeksrechter Patricia Acioli. Correspondent Marjon van Royen vertelt wat er naar boven is gekomen.
LEES MEERDe gemeenteraad van São Paulo in Brazilië wil een hetero-pride organiseren. Die komt er na druk vanuit de kerk, vertelt correspondent Marjon van Royen. Volgens hen worden heteros achtergesteld ten opzichte van de homobeweging. Echter, de homobeweging heeft het niet makkelijk in macholand Brazilië.
LEES MEERHet is het goud van Brazilië: de soja die op steeds meer plaatsen wordt geproduceerd. De oogst wordt vrijwel volledig geëxporteerd als diervoer, en dat helpt de Braziliaanse economie om snel te groeien. Correspondent Marjon van Royen is in Mato Grosso, een deelstaat die 25 keer zo groot is als Nederland, waar de meeste soja wordt geproduceerd.
NOS Journaal: Sojaseizoen Brazilië geëindigd met recordoogst
LEES MEERIn Brazilië dreigt een wet aangenomen te worden waardoor illegale ontbossers in het Amazone-gebied nog meer hun gang kunnen gaan dan nu al het geval is. Vooral in de de deelstaat Mato Grosso slaan ze hun slag. Extra teams van boswachters en het leger voeren daar nu acties uit. Correspondent Marjon van Royen ging mee met een team van boswachter Samuel Andrade.
NOS Journaal: Jacht op illegale Amazonewoudhakkers
LEES MEERHet Nederlands elftal is aangekomen in Rio de Janeiro, waar de selectie zich voorbereidt op de oefeninterland van zaterdag tegen Brazilië. Oranje oefende op het trainingscomplex van Flamengo, de club waarvoor Ronaldinho sinds de winterstop uitkomt. Voor sommige van de Braziliaanse toeschouwers is de enige vraag: Hoe kom je op de foto met Robin van Persie?
LEES MEERHet Braziliaanse parlement stemt vandaag over een nieuwe boswet. Die is zeer omstreden want het wetsontwerp dat nu op tafel ligt, legaliseert eigenlijk de houtkap in de Amazone. En het geeft ook nog eens de overtreders van de huidige wet amnestie. We praten erover met onze correspondent in Brazilie, Marjon van Royen.
LEES MEER‘Het Mexico dat Marjon en Sandra bij elkaar beleefd hebben staat in geen enkele reisgids' De Morgen
ISBN: 9789041707284
Oorspronkelijke Nederlandse uitgave:
Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam
Uitgave als Rainbow Pocket: februari 2009
Rainbow Pocketboek nr: 508
Prijs: € 7.95
Uitgeverij Fosfor heeft Nacht van de schreeuw opnieuw uitgegeven (Juni 2015). Nu ook als E-book (ePub zonder DRM / 178.000 woorden; leestijd ca. 15 uur / eerste druk 2005). Ook verkrijgbaar via bol.com.
Omslagillustratie: Wim Hardeman